АМКУ потоваришував з монополістом

АМКУ потоваришував з монополістом

Вівторок, 18 травня 2010, 15:13 -
"Якщо трейдери "Лукойла", які працюють на спотовому ринку, продадуть кілька партій пального за завищеними цінами, то Platts нікуди не дінеться: його котирування зростуть, і тоді українські заправки сміливо зможуть підняти ціни".

Антимонопольний комітет тепер знає, що таке котирування лондонського агентства Platts, і чому вітчизняні нафтотрейдери прив'язують до нього усі свої оптові і роздрібні ціни.

Щоб отримати цю інформацію, АМКУ довелося запросити до Києва директора Platts з глобальних ринків Хорхе Монтенпека.

Як оновити систему

Засідання АМКУ розпочалося з конфузу: презентація закордонного гостя не відкрилася через те, що на комп'ютерах комітету стояло неліцензійне програмне забезпечення.

Реклама:

Як розповів "Економічній правді" один зі свідків подій, на комп'ютерах комітету усі програми були ліцензійними. Однак презентацію зробили у найновішій версії Microsoft Office, для відкриття якої треба було скачати оновлення програми.

При спробі зробити це, виявилося, що система Windows на сервері АМКУ є неліцензійною. Напевно, за її допомогою комітет висловлював мовчазний протест проти монопольного становища на ринку компанії Microsoft.

У підсумку, сервер цієї компанії відмовився надавати оновлення, і початок засідання було затримано на 40 хвилин. Потім голова АМКУ Олексій Костусєв мав довге вступне слово, що починалося із спогадів про приємний вечір.

"Минулої п'ятниці компанія ТНК-ВР святкувала десятиріччя своєї роботи в Україні. З керівниками цієї компанії зустрічалися керівники нашої держави. І це засвідчує, наскільки важливий для нас ринок нафтопродуктів", - запевнив голова комітету.

Platts надто дороге?

До конкретних проблем вдалося перейти тільки після того, як слово узяв державний уповноважений комітету Микола Бараш.

"Коли ми питаємо у трейдерів, чому вони синхронно підвищили ціни, вони відповідають, що зросла світова ціна на нафту. А що таке ця світова ціна? Ми не знаємо. А свідчення трейдерів, м'яко кажучи, дуже суперечливі", - поскаржився він.

Нагадаємо, ціни майже у всіх тривалих контрактах, за якими імпортери нафтопродуктів отримують пальне, прив'язані до котирувань цієї агенції, яка відслідковує зміну цін на спотових біржових ринках.

Українські нафтопереробні заводи отримують імпортну нафту також відповідно до котирувань Platts, а отже, і ціна їх продукції "стрибає" разом із закордонним індексом. Менша залежність хіба що у "приватівських" заправок, пальне на яких вироблене частково з української нафти.

Це агентство є фактичним монополістом на ринку інформації про біржові ринки: його конкуренти займають набагато менші частки ринку.

Костусєв протягом зустрічі кілька разів натякнув, що добре було б, якби комітет регулярно отримував інформаційні матеріали Platts. Однак бажання зробити АМКУ передплатником агентства у його словах не відчувалося: щоденні інформаційні продукти коштують від 3 тисяч доларів до 4,5 тисячі доларів на місяць.

За словами учасників ринку, в Україні котирування Platts майже ніхто з трейдерів не передплачує, але усі примудряються встановлювати залежні від них ціни.

Монтенпек натяків не зрозумів і поважно відповідав, що його котирування передплачують антимонопольні відомства більшості розвинених країн і, звісно, в Україні така практика теж буде доречною.

Спекулянтам на замітку

Головне нарікання на Platts і в Україні, і в інших європейських державах стосується непевності щодо об'єктивності показників агентства. Цю установу підозрюють у відстоюванні інтересів біржових спекулянтів та великих нафтотрейдерів, яким вигідне постійне завищення ціни.

Однак Монтенпек запевнив, що всі методики, за якими провадяться розрахунки, абсолютно відкриті. Він показав список з великої кількості угод, що укладаються на європейських біржах за кілька хвилин, який він надає передплатникам.

"На вільних високоліквідних ринках наша компанія виконує роль простого інформаційного агентства: вона реєструє ціну продажу, а потім обов'язково перевіряє факт виконання угоди", - запевнив гість.

Костусєва ця промова переконала. Він заявив, що Антимонопольний комітет тепер знає достатньо про Platts і не проти, щоб українські нафтотрейдери рахували свої ціни за його котируваннями. Більше того, АМКУ відкрите до співпраці з усіма аналогічними агентствами - британським "Аргусом" чи американським Bloomberg.

Водночас, жодних реальних доказів об'єктивності даних Platts АМКУ не отримав. Комітет просто повірив Монтенпеку на слово. Можливо, більш ґрунтовні дані одержить делегація відомства, яку Костусєв має відправити найближчим часом у Лондон, в штаб-квартиру агентства.

Інакше можлива ситуація, коли яка-небудь компанія, що "тримає" всі заправки того чи іншого райцентру, заявить, що її закупівельні ціни на нафтопродукти прив'язані до котирувань якогось "об'єктивного" районного агентства. І, відповідно, зможе у будь-який момент підвищити ціни, посилаючись на дані цього ЗМІ.

Втім, навіть у випадку чесної роботи Platts вплив трейдерів на його котирування можливий, розповів "Економічній правді" експерт Сергій Сапегін.

"Якщо трейдери, наприклад, того ж "Лукойла", які працюють на спотовому ринку, продадуть кілька партій пального за завищеними цінами, то Platts нікуди не дінеться: його котирування зростуть, і тоді українські заправки "Лукойла" сміливо зможуть підняти роздрібні ціни", - описав гіпотетичну схему експерт.

Здається, уже навіть українські державні органи погодилися працювати за правилами глобалізованого капіталу. Такими темпами скоро навіть операційні системи на серверах владних структур стануть ліцензійними.

Реклама: