"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" гасить борги Ощадбанку

"Нафтогаз" гасить борги Ощадбанку

Вівторок, 9 березня 2010, 14:23 -
Імовірно, після реструктуризації термін кредитів може зрости з одного до десяти років, і гаситимуться вони рівними частинами щоквартально лише з 2015 року. Витрати на обслуговування цих зобов'язань зменшаться більш ніж на 300 мільйонів гривень щорічно.

"Нафтогаз України" погасив 5 мільярдів гривень кредитів, виданих йому Ощадбанком. Залишок суми боргу залишається великий, і мова може йти про реструктуризацію зобов'язань монополіста.

"Нещодавно "Нафтогаз" погасив 5 мільярдів гривень заборгованості. На піку вона доходила до 32 мільярдів гривень, але зараз складає близько 22 мільярди. Ми почуваємо себе цілком комфортно, тому що 12 мільярдів з них забезпечені за рахунок збільшення капіталу, а ще 10 - за рахунок рефінансування", - підкреслив голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей.

Він не уточнив, коли саме відбулося погашення частини боргу. Втім, банкір відзначив, що "Нафтогаз" діяв за власною ініціативою. "Вони дуже бояться. Тому тільки-но з'являються гроші, намагаються гасити борги", - сказав банкір.

Він не зміг повідомити, чи відбувалося будь-яке погашення боргу компанії перед Укрексімбанком. У 2008 році цей держбанк також активно кредитував НАК.

Реклама:

"Нафтогаз" накопичив величезний борг перед Ощадбанком, коли наприкінці 2008 року - на початку 2009 року за рахунок кредитів оплачував імпорт газу з Росії. Зокрема, майже 18 мільярдів гривень було видано у грудні 2008 року.

За рахунок цих позик Ощадбанку вдалося не тільки залишитися у першій десятці банків України, але і зайняти міцне друге місце, і навіть отримати більший прибуток за підсумками 2009 року - 692 мільйони гривень.

Парадокс у тому, що, за рішенням НБУ, стосовно кредитів "Нафтогазу" не проводиться резервування, тобто не враховується реальна сумнівна якість цих позик. В іншому випадку, показаного прибутку реально не існувало б, і капіталу банку було б завдано нищівного удару.

Також окремим рішенням НБУ банку дозволено порушити норматив кредитування одного позичальника.

У самій компанії підтвердили факт часткового погашення боргів. "Газ ми купували за рахунок грошей, отриманих через механізм монетизації ОВДП, внесених урядом до статутного фонду компанії. А кредити погашали за свої", - відзначив прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський.

На сайті компанії вказано, що у січні-лютому 2010 року НАК провів ряд переговорів із своїм найбільшим кредитором - Ощадбанком - за участю НБУ. Мова йшла про можливу реструктуризацію кредитної заборгованості на суму близько 22 мільярдів.

"За результатами переговорів був розроблений механізм обміну існуючих кредитів, отриманих компанією від Ощадбанку у 2008-2009 роках, на внутрішні негарантовані і незабезпечені облігації "Нафтогазу". Зараз компанія остаточно узгоджує умови реструктуризації і планує завершити цю роботу до кінця березня 2010 року", - йдеться у повідомленні монополіста.

Імовірно, після реструктуризації термін кредитів може зрости з одного до десяти років, і гаситимуться вони рівними частинами щоквартально лише з 2015 року. Витрати на обслуговування цих зобов'язань зменшаться більш ніж на 300 мільйонів гривень щорічно.

Імовірно, таке розвантаження потрібне НАКу, щоб узяти нові кредити.

В Ощадбанку не стали коментувати процес реструктуризації і порекомендували почекати призначення нового голови "Нафтогазу". Одночасно Гулей спростував версію, що НАК перейде на обслуговування в Укргазбанк.

"Я сам пропонував, щоб Укргазбанк взяв на себе частину портфеля. Було розуміння, що без цих грошей він не підніметься. Але для обслуговування "Нафтогазу" цього недостатньо. Потрібен досвід супроводу такого специфічного клієнта", - аргументував голова Ощадбанку.

Як зізнався Гулей, його не дуже лякає перспектива зменшення активів установи, що може відбутися в результаті передачі частини портфеля Укргазбанку. "Нічого страшного", - підкреслив він.

Реклама: