"Нафтогаз" загальмував бюджет

"Нафтогаз" загальмував бюджет

Четвер, 8 квітня 2010, 14:00 -
Поки не зрозуміло, як при такому обсязі соціальних витрат уряд має намір "перетворити всю країну на живий будівельний майданчик". Саме таку обіцянку дав днями Азаров. Навпаки, витрати міністерств жорстко уріжуть. Економити не будуть хіба що на "Євро-2012".

У середу не відбулася запланована презентація проекту держбюджету-2010. Складання документа загальмував дефіцит, спричинений поганими показниками "Нафтогазу". Інші параметри фінплану, кажуть урядовці, уже готові.

Уряд трохи порушить терміни. Проект бюджету повинен був з'явитися у Верховній раді до 11 квітня. На середу планувалася публічна презентація документа. Однак Кабмін вирішив розглянути його на засіданні у понеділок, 12 квітня.

"Уряд виконає обіцянку і представить проект бюджету. Країна не буде купатися в розкоші. Ми тільки зведемо кінці з кінцями, але виліземо із страшної ями, станемо на твердий ґрунт фінансової стабільності. Це і буде наша спільна велика перемога", - сказав прем'єр Микола Азаров, пояснюючи зрив процедури.

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв додав, що як тільки буде відома ціна на газ, уряд відразу ж внесе бюджет на розгляд парламенту.

Реклама:

У Кабміні розкритикували ціну, яку Україна має платити за російський газ, - 330 доларів за тисячу кубометрів. Зокрема, Клюєв назвав її "непід'ємною".

Напередодні прем'єр відзначав, що при такій ціні дефіцит "Нафтогазу" у 2010 році складе 60 мільярдів гривень. При курсі 8 гривень за долар і річному обсязі закупівель 33,8 мільярда кубометрів ціна на газ для ліквідації дефіциту має складати 222,2 долара за тисячу кубометрів, розрахував Кабмін.

Імовірно, найближчим часом відбудуться чергові переговори з Росією. Швидше за все, в обмін на прийнятну цифру Україна допустить РФ у консорціум з управління ГТС, а також запропонує ряд проектів в авіабудуванні та атомній енергетиці. "Я думаю, невдовзі ми знайдемо консенсус з Росією", - відзначив Клюєв.

Незважаючи на перенесення презентації, проект бюджету вже готовий. Як повідомило "Економічній правді" джерело в Мінфіні, днями була досягнута довгоочікувана домовленість з МВФ. Фонд наполіг, аби дефіцит бюджету не перевищував 6%, і уряд "намалював" йому цю цифру.

"Фонд говорив, що реальний дефіцит бюджету становить 10%. Мовляв, тільки з ПДВ "дірка" сягає 20 мільярдів. План надходжень буде недовиконаний на 8 мільярдів і на 12 мільярдів доведеться більше відшкодувати. Це збільшує дефіцит з 6% до 8%. Наші довели, що не допустять такої "дірки", - відзначило джерело.

За його словами, у 2009 році обсяги відшкодування ПДВ були величезними і ніяк не підтверджувалися реальними показниками економіки. На думку чиновника, це говорить про масштабні тіньові виплати, на яких можна заощадити.

Для початку, уряд почав з невідшкодування майже усім. Так, у березні повернення склало 380 мільйонів гривень із запланованих 1,3 мільярда гривень.

Крім "впорядкування" ПДВ, Кабміну вдалося затвердити "абсолютно унікальний" фінансовий план "Нафтогазу". Як відомо, саме НАК створював додатковий дефіциту бюджету-2010 у розмірі 2% ВВП.

Документа ще ніхто в очі не бачив, і зрозуміло, чому: монополісту практично відмовили у підтримці з держбюджету, за рахунок якої він існував весь 2009 рік.

"У фінплані враховано багато речей, які тільки належить змінити. Підвищено ціни на газ, враховані показники феноменального збору платежів. МВФ наполіг на забороні операцій з ОВДП. Заборонили продавати валюту з резервів Нацбанку. Залишили тільки компенсацію різниці цін з бюджету", - підкреслило джерело.

Втім, якою буде компенсація, поки неясно. Чиновник Мінфіну назвав суму 4,5 мільярда гривень, а Клюєв напередодні озвучив цифру 7,5 мільярда гривень.

Крім того, Фонду пояснили, що дефіцит НАКу обраховувався неправильно ще за кількома показниками. Зокрема, помилково обчислили надходження від транзиту. У підсумку, 2% дефіциту компанії вдалося перетворити на нуль.

Загалом, бюджет-2010 має бути аскетичним. У ньому вдалося врахувати обіцянки, дані Віктором Януковичем перед виборами, але у дуже урізаному варіанті.

"Можливо, доведеться попітніти у бюджетному комітеті, адже там більшість "бютівців". Вони можуть зажадати, щоб оклад для першого розряду прирівняли до мінімальної зарплати, а це вимагатиме більше грошей. В цілому ми налаштовані прийняти бюджет до травневих свят", - підкреслило джерело у Мінфіні.

Поки не зовсім зрозуміло, як при такому обсязі соціальних витрат уряд має намір "перетворити всю країну на живий будівельний майданчик". Саме таку обіцянку дав днями Азаров. Навпаки, витрати міністерств і відомств будуть жорстко урізані.

Економити не будуть хіба що на "Євро-2012". У середу президент УЄФА Мішель Платіні чітко дав зрозуміти, що Україну можуть позбавити права проводити чемпіонат, якщо підготовка не буде закінчена у визначений термін.

Уряд поспішив заявити, що зробить усе необхідне. Зокрема, віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков пообіцяв у 2010 році виділити на підготовку до футбольного форуму 26 мільярдів гривень.

Реклама: