Виконання бюджету-2010: уроки малювання

Виконання бюджету-2010: уроки малювання

П'ятниця, 16 квітня 2010, 12:31 -
Вирішальним засобом закривання бюджетних дірок став "друкарський верстат". Голова правління НБУ Володимир Стельмах швидко вклонився новому президентові. Його відомство почало розробляти програми кредитування інвестиційних проектів та викуповувати державні облігації.

У 2009 році у сфері державних фінансів виникла узаконена подвійна бухгалтерія. Гроші, які були реально витрачені на капіталізацію банків, не враховували. У результаті, "намальований" дефіцит виявився меншим за реальний.

У 2010 році "уроки малювання" тривають. Тепер в офіційній статистиці не враховуються виплати за боргами минулих років з ПДВ. Якщо підсумувати реальні бюджетні витрати, дефіцит становить близько 14% ВВП.

Азаров перевершив Тимошенко

Поки що відомий офіційний дефіцит бюджету тільки за перші два місяці 2010 року. Дефіцит зведеного бюджету - держбюджет і місцеві бюджети - склав 2,69 мільярда гривень, дефіцит держбюджету - 4,78 мільярда гривень, загального фонду держбюджету - 5,1 мільярда гривень.

Реклама:

Для покриття цих дірок уряд продав ОВДП на 5 мільярдів гривень. Втім, реальне розміщення склало лише 3,2 мільярда гривень, тому що облігації на 1,8 мільярда гривень пішли прямо в капітал державного Укрексімбанку.

Все це цифри, які склалися до зміни влади. Охарактеризувати роботу нового уряду наразі складно - є лише частина даних. Однак і вони надзвичайно промовисті.

По-перше, за січень-березень 2010 року із запланованих 45,7 мільярда гривень зібрано тільки 85,5% коштів. І це при тому, що НБУ розщедрився на цілий мільярд. Недовиконали план і податкова, і митниця - вони зібрали 81,2% і 84,5% плану.

 

Джерело: Адміністрація президента

Швидше за все, новий уряд не став зменшувати план із збирання грошей. У той же час, він не посоромився нарощувати витрати. До загального фонду держбюджету за перший квартал 2010 року зібрано 39 мільярдів гривень, зате тільки на захищені виплати, в основному, соціальні видатки, витрачено 44,2 мільярда гривень.

Крім того, 11,1 мільярда трансфертів витягнув хронічно проблемний Пенсійний фонд. За січень-березень він збільшив заборгованість перед держбюджетом на 5,1 мільярда гривень до 27,2 мільярда гривень.

Який обсяг витрат довелося покрити понад ці 44,2 мільярда гривень, невідомо - Адміністрація президента свідомо "перекрутила" статистику. Але очевидно, що додати потрібно ще 20 мільярдів гривень.

Про це говорять дані установи про обсяг грошей, зібраних у загальний фонд держбюджету: 64,1 мільярда гривень. Навряд чи уряд не витратив зібрані гроші.

Третина видатків бюджету - в борг

На диво, аналітики президента зробили доволі сміливі заяви.

"Низький рівень виконання доходної частини загального фонду держбюджету змушував уряд рятувати ситуацію шляхом здійснення запозичень на внутрішньому ринку, обсяг яких - 19,3 мільярда гривень - на 38,5% перевищив планові 13,9 мільярда гривень, а також шляхом повернення коштів з депозитів або пред'явлення цінних паперів - 5,7 мільярда гривень", - зазначили аналітики.

Таким чином, додали вони, за січень-березень 2010 року обсяг сформованого ресурсу загального фонду держбюджету з урахуванням запозичень склав 64,1 мільярда гривень. При цьому 30% зазначеного ресурсу було акумульовано за рахунок позичкових коштів та коштів, повернутих із депозитів.

Аналітики навели приклад, що у першому кварталі 2009 року питома вага запозичень складала 8% видатків уряду. Отже, новий уряд уже за перший місяць роботи перевершив своїх попередників. Запозичення за два місяці склали 5 мільярдів гривень, а за три - вже 19,3 мільярда гривень.

"За нашими даними, реальний обсяг дефіциту бюджету склав у першому кварталі 14% ВВП", - зазначило джерело "Економічної правди" у Міністерстві фінансів.

Чиновник не назвав фактичний розмір дефіциту у грошовому вимірі. Зате він пояснив механізм, завдяки якому був отриманий такий жахливий показник.

"У 2009 році у сфері державних фінансів виникла легальна подвійна бухгалтерія. Гроші, які були реально витрачені на капіталізацію банків, не враховували. Як результат, "намальований" дефіцит виявився меншим за реальний", - сказав він.


За словами службовця, у 2010 році "малювання" триває. "Тепер у статистиці не враховуються виплати за боргами минулих років з ПДВ. Якщо підсумувати реальні бюджетні витрати, дефіцит становить близько 14% ВВП", - підкреслив він.

НБУ і держбанки спонсорують бюджет

Коли витрати набагато перевищують доходи, виникає дефіцит. Уряд Юлії Тимошенко покривав його за рахунок валюти МВФ, витрачання залишків коштів з 2008 року, невідшкодування ПДВ, авансового збору податків, розміщення облігацій внутрішньої держпозики та прямого "друкування" грошей Нацбанком.

Нинішній уряд не став брати податки наперед - попередники "вишкребли" податок на прибуток аж за липень 2010 року. Це притому, що в цілому за 2009 рік підприємства показали збиток у 30 мільярдів гривень. Не дав поки грошей і МВФ.

А ось неповернення ПДВ і масштабне розміщення ОВДП активно застосовуються. Зокрема, за перший квартал 2010 року сума невідшкодованого податку зросла на 6,6 мільярда гривень до 28,4 мільярда гривень.

"Аналіз основних факторів впливу на процес наповнення загального фонду держбюджету засвідчив продовження активного застосування такого важеля, як затримка бюджетного відшкодування суб'єктам господарювання ПДВ", - наголошується у записці аналітиків Адміністрації.

 
 

Джерело: Адміністрація президента

Однак вирішальним засобом закривання бюджетних дірок став "друкарський верстат". Голова правління НБУ Володимир Стельмах швидко вклонився новому президентові. Його відомство почало розробляти програми кредитування інвестиційних проектів та викуповувати державні облігації.

З початку 2010 року регулятор збільшив обсяг ОВДП у своєму портфелі з 50 мільярдів гривень до 72,9 мільярда гривень. Після цього він, очевидно, погасив частину паперів і залишився з облігаціями на 71,6 мільярда гривень.

 

Джерело: НБУ

Показово, що у січні-лютому НБУ викупив облігацій на 13 мільярдів гривень, а лише у квітні - на 10 мільярдів гривень.

"Кредитором за державними внутрішніми запозиченнями продовжує виступати НБУ. У його власності знаходиться 72% загального обсягу облігацій внутрішньої державної позики, що перебувають в обігу. Отже, відбувається приховане емісійне фінансування дефіциту бюджету", - підкреслюють експерти президента.

З ними згоден аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. "Нарощування ОВДП у портфелі НБУ можна інтерпретувати як непряме фінансування дефіциту бюджету регулятором", - сказав він.

Неважко порахувати, що фінансування бюджету Нацбанком склало 23 мільярди гривень за три місяці. Плюс ще один мільярд, перерахований НБУ у вигляді "податків". До речі, цей мільярд був виплачений передчасно.

"Відповідно до тимчасового розпису держбюджету, Нацбанк повинен був перерахувати відповідні кошти у другому кварталі 2010 року", - констатують аналітики Адміністрації президента.

Крім НБУ, до фінансування дефіциту бюджету долучилися державні банки. Тільки на одному аукціоні, який відбувся 19 березня, вони примусово скупили ОВДП з неринковою прибутковістю 11% на суму 2,6 мільярда гривень.

"Напружилися" три новонароджені держбанки. "Покупцями були рефінансовані Укргазбанк, Родовід Банк і банк "Київ", - розповів начальник управління казначейства і фінансових інститутів OTP Bank Владислав Анісімов.

Банки не залишилися у програші - до цього НБУ викупив у них папери з умовною прибутковістю 9%. Проте важливий сам факт: замість кредитування держбанки вливають гроші у бюджет. "Кошти, отримані від розміщення ОВДП 19 березня, були спрямовані на соціальні виплати", - сказав Анісімов.

Очевидно, що таке спонсорство бюджету може спричинити масштабну інфляцію.

"У 2009 році подібне фінансування проходило більш-менш безболісно, бо гривня вилучалася з ринку шляхом продажу Нацбанком доларів під час інтервенцій на валютному ринку. У 2010 році НБУ матиме набагато менше можливостей для безболісної підтримки бюджету - ринок з кінця лютого і так активно поповнюється гривнею через валютний ринок", - розповів Михайличенко.

Втім, невдовзі необхідність у покупці Нацбанком ОВДП може відпасти. Україна скоро вийде на ринок євробондів, а також отримає гроші МВФ.

"Незабаром уряд отримає доступ до зовнішнього фінансування. Цього можна очікувати після поновлення співробітництва з МВФ, що стане позитивним сигналом для інвесторів", - вважає головний економіст ІК Dragon Capital Олена Білан.

Реклама: