"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд зробив банкам пропозицію

Уряд зробив банкам пропозицію

Понеділок, 26 квітня 2010, 13:57 -
"Вони лише хочуть витягнути максимум грошей. А щодо контролю - це розмови. Через півроку Клюєв піде у відставку, розведе руками і скаже: я тепер не при владі і нічого не можу зробити".

Минулого тижня керівники топ-10 банків і НБУ зібралися на нараду у першого віце-прем'єра Андрія Клюєва.

Чиновник запропонував їм фінансувати мільярдні проекти у різних галузях. Банки обіцяли подумати і висунули зустрічні умови.

Як повідомило джерело "Економічної правди" у Кабміні, банкіри прийшли до урядовця з проханням не переводити державні підприємства на обслуговування у держбанки.

Як відомо, цей процес триває уже кілька тижнів, і почав його Мінтранс. Зокрема, на обслуговування у держбанки примусово перевели порти.

Реклама:

"Клюєв відповів, що питання уже вирішене і запропонував банкам фінансувати інвестиційні проекти в енергетиці, транспорті та промисловості. Видаючи кредити, банки могли б отримати фінансові потоки", - підкреслило джерело.

За його інформацією, тільки за програмою енергозбереження пропонуються проекти на 250 мільярдів гривень. Також будуть програми у титановому секторі, вугільній галузі та енергетиці - будівництво ЛЕП та модернізація АЕС.

"Програм багато, і всі вони стосуються базових галузей. Проекти вимагають опрацювання з боку банків. Вони отримають їх через модераторів", - розповів голова правління українського "ВТБ Банку" Вадим Пушкарьов.

За словами джерела у Кабміні, в обмін на банківське фінансування Клюєв гарантував жорсткий контроль над виконанням інвестиційних проектів. Заступник голови одного з великих банків скептично поставився до цієї пропозиції.

"Вони лише хочуть витягнути максимум грошей. А щодо контролю - це розмови. Через півроку Клюєв піде у відставку, розведе руками і скаже: я тепер не при владі і нічого не можу зробити", - підкреслив він.

І все ж деякими проектами банки зацікавилися. Голова правління російського "Банку ВТБ" Андрій Костін відзначив, що його установа має намір фінансувати урядові інвестиційні програми в енергетиці, авіації та вугільній галузі.

"Ми зацікавлені у співпраці з урядом, у нас великі очікування. Ми надаватимемо позики великим підприємствам. Там, де можливостей банку не вистачатиме, будемо кредитувати з російського майданчика", - підкреслив Костін.

В українських банків для початку фінансування ресурси теж є. "Невдовзі почнемо кредитувати. Хоча, звичайно, обсяги доволі скромні. До кризи за тиждень установи видавали кілька мільярдів", - розповів заступник голови великого банку.

Разом з тим, фінансисти висунули уряду низку зустрічних умов. "Перш за все, це захист інтересів банків при роботі із злісними неплатниками - великими корпоративними клієнтами. Друге питання - можливість відновлення валютного кредитування юридичних осіб", - підкреслив Пушкарьов.

За його словами, Клюєв прямо на нараді доручив підготувати зміни до відповідних законів і підзаконних актів.

І третє питання - робота виконавчої служби з боржниками щодо заставного майна. "Від банків вимагають кредити, але їх права не захищені. Більш того, в умовах кризи Верховна рада ще більше обмежила можливості установ стягувати заборгованість, прийнявши закон про захист боржників", - поскаржився Пушкарьов.

Заступник голови великого банку підкреслив, що у питанні фінансування урядових проектів є ще одна проблема. "Зараз найцікавіша тема - випуск ПДВ-ОВДП. Тут можна буде заробити значно більше, ніж в урядових проектах. Головне - механізм розміщення, і де осідатиме дисконт", - сказав фінансист.

Як відомо, випуск державних облігацій для погашення боргів з ПДВ планується в обсязі 20 мільярдів гривень. Після випуску підприємства, які отримають ОВДП, будуть їх продавати з істотною знижкою. Основними покупцями стануть банки.

Реклама: