Пінчук вибачає, кому винен?

Пінчук вибачає, кому винен?

Понеділок, 8 лютого 2010, 10:25 -
Невиплата купона була прогнозована з двох причин. Перша - в кінці грудня 2009 року впали до рівня дефолтного рейтинги "Інтерпайпу". Друга - не виключено, що сам Пінчук уже володіє 75% своїх єврооблігацій і незабаром може сам собі організувати реструктуризацію.

У п'ятницю стало відомо, що "Інтерпайп", найбільша компанія Віктора Пінчука, не заплатила за своїми боргами. Власники єврооблігацій на 200 мільйонів доларів не дочекалися піврічного траншу у розмірі 8,75 мільйона. Під загрозою погашення самих бондів, яке заплановано на 2 серпня 2010 року.

"Власники єврооблігацій не отримали купонний дохід, виплата якого повинна була відбутися, згідно з первинними умовами випуску, 2 лютого 2010 року", - повідомили у компанії Concorde Capital.

Мова йде про перший випуск єврооблігацій "Інтерпайп", який відбувся у липні 2007 року. Тоді компанія отримала 200 мільйонів доларів, пообіцявши повернути їх 2 серпня 2010 року. Прибутковість з розрахунку 8,75% річних мала виплачуватися раз на півроку.

У East One, керуючій компанії Віктора Пінчука, ситуацію не коментують. В "Інтерпайпі" обіцяли пояснити свою позицію у цей понеділок.

Реклама:

Втім, невиплата купона була прогнозована з двох причин. Перша - в кінці грудня 2009 року впали до рівня дефолтного рейтинги "Інтерпайпу". Друга - не виключено, що сам Пінчук уже володіє 75% своїх єврооблігацій і незабаром може сам собі організувати реструктуризацію.

Дефолт передбачили у грудні

Повідомлення про падіння рейтингу з'явилося 18 грудня. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Interpipe Limited - офшорний холдинг "Інтерпайпу" - з CCC до RD.

Нова позначка розшифровується як обмежений дефолт. Вона означає, що, швидше за все, дефолт відбудеться після закінчення усіх відстрочок платежів.

"Зниження рейтингу відображає неврегульованість ситуації з неплатежами за деякими банківськими зобов'язаннями компанії Interpipe Limited, підтвердження компанією перехресного дефолту за основними банківськими кредитними лініями, а також з єврооблігацій на 200 мільйонів доларів. Рейтинг поворотності активів за пріоритетними незабезпеченими облігаціями Interpipe Limited "RR6" вказує на низькі перспективи повернення коштів у разі дефолту компанії", - пояснили в агентстві.

На початок четвертого кварталу 2009 року компанія була винна 900 мільйонів доларів, з яких тільки 47% забезпечені активами та майбутніми надходженнями від продажів. Це доволі багато для компанії, річний оборот якої в успішному 2008 році становив близько 2 мільярдів доларів, а зараз напевно зменшився.

За словами старшого аналітика Phoenix Capital Марії Майбороди, з тих пір, як агентство 18 грудня 2009 знизило рейтинг компанії з ССС до RD - обмежений дефолт, і рейтинг єврооблігацій з ССС до С, рейтинг не переглядався. Тобто на останню невиплату рейтингові агентства поки не відреагували.

Аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Герус відзначив, що агенції враховують такі події, як правило, постфактум. Втім, події минулого тижня цілком відповідають вже існуючій оцінці.

"Скоро ми побачимо вибірковий дефолт-рейтинг. Компанія уже допустила дефолт за банківськими кредитами. Істотних знижень рейтингів бути не повинно - вони і так дуже низькі", - підкреслив аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.

Пінчук домовився сам з собою

Ще у грудні 2008 року "Інтерпайп" звернулася до кредиторів, і попросила їх пом'якшити зобов'язання компанії. Очевидно, ті одразу відмовили або промовчали, і Пінчук перейшов в атаку.

Контрольована ним компанія Millen Financial Ltd. почала скуповувати євробонди Interpipe за 47% номіналу. Скільки вдалося зібрати, фірма ніколи не говорила. Але варто нагадати, що в той час борги банків котирувалися з прибутковістю 60% річних у валюті і вище, а за папери "Нафтогазу України" пропонували більше 100%.

Українські борги у паніці "зливав" увесь світ, і з'явився навіть окремий бізнес з їх скуповування. Не виключено, що операція компанії Пінчука виявилася успішною. На початку 2009 року у фінансових колах подейкували, що придбана половина випуску.

У середині листопада Interpipe Limited оголосила про початок переговорів з власниками понад 75% випуску єврооблігацій про укладення з ними договорів блокування і підтримки - Lock Up and Support Agreements.

Наприкінці грудня Interpipe повідомила, що на запропоновані нею умови погодилися власники 74% паперів. Вони нібито пообіцяли відмовитися від оголошення дефолту до 2 лютого або до 28 лютого - якщо вдасться порозумітися.

Втім, швидше за все, цю угоду Пінчук уклав сам з собою.

"Інтерпайп" купила багато паперів, точну суму компанія не називала. За нашими оцінками, їх кількість може складати 75%. До 150 мільйонів у них свого боргу є", - вважає Фурса. За його словами, це оціночна інформація.

Герус також не знає точної кількості викуплених "Інтерпайпом" облігацій. Однак він скромніший в оцінках і вважає, що викуплена кількість паперів склала більше 50%.

"Придбаний обсяг був значним. Можливо, він перевищив половину випуску, якщо взяти до уваги два подальші успішні голосування щодо зміни ковенанту (договірний обов'язок здійснити певні дії. - Ред.)", - припускає Майборода.

Однак цілком очевидно й інше. "Укласти угоди із 100% власників єврооблігацій у них не вийшло. Швидше за все, у "Інтерпайпа" з кредиторами не дуже добрі стосунки", - вважає Фурса.

"Компанія перебуває в процесі реструктуризації. Вона сильно цікавилася, як ми реструктуруємо "Укрзалізницю", хоча розповідала, що у них все чудово. Я думаю, насправді у них проблеми", - відзначив керуючий партнер компанії "АРТА" Тимур Хромаєв.

Він не виключає, що невиплата купона - це інструмент стимулювання тих кредиторів, які не погодилися продати свої єврооблігації. З цією точкою зору не згоден Герус.

"Я не думаю, що невиплата купона може бути істотним інструментом тиску на кредиторів. Раніше був певний етап, коли папери можна було вигідно викуповувати, але зараз ціни змінилися, дисконту в 50% немає й близько. Сьогодні ціна вже складає 81% від номіналу", - відзначив він.

За даними Astrum, зараз папери "Інтерпайпу" котируються на рівні 78-82% від номіналу. Phoenix вказує на показники 75-85%.

Втім, версія про тиск все ще актуальна. Фурса припускає, що "Інтерпайп" може скористатися невиплатою одним із двох способів.

Перший - цей фактор вплине на підписання угоди, необхідної компанії для вдалого завершення усієї банківської реструктуризації.

Другий - це початок реструктуризації, за якою не будуть виплачуватися купони, і надалі сам факт невиплати буде висіти над власниками.

"Насправді проблем з реструктуризацією не повинно виникнути, тому що компанія контролює більшу частину боргу і їй неважко буде провести будь-яку реструктуризацію", - відзначив аналітик.

Реклама: