Бюджет-2010 буде невиконаний на 20%?

Бюджет-2010 буде невиконаний на 20%?

Понеділок, 17 травня 2010, 11:30 -
Економіка вже перенапружена донезмоги. Говорити, що бюджет-2010 дасть їй поштовх до зростання - явна насмішка. Навіть якщо ВВП збільшиться, то не завдяки уряду. Просто відновлюється світова економіка і попит на український експорт.

Історія 2009 року повториться. Бюджет-2010, який уряд Миколи Азарова називає реалістичним, виконати не вдасться. Має статися справжнє диво, щоби влада змогла зібрати заплановані суми грошей.

Якщо збір грошей триватиме тими ж темпами, що у січні-квітні, то за підсумками року дефіцит складе 45 мільярдів гривень, або 16,7%. До загального фонду не вдасться залучити 44 мільярди гривень, або 20,1%.

Квітневий рекорд

На перший погляд, у квітні уряд вийшов на підвищені оберти із збору грошей до бюджету. Він отримав 22,6 мільярда гривень. Це більше, ніж у середньому за три перші місяці - тоді до казни надійшло лише 17,2 мільярда гривень.

Реклама:

Крім того, на підході друге читання законопроекту №6337, який повинен дати додаткові доходи до бюджету. Зокрема, буде в черговий раз підвищений акциз на алкоголь і пальне - грошей гарантовано стане більше. Також податківці отримають право вичавлювати з підприємств і навіть населення останні копійки.

І все ж ці зусилля навряд чи допоможуть виконати бюджет. Навіть якщо уряд і далі працюватиме квітневими темпами, річне недовиконання складе 4,65%. А за загальним фондом ще більше - 17,4%.

Подвиги чи "малювання"

Річ у тім, що квітневий рекорд із збору грошей досягнутий завдяки деяким подвигам.

По-перше, минулого місяця Нацбанк перерахував до бюджету аж 3,7 мільярда гривень. Всього з січня по квітень він дав 4,7 мільярда гривень, або 47% річного плану. Ще трохи - і гроші НБУ закінчаться.

По-друге, дивним чином зросли надходження податку на додану вартість. Цей подвиг має два компоненти.

Один з них - уряд збирає, але не відшкодовує ПДВ. Фактично до доходів зараховуються гроші, які мають йти підприємствам.

За планом, Кабмін повинен повертати економіці 2,1 мільярда гривень на місяць. Тимчасом за чотири місяці відшкодовано 1,43 мільярда гривень, а у квітні - 1,82 мільярда гривень. Виходить, уряд "намалював" додаткові доходи.

Інший компонент подвигу - дивне зростання надходжень ПДВ із увезених на територію України товарів. Як відомо, зараз робота митниці заблокована. Через зміну кадрів імпорт буквально стоїть. Падіння обсягів імпорту підтвердив і Нацбанк у недавній аналітичній записці про стан валютного ринку.

Тим не менш, "імпортний" ПДВ у квітні склав 9,5 мільярда гривень. До цього, за січень-березень, при працюючій митниці вдалося зібрати 6,3 мільярда гривень. Такий розрив говорить про одне з двох: або щастя прийшло, або уряд "малює".

Схоже, у Кабміні завівся барон Мюнхгаузен, який учиняє подвиги з виконання бюджету. У старому Кабміні цим займалася особисто Юлія Тимошенко.

Перенапруга у системі

Крім нереальних подвигів, є об'єктивні причини, чому не вдасться виконати бюджет за доходами. Податкова і митниця хронічно не виконують план. У січні-березні вони зібрали 81,2% і 84,5% необхідних грошей. У січні-квітні - 81,4% і 82,8%.

Щоб надолужити упущене, їм треба перевиконувати план у наступні вісім місяців. У масштабах бюджету доведеться збирати по 24,2 мільярда гривень щомісяця - порівняно з 22,6 мільярда гривень у квітні. Тобто доведеться напружитися ще на 7% - притому, що квітень майже гарантовано був "підмальований".

Прискоритися настільки неможливо з кількох причин. Економіка такими темпами не виросте, а у підприємств податки взяті наперед. За відгуками фахівців, не допоможуть навіть драконівські заходи на кшталт законопроекту № 6337.

Економіка вже перенапружена донезмоги. Говорити, що бюджет-2010 дасть їй поштовх до зростання - явна насмішка. Навіть якщо ВВП збільшиться, то не завдяки уряду. Просто відновлюється світова економіка і попит на український експорт.

Крім того, прихід "біло-синіх" до влади дозволив багатьом бізнесменам від "регіонів" повернути в Україну виведені раніше капітали. За ці гроші прямо зараз запускаються нові проекти. Під "дахом" нової влади ці бізнесмени почуватимуться порівняно безпечно і, напевно, навіть зможуть "домовитися" з податківцями.

А якщо не зможуть - взяти з них нічого. Старт бізнесу не призводить до миттєвого зростання надходжень до бюджету. Між цими подіями є часовий розрив, і навряд чи він складає вісім місяців. Значить, нові проекти не допоможуть наповнити казну.

Третина витрат - борг

Остання аналітична записка Адміністрації президента містить важливий висновок.

"За січень-квітень 2010 року обсяг сформованого ресурсу загального фонду держбюджету, з урахуванням запозичень, склав 85,6 мільярда гривень, або 102,4% від планових показників. При цьому слід зазначити, що 31,9% цього ресурсу було акумульовано за рахунок позикових коштів і коштів, повернутих з депозитів".

31,9% - катастрофічна цифра. Вона свідчить про реальний дефіцит бюджету. Дефіцит можна рахувати двома способами.

Перший - відносно ВВП. У березні цей показник становив близько 14%. Квітневе значення порахувати складно, бо значення валового внутрішнього продукту засекретила ще минула влада. НБУ теж перестав публікувати підсумки роботи базових галузей.

Другий спосіб розрахунку дефіциту - співвідношення доходів і видатків бюджету. Цей показник за підсумками квітня становить 8%. Саме стільки витрат уряд не зміг покрити доходами, і зробив це за рахунок нових боргів.

Але й це ще не все. Кабмін узяв у борг значно більше, ніж потрібно.

За розрахунками аналітиків президента, уряд витратив на 9,2 мільярда гривень менше, ніж зібрав. При цьому лише частина грошей лягла на Єдиний казначейський рахунок - там зараз близько 6,3 мільярда гривень проти 1 мільярда гривень на початок 2010 року. Інше пішло на кредитування Пенсійного фонду.

Тобто уряд зібрав гроші з платників податків, але їх не використав.

Звичайно, 31,9% боргу - ще не катастрофа. До кінця року його можна перетворити у цілком пристойну цифру. Тоді вийде, що трохи більше позичили на початку року і зекономили в кінці.

Однак є сильна підозра, що вийде інакше. Борг зменшиться, якщо зростуть доходи бюджету. А це майже неможливо. Значить, уряд продовжить жити в борг.

Дірку заткне МВФ

Щоб виконати бюджет-2010, далі уряд має щомісяця витрачати 30 мільярдів гривень. У тому числі, із загального фонду - 22,7 мільярда гривень.

У квітні з хитрощами і героїзмом вдалося зібрати лише 22,6 мільярда гривень у весь бюджет і 15,3 мільярда гривень - до загального фонду.

Якусь поміч надасть МВФ - від одного до п'яти мільярдів доларів, допоможуть випуски євробондів України - до 2 мільярдів доларів і внутрішніх держоблігацій.

Боргами можна буде легко покрити усе. У крайньому випадку, допоможе НБУ, який за перші чотири місяці вже скупив ОВДП на 20 мільярдів гривень.

Однак це не буде чисте виконання бюджету. Це означатиме, що Кабмін Азарова повторить подвиг уряду Тимошенко. Він будь-якими способами шукатиме гроші, щоб заткнути бюджетні дірки.

Мабуть, економіка витримає і другий рік таких експериментів. Хіба що до 2011 року у "тінь" заховається уже 70% ВВП. І потім почнеться найцікавіше.

 
 

Джерело: Адміністрація президента

Реклама: