Чиновницьке болото імені Азарова

Чиновницьке болото імені Азарова

П'ятниця, 12 березня 2010, 14:15 -
Та частина уряду Миколи Азарова, що відповідає за реальний сектор, ще більше потонула у бюрократизмі, ніж фінансово-економічна. Таким чином, реальна економіка у час правління Азарова не матиме значних привілеїв, і, як і за минулого уряду, переважно слугуватиме для досягнення політичних цілей. ОНОВЛЕНО

Та частина уряду Миколи Азарова, що відповідає за реальний сектор економіки, ще більше потонула у бюрократизмі, ніж фінансово-економічна.

Так, новопризначений Кабмін відновив посаду віце-прем'єр-міністра з питань агропромислового комплексу, на яку, як і 2006 року, знову призначив давнього знайомого президента Віктора Януковича Віктора Слауту.

Дивно, але у сфері контролю Слаути перебуватиме лише одне міністерство - Мінагрополітики.

В уряді Януковича, коли МінАП очолював співвласник "Нашої ряби" Юрій Мельник, роль віце-прем'єра була хоч трохи виправданою. Вона зводилася, за оцінками експертів, до нагляду над міністром, пов'язаним з окремими бізнес-структурами. Адже треба було через когось вирішувати і питання інших зацікавлених аграрних груп.

Реклама:

Цього разу група екс-керівника Державного управління справами Ігоря Тарасюка не змогла зберегти на посаді Мельника, який залишався міністром у двох попередніх Кабмінах то за квотою комуністів, то - "Нашої України".

До управління аграрним відомством тепер добрався "регіонал" Микола Присяжнюк - голова профільного комітету Верховної ради та президент асоціації "Укрм'ясо". Це один з типових для цієї політсили кадрів: основна його діяльність зосереджена на Житомирщині, але певну частину свого життя він провів на Донбасі і давно не чужий для Януковича.

Отже, тепер посада Слаути остаточно втрачає сенс. "Це одне з крісел, створених спеціально для того, щоб прилаштувати давніх соратників. Зверніть увагу, скільки у цьому Кабміні віце-прем'єрів. Далеко не всі з них мають реальні повноваження", - зазначив "Економічній правді" аграрний аналітик, що побажав залишитися анонімним.

Показово, що між двома "аграріями" існують суперечності у поглядах на розвиток АПК. Наприклад, Слаута підтримує імпорт м'яса птиці, а Присяжнюк гостро його критикує. Утім, поле для спільної роботи у цих посадовців широке. Наприклад, підтримки вимагає хлібний бізнес Михайла Табачника, брата нового міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

Серед аграрного лоббі регіоналів - депутат Павло Климець, власник концерну "Олімп". Та й навіть сама корпорація Ріната Ахметова System Capital Management має аграрні активи на Донеччині. За словами експертів, усі вони давно і плідно співпрацюють з новопризначеними чиновниками.

Різко відрізняються від безликої команди "азарівського" Кабміну урядовці, призначені за квотою блоку Литвина. Це міністр охорони навколишнього природного середовища Віктор Бойко та міністр транспорту і зв'язку Костянтин Єфименко.

Обидві ці фігури - одіозні і давно відомі у владних коридорах. Наприклад, Єфименко контролює кілька автотранспортних і промислових підприємств у Білій Церкві, де має чудові стосунки з місцевим мером.

Зокрема, це ВАТ "Білоцерківське виробничо-торгівельне підприємство", Білоцерківський автобусний парк, майновий комплекс держпідприємства "Білоцерківський завод "Еталон" і монопольний виробник гальмівних колодок ВАТ "Трібо".

Преса неодноразово критикувала методи, за допомогою яких Єфименко отримував контроль над цими підприємствами. Цікаво, що співвласником більшої частини названих об'єктів є бізнесмен з Партії регіонів Василь Хмельницький, який вважається спонсором блоку Литвина.

Заслужений працівник сільського господарства Віктор Бойко уславився не стільки бізнесовими, скільки чиновницькими "подвигами". Особливо гучні скандали довкола його імені присвячені періоду, коли він очолював Державний комітет з матеріального резерву.

Зокрема, ЗМІ писали, що 2006 року, після гучної відставки з цієї посади, Бойко за допомогою рейдерських захоплень ставив своїх людей на чолі підприємств Держрезерву, у яких зберігалися м'ясо та зерно.

За свідченням джерел "Економічної правди", чиновник не має інтересів у сфері користування надрами, на яке видає ліцензії Мінприроди. А отже, ця посада для блоку Литвина є просто одним з "хлібних місць".

Цікаво, що обидва міністерства, які дісталися цій політсилі, є надзвичайно важливими для Ріната Ахметова, який потребує і нових ліцензій на видобуток сировини для своїх металургійних комбінатів, і пільг на перевезення їхньої продукції.

Однак справді близьким до Ахметова, крім Бориса Колесникова, можна вважати тільки міністра промислової політики Дмитра Колєснікова, який багато років сумлінно працював на комбінатах СКМ.

Цей посадовець зможе гарантувати своїй материнській бізнес-структурі "просування" у Кабміні проектів постанов про режими сприяння металургійним підприємствам, зокрема, щодо податкових пільг та без проблем погоджувати безмитне ввезення обладнання.

Невдоволена призначеннями має бути й інша бізнес-структура Партії регіонів - так звана група Дмитра Фірташа. Лояльний до неї Юрій Бойко, який, до речі, має власний хімічний бізнес на сході України, отримав лише крісло міністра палива та енергетики.

За кілька тижнів до призначення у пресі активно обговорювалася теза, що Бойко має стати якщо не прем'єром, то принаймні його першим заступником. Виявилося, що Янукович віддав перевагу адміністративним, а не бізнесовим кадрам.

На посаді голови Мінпаливенерго Бойко зможе допомогти компаніям Дмитра Фірташа, що займаються торгівлею газом. Протягом останніх двох років вони страшенно страждали через тиск з боку Юлії Тимошенко.

Однак реального впливу на промислову політику, зокрема, для підтримки хімічних комбінатів дружнього олігарха, у Бойка не буде.

Ще одна посада, отримана групою Фірташа, - це голова Служби безпеки України, яку обійняв Валерій Хорошковський. Значення цієї посади вже не таке суттєве, як за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, коли СБУ доводилося силовими методами захищати інтереси бізнес-партнера.

Однак у будь-якому випадку своя людина у спецвідомстві дозволить упевненіше почувати себе навіть під час зовнішньоекономічних переговорів, зокрема, щодо постачання газу.

В своючергу, Рінат Ахметов не вважає за потрібне особисто сидіти в урядовому кріслі, але своїх друзів він до цього спонукає.

Не дивлячись на активну участь Бориса Колеснікова в усіх політичних баталіях "регіонів" з 2006 року, він нещодавно вперше увійшов до владного урядового апарату. Серед попередніх його заслуг хіба що значиться робота в комітеті парламенту з питань економічної політики.

Власник "Конті" воліє захищати тили і працювати у самій партії. На дострокових парламентських виборах 2007 року він пройшов під 10 номером виборчого списку, як і 2006 року. На думку багатьох його соратників, це місце аж ніяк не відображає його реальної ваги в партії.

Крім цього, він фактично керував передвиборним штабом Януковича, не дивлячись на те, що публічним начальником вважався Азаров. І зробив бізнесмен свою роботу досить якісно, як всі встигли помітити.

Тому для самого Колеснікова позиція віце-прем'єра з Євро-2012 не може бути великою платою за його внесок в останню виборчу кампанію. Очевидне зовсім інше - його опікування питаннями Євро дозволить Ахметову знаходитися ближче до однієї з найважливіших подій останніх років.

При цьому зв'язка активних борців за Євро Іван Васюник-Григорій Суркіс цілком може бути замінена іншим дуетом "Борис Колесніков - Ринат Ахметов". Для власника ФК "Шахтар" це буде додатковою перевагою у війні з Суркісом.

Керівнику Мінрегіонбуду Володимиру Яцубі не вдається довго затримуватися в одному кріслі.

У 2003 році він увійшов у політику як губернатор Дніпропетровщини, але вже за рік був звільнений. Також недовго дніпропетровський чиновник керував першим складом Мінрегіонбуду - трохи менше року.

Як відомо, міністерство регіонального розвитку й будівництва було створене навесні 2007 року, і вже у грудні-2007 Яцубу на посаді керманича відомства змінив НУНСівець Василь Куйбіда.

Сьогодні новий-старий менеджмент має амбітні плани. За словами Яцуби він буде повертати колишніх працівників й змінить структуру відомства.

"Ті показники, які має сьогодні країна у галузі будівництва, - ганьба для всіх нас", - вважає він. Тому чиновник обіцяє відновити кредитування й збільшити обсяги введення житла в експлуатацію до 9-10 мільйонів квадратних метрів.

Але зробити йому це буде важко в умовах дефіциту бюджетних коштів і тотальної економії Азарова. Якщо галузь не продемонструє динамічного зростання, що більш ймовірно за прогнозами експертів, від послуг Яцуби скоріше за все відмовляться.

Суто кадровим чиновником є новопризначений міністр вугільної промисловості Юрій Ященко. Навіть профільні експерти вугільної галузі не змогли одразу згадати, хто це, незважаючи на те, що він кілька разів був заступником голови Мінвуглепрому та головою концерну "Вугілля України".

Щоразу призначення Ященка на ці посади збігалися з "правлінням" у вугільному відомстві Сергія Тулуба. Цей депутат-регіонал донедавна виконував роль міністра вугільної промисловості у так званому тіньовому Кабміні Віктора Януковича, але до реального уряду Тулуба не взяли начебто через його надмірну самостійність.

Таким чином, реальна економіка у час правління Миколи Азарова не матиме значних привілеїв і, як і за минулого уряду, переважно слугуватиме для досягнення політичних цілей.

 Посада

Попередник

Призначено

Коротка характеристика

Прем'єр-міністр

Юлія Тимошенко

Микола Азаров

"Права рука" Віктора Януковича. Найбільш очікуваний претендент

Перший віце-прем'єр-міністр

Олександр Турчинов

Андрій Клюєв

Впливовий бізнесмен із значними лобістськими можливостями

Віце-прем'єр-міністр з економічних питань

-

Сергій Тігіпко

Продовжує вести політичну кампанію з прицілом на вищий політичний пост у переспективі. Потенціальний конкурент Віктора Януковича та Миколи Азарова

Віце-прем'єр-міністр з питань підготовки до Євро-2012

Іван Васюник

Борис Колесников

Впливова особа у Партії регіонів. Лідер одного з "угруповань" партії. Екс-голова Донецької облради

Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань

-

Володимир Семиноженко

Пов'язаний з Партією регіонів, підтримує контакти з групою Індустріальний союз Донбасу

Віце-прем'єр-міністр з питань силових структур

-

Володимир Сівкович

Член Партії регіонів, розвінчував міф про отруєння Ющенка

Віце-прем'єр-міністр з питань АПК

-

Віктор Слаута

Обіймав цю посаду в уряді Януковича, близький особисто до Януковича

Віце-прем'єр-министр з питань регіональної політики

-

Віктор Тихонов

Екс-голова Луганської облради

Міністр економіки

Богдан Данилишин

Василь Цушко

Має досвід упраління МВС. Його призначення може бути пов'язане з намірами Партії регіонів провести ревізію системи державних закупівель

Міністр фінансів

Ігор Уманський

Федір Ярошенко

Тісно працював з Миколою Азаровим. Очікується, що стане його "правою рукою"

Міністр закордонних справ

Петро Порошенко

Костянтин Грищенко

Посол у Росії, володіє широким досвідом дипломатичної роботи

Міністр оборони

-

Михайло Єжель

Виходець з ВМС, може вдихнути нове життя в ініціативи військового кораблебудування

Міністр регіонального розвитку

Василь Куйбіда

Володимир Яцуба

Депутат від Партії регіонов, досвідчений апаратник

Міністр охорони навколишнього середовища

Георгій Філіпчук

Віктор Бойко

Призначений за квотою Литвина

Міністр палива і енергетики

Юрій Продан

Юрій Бойко

Лобіст інтересів RosUkrEnergo, пов'язують з бізнесменом Дмитром Фірташем

Міністр транспорту та зв'язку

-

Костянтин Єфименко

Скоріш за все, представник Блоку Литвина. Має зв'язки з впливовим бізнесменом Василем Хмельницьким

Міністр охорони здоров'я

Василь Князевич

Зиновій Митник

Екс-головний лікар "Феофанії", квота комуністів

Міністр промислової політики

Володимир Новицький

Дмитро Колєсніков

Близький до Ахметова та СКМ

Міністр культури і туризму

Василь Вовкун

Михайло Кулиняка

Конферансьє мітингів Януковича, працював в "Укртрансгазі" організатором культурно-масових заходів

Міністр юстиції

Микола Оніщук

Олександр Лавринович

Депутат від Партії регіонов, має досвід роботи на посту міністра юстиції

Міністр внутрішніх справ

Юрій Луценко

Анатолій Могильов

Висунутий з кадрового складу міністерства

Міністр праці і соціальної політики

Людмила Денисова

Василь Надрага

Був членом правління Пенсійного фонду, квота Литвина

Міністр ЖКГ

Олексій Кучеренко

Олександр Попов

Депутат від Партії регіонов, професіонал у галузі ЖКГ, екс-мер  Комсомольска, де втілював пілотні проекти реформ в ЖКГ

Міністр аграрної політики

Юрій Мельник

Микола Присяжнюк

Депутат від Партії регіонов

Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту

Юрій Павленко

Равіль Сафіулін

Депутат від Партії регіонов, близький до бізнесмена Ріната Ахметова

Міністр освіти та науки

Іван Вакарчук

Дмитро Табачник

Конфліктує з провідними фігурами Партії регіонів

Міністр вугільної промисловості

Віктор Полтавець

Юрій Ященко

Екс-голова концерну "Вугілля України", суто кадровий чиновник

Міністр із надзвичайних ситуацій

Володимир Шандра

Нестор Шуфрич

Популярний політик з Партії регіонів

Міністр Кабінету міністров

Петро Крупко

Анатолій Толстоухов

Досвідчений апаратник з Партії регіонів

Характеристика: Astrum, "Економічна правда"

Реклама: