"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Огляд мобільних операційних систем на комунікаторах Samsung

Огляд мобільних операційних систем на комунікаторах Samsung

Понеділок, 1 березня 2010, 10:12 -
Будь-яка операційна система є лише програмним фундаментом для мобільного телефону, який може змінюватись за рахунок брендових додатків та віджетів. Віджет - це стандартизований графічний компонент, з яким взаємодіє користувач.

В рамках конкурсу "Найкраще рішення для бізнесу в кризовий час", "Економічна правда" презентує огляд основних операційних систем для КПК, які можуть стати надійними помічниками для сучасних бізнесменів. 

Огляд мобільних операційних систем на комунікаторах Samsung

На відміну від операційних систем на ПК, які добре відомі користувачам (Microsoft Windows, Linux, Mac OS), на комунікаторах конкуренція значно жвавіша та цікавіша. Серед основних груп мобільних операційних систем можна виділити такі:

- Windows Mobile від Microsoft Corp.

Реклама:

- Symbian від Symbian Foundation, контрольним пакетом якої володіє Nokia

- Системи на базі Linux - Google Android, Palm webOS, Access Linux Platform, Nokia Maemo тощо

- Брендові розробки - самостійні розробки від виробників телефонів (iPhone OS, Palm OS, BlackBerry ОS, Samsung Bada)

Саме на цих мобільних системах і варто зосередитись.

Будь-яка операційна система є лише програмним фундаментом для мобільного телефону, який може змінюватись за рахунок брендових додатків та віджетів. Віджет - це стандартизований графічний компонент, з яким взаємодіє користувач. До огляду мобільних ОС також ввійдуть брендові віджети, що використовуються на тестових моделях телефонів.

Windows Mobile: 6.5 Professional (Samsung GT-i8000)

Знайомство з будь-яким телефоном починається з головного екрану або робочого столу. В даному випадку ми маємо 3 варіанти робочого столу, які перемикаються горизонтальним рухом пальця по екрану. Кожен екран володіє повною незалежністю - є можливість змінювати фоновий малюнок, додавати різні варіанти віджетів (пропущені дзвінки та смс, годинник, он-лайн сервіси), створюючи таким чином тематичні функціональні набори закладок. Перший екран також має спеціальну стрічку, яку можна заповнити посиланнями на будь-яку програму чи меню, що доступні в телефоні.

Натиснувши на знайоме меню "Пуск" у верхньому лівому куті екрану, користувач потрапляє в меню програм, яке не виглядає дружньо через свою надзвичайну завантаженість. Тут зібрані практично всі доступні програми на телефоні, відсутній натяк на найменшу систематизацію чи групування.

Однак ця проблема вирішується за допомогою меню користувача, яке викликається центральною кнопкою телефону. Користувач має можливість сформувати до 10 наборів програм, які перемикаються горизонтальним рухом пальця. Ярлики в кожному наборі можна додавати, видаляти, переміщувати, чим формуються унікальні набори, максимально налаштовані під користувача.

Приємним є також рішення Microsoft для смс-повідомлень, яке дуже сподобається користувачам Google Mail - всі повідомлення тепер групуються за адресатом і мають вигляд чату. Це дуже полегшує пошук розмов, що особливо актуально для абонентів, що отримують багато рекламної інформації від оператора.

Користувачам Windows також добре відомий диспетчер завдань, який допомагає слідкувати за завантаженістю системи. Ця функція реалізована також в мобільній версії, однак захована в меню пуск, через що нерідко виникають проблеми при його швидкому пошуку. Саме тому рекомендується тримати цю корисну програму в налаштовуваних меню на робочому столі або в меню користувача.

Серед програмного забезпечення варто відзначити наявність повнофункціонального офісу, що дозволяє створювати та редагувати текстові документи, таблиці та презентації. Буфер обміну не обмежений однією програмою і дозволяє переносити інформацію з документів до Інтернет-браузерів без перешкод.

Також в телефоні встановлений Adobe Reader, що дозволяє переглядати документи формату pdf. Інтернет серфінг на ІЕ не підтримує можливості перегляду одночасно декількох вкладок. Можливо саме тому в Samsung GT-i8000 додано ще браузер Opera, який таку функцію підтримує. Таким чином в телефоні представлено відразу два браузери на вибір. Редактор зображень дозволяє легко повернути, обрізати, висвітлити, змінити розмір зображення або кольорову гаму (перетворення в режимах ч/б, сепія, негатив).

Цікаво також, що довідка в цій системі охоплює не лише питання ліцензії системи чи можливостей тач-клавіатури, але й опис основних можливостей системи та настроювань. Таким чином довідка максимально наближена до варіанту ПК, де можна знайти основні відповіді на запитання по функціональності всієї системи.

Для мене важливо залишатися завжди на зв'язку і комунікатор мені вже неодноразово допомагав в цьому питанні. Прийняти, виправити та відіслати документ займає лічені хвилини, а можливість налаштовувати меню повністю під себе робить телефон твоїм першим і зрозумілим помічником.

ВОЛОДИМИР ДІНУЛ, голова аналітичного відділу компанії "Сінком Капітал"

Symbian S60 5th edition (Samsung GT-i8910 Omnia HD)

Робочий стіл в цій системі один, однак є три настроювані пакети віджетів, які можна комплектувати як з робочого столу (ліва панель віджетів, з якої можна перетягувати елементи на робочий стіл), так і з меню налаштувань. Вибір пакетів доступний лише тоді, коли викликається сама панель з віджетами. Дещо незрозуміло реалізовано інтерфейс зміни панелей - горизонтальним рухом пальця можна перемкнутися відразу на меню або на фотоконтакти. З іншого боку їх можна використовувати для швидкого доступу до номерів, на які найчастіше дзвониш.

Меню можна викликати натиском середньої кнопки на клавіатурі або вибором відповідного значка на головному екрані.

Варто також відзначити неймовірну систематизованість самого меню. Операційна система створена виключно для зручності навігації і орієнтуватися в ній дуже легко. Цей ефект підвищується за рахунок згаданої вже нижньої панелі робочого столу, з якої можна миттєво перейти до функції дзвінка, контактів, повідомлень чи меню програм.

Окремої уваги заслуговує редактор зображень, який дозволяє висвітлювати, повертати чи обрізати зображення, додавати елементи, рамки та текст, прибрати червоні очі, додати ефекти ч/б зображення, сепії та повного кольору. Такого функціоналу не дає графічний редактор жодної іншої ОС.

Офісний пакет представлений програмою QuickOffice, який дозволяє переглядати та редагувати практично всі відомі на сьогоднішній день офісні файли (текстові документи, таблиці, презентації).  

На відміну від довідкової служби поняття диспетчеру завдань тут відсутнє, але при відкритті будь-якої програми у меню функцій завжди можна знайти посилання на "інші відкриті програми" та відповідне меню довідки. Останнє забезпечує не лише інструкцією з користування програмою, але дає інші посилання на загальні можливості системи.

Варто зазначити, що Symbian не така багата на соціальні он-лайн віджети, як інші операційні системи, однак це ідеальне рішення для прихильників зручності.

Надзвичайно практичний та функціональний телефон. Мені дуже важливо мати можливість читати та редагувати текст незалежно від того, де я знаходжусь. В цьому плані комунікатор просто знахідка. Разом з тим дуже легко з ним працювати, всі налаштування та їх розташування інтуїтивно зрозумілі.

ШПИТКО ЄВГЕН, головний редактор Інтернет-видання "Економічна правда"

Google Android 1.5 (Samsung GT-i5700 Galaxy Spica)

Робочий стіл розділений на 3 екрани, які комплектуються користувачем. Перевагою системи є можливість вивести ярлики абсолютно будь-якого компоненту системи від папки з програмами до окремого контакту з телефонної книги. Фон робочого столу має цікаві особливості - він розповсюджується на всі екрани одночасно, тобто перебуваючи на середньому екрані ми бачимо центр фону, на правому екрані бачимо правий край і так далі.

Верхня панель, незважаючи на маленький розмір, показує всі системні повідомлення (пропущені дзвінки, мережу тощо), з якими можна ознайомитись детальніше, розтягнувши її вниз. Знизу робочого столу знаходиться вкладка, висунувши яку користувач потрапляє в меню програм. Структура меню спочатку дещо дивує, адже на початку знаходяться он-лайн елементи соціальних мереж та сервісів, тоді як написання повідомлень та електронна пошта знаходяться в самому кінці списку.

З іншої сторони відсутність офісних програм на зразок редактора тексту, таблиць чи презентацій чітко показує орієнтацію цієї ОС на Інтернет сервіси. В той же час окремий сервіс "Маркет" дає доступ до унікальної програмної бази, де можна придбати необхідне програмне забезпечення. Он-лайн орієнтація має і підводні камені, а саме фонові процеси, які постійно синхронізують комунікатор та використовують Інтернет трафік.

Окрім того, що користувач їх не бачить, компанія не попереджує користувача про ці процеси. Тим не менше, кожен користувач Інтернет зможе знайти інформацію по відключенню даних сервісів в інтернеті. Важливо також, що для доступу до більшості сервісів телефону необхідно мати активний аккаунт в системі Google.

Розробник GMail вирішив зберегти зручність перегляду повідомлень і на телефонах, тому смс від кожного контакту зберігається на окремій інформаційній стрічці. Переваги такого підходу вже було описано на прикладі Windows Mobile. Редагування зображень в найменшому вигляді також недоступне.

При всіх своїх невеликих недоліках ОС Android за 1,5 роки функціонування досягла неабиякої популярності і продовжує свій розвиток. Анонсована в кінці жовтня минулого року Android 2.0 Eclair вже підтримує мультитач, який вважається останнім словом техніки. Це лише доводить, наскільки великі перспективи та швидкість розвитку ОС від Open Handset Alliance.

Дуже приємно дізнатися, що переважну більшість своїх контактів я можу завантажити безпосередньо зі своєї поштової скриньки Gmail. Телефон наче сам підлаштовується під мене з першої секунди роботи. Все в ньому дуже зрозуміло і максимально практично, а можливість переносити на робочий стіл найдрібніші елементи системи дозволяє і власнику організувати свою роботу максимально ефективно.

ЧУБ ОЛЕКСАНДР, директор ТзОВ "Енергоменеджмент"

Samsung OS (Samsung S8000 JET)

Операційна система має 3 робочі столи, які перемикаються вибором кубів (1, 2 та 3) у верхній правій частині екрану. Нижня частина екрану містить панель з миттєвим доступом до меню, телефонної книги та смс-повідомлень. Також доступне об'ємне меню у вигляді кубу, яке дає доступ до основних мультимедійних можливостей системи.

Доступ до Інтернет через меню телефону дає доступ не лише до браузера, але й до прямого посилання на Google. Доступ до соціальних мереж (facebook, наприклад) чи інших необхідних сервісів дуже зручно налаштовується широким набором віджетів, який можна розмістити на робочих столах. Завдяки цьому меню не перевантажене великою кількістю елементів, але широкий функціонал зберігається за рахунок віджетів.

Інтернет браузер наданий компанією підтримує одночасну роботу з декількома вкладками. Програмне забезпечення не передбачає офісного пакету програм, а встановити його через стороннє програмне забезпечення також буде доволі проблематично - платформа не підтримує Java-програми. Редагування фото та відео теж не підтримується телефоном.

Загалом цій системі притаманна надзвичайна графічна привабливість, тому стане найкращим вибором для любителів стильних та модних гаджетів.

Надзвичайно стильний телефон, який відразу притягує до себе увагу. Зручний, функціональний, графічно привабливий, а разом з тим надзвичайно простий в користуванні. Що ще потрібне від телефону? Комунікатор з розряду "must have" для будь-якої людини, якій важливе враження оточуючих.

АНТОН ЗАЙКОВСЬКИЙ, PR-директор ІК "Бонум"

Звісно, ідеальних систем не буває, як і ідеальних людей. Ця властивість посилюється різницею потреб кожного конкретного користувача. Windows Mobile гарно підходить тим, хто любить знайоме середовище та широкий функціонал, який не потрібно доповнювати. Symbian, як одна з найстаріших розробок, характеризується максимальною легкістю в користуванні та структурованістю складових.

Android підійде для шанувальників он-лайн сервісів (особливо фірмових Google) та перспективних операційних систем. Враховуючи темпи розвитку ця ОС може серйозно змінити розподіл сил на мобільному ринку вже в найближчий час. Брендова операційна система від Samsung приглянеться саме любителям видовищного інтерактивного інтерфейсу.

Реклама: