"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Господар прийшов. З грішми чи по гроші?

Господар прийшов. З грішми чи по гроші?

Середа, 19 травня 2010, 11:03 -
Факти свідчать, що перевагу отримали росіяни. Перелік поступок, які вони отримали від України за два місяці існування нової влади, вражає. Йдеться про російську експансію, якою так довго лякали жителів країни.

На російсько-українському бізнес-форумі росіяни виступали впевнено. Перед ними розкривалися нові обрії. Україна, яка протягом п'яти останніх років показувала Росії зуби, раптом лягла на спину і розсунула ноги.

Інша річ українські чиновники й олігархи. У міністрів і керівників великих корпорацій тремтіли голоси, а очі боязко опускалися.

Так поводяться двірники при вигляді власника компанії, двір якої вони підмітають. Виступаючи, вони дякували, запобігали і просили.

Гідно вели себе лише два представники України. Перший - Віктор Янукович, який здивовано дивився на всі боки. Другий - голова ради директорів "Мотор Січі" В'ячеслав Богуслаєв. Йому, схоже, справді не вистачало російських замовлень.

Реклама:

Судячи з промов, які виголошували представники української сторони на форумі, їх у співпраці з Росією цікавлять три речі: гроші, російський ринок і газ.

Потреба у грошах - це бажання отримувати кредити: багато і надовго. Дати їх мають три російські держбанки: Ощадбанк, ВТБ і ВЕБ. Керівники усіх трьох установ були присутні на форумі, а напередодні плідно домовлялися з українською стороною.

Зокрема, російський ВТБ підписав договір про співпрацю з Укрексімбанком. Спільна робота зведеться до казначейських операцій та інвестиційних послуг, а також до розрахункових операцій в рублях та гривні. Голова правління російського ВТБ Андрій Костін сказав, що такі розрахунки можуть знадобитися в умовах дефіциту валюти.

"При правильній схемі вийде нормальна співпраця", - вважає екс-радник міністра економіки Сергій Яременко.

Костін уже приїжджав в Україну тижнів зо два тому і навіть зустрічався з віце-прем'єром Сергієм Тігіпком. Очевидно, саме після цього дочірня компанія банку, "ВТБ-Капітал", стала організатором випуску єврооблігацій України у 2010 році. До цього провідним організатором позик був CreditSuisseFirstBoston.

"Рішення поміняти CSFB на "ВТБ Капітал" може бути продиктоване чим завгодно, аж до бажання залучити більше російських інвесторів до розміщення єврооблігацій", - розповів заступник голови одного із системних банків.

За повідомленням Мінфіну, свою роботу "ВТБ Капітал" та працюючі з ним JP Morgan і Morgan Stanley виконають безкоштовно. За словами заступника міністра фінансів України Андрія Кравця, розміщення може відбутися у червні 2010 року. Валютою випуску стануть долари, прибутковість - не більше 8% річних, термін - десять років.

"Банки можуть іти на нульову комісію, щоб показати свою відданість країні. Зате вони отримують змогу розширювати базу інвесторів для розміщень і потенційно отримувати мандати від корпоративних позичальників", - зазначив заступник голови.

Голова правління російського Ощадбанку Герман Греф розповів про інші проекти, які цікавлять його установу. Перший - фінансування будівництва енергоблоку на Хмельницькій АЕС. Другий - впровадження "соціальної картки" для кожного українця.

Ця система уже запроваджена у Росії. Судячи з того, що про неї говорив президент РФ Дмитро Медведєв, її контролює уряд сусідньої країни. "Прийде час, коли таку картку матиме кожен житель Росії і України", - пообіцяв він у Києві.

Плани Внєшекономбанку поки не відомі. Абсолютно точно, що вони великі - ВЕБ має в Україні дочірній Промінвестбанк. Представники ПІБ були присутні на форумі.

Другий очевидний інтерес українського бізнесу - можливість вийти на російський ринок і продати там більше товарів, зокрема, через механізм держзамовлення.

Наприклад, олігарх Костянтин Григоришин явно налаштований продавати у РФ більше трансформаторів та обладнання для нафтогазового сектора. А майбутній спільний авіаційний проект Росії та України - літаки Ан-140 і Ан-148.

Третій інтерес України став несподіванкою. Одночасно троє промовців - Григоришин, міністр ПЕК Юрій Бойко і керівник холдингу Metinvest - попросили Медведєва дозволити прокачування російськими трубами газу, що добувається у Середній Азії. Григоришин і Бойко розраховують отримувати паливо "натурою" як оплату за роботи.

Чи виправдаються ці амбіції, покаже час. Наразі ж факти свідчать, що перевагу отримали росіяни. На бізнес-форум до Києва приїхала еліта державного бізнесу РФ. Перелік поступок, які вона отримала від України за два місяці існування нової влади, вражає. Йдеться про російську експансію, якою так довго лякали жителів країни.

Втім, є й позитивний погляд на це явище. "Я б назвав це витісненням англосаксів. Росія більш наповнена ліквідністю, ніж Україна. Вони намагаються прилаштувати ці гроші у сектори, гарантовані урядом", - вважає Яременко.

На його думку, через МВФ та інші міжнародні організації Україні перекрили канал надходження "довгих" грошей.

"На емісію накладено табу. Центральний банк може випускати гривню тільки у тих обсягах, у яких надійшла валюта в країну. Єдиний спосіб дати економіці гроші - залучити інвестиції. То ось вам російські гроші, будьте щасливі", - сказав експерт.

Реклама: