Кабмін рятує шахтарів за рахунок пенсіонерів?

Кабмін рятує шахтарів за рахунок пенсіонерів?

Середа, 13 січня 2010, 16:57 -
Виходить неприємний факт: борг Пенсійного фонду перед державним бюджетом у 2011 році зросте до 39,4 мільярда гривень. Це жахлива сума - майже 5 мільярдів доларів. Цих коштів вистачило б на оплату імпортного газу для всієї України на цілий рік.

Першого січня 2010 року набуло чинності рішення уряду про звільнення державних вугільних шахт від сплати зборів до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Це може спровокувати перебої у виплаті пенсій.

Тимошенко заграє з шахтарями

29 жовтня 2009 року відбулося засідання уряду, присвячене проблемам вугільної галузі. На ньому були прийняті два важливі рішення.

Реклама:

Перше говорило, що гроші, які виділяються з держбюджету та доходи отримані від продажу вугілля, перш за все, повинні йти на виплату зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств.

Другим рішенням стала відстрочка сплати внесків до Пенсійного фонду, починаючи з 1 січня 2010 року. Більш того, уряд дозволив шахтам не погашати борги перед Пенсійним фондом.

Звільнення від сплати зборів до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування - це черговий етап передвиборного загравання уряду з шахтарями. Голоси у традиційно "біло-синьому" Донбасі дуже важливі для нинішнього прем'єра Юлії Тимошенко, тому вона не шкодує обіцянок на отримання симпатій.

Зокрема, якщо звичайні пенсіонери восени 2009 року одержали підвищення пенсій всього на 6-20 гривень, то шахтарі - на 240 гривень.

Крім того, наприкінці 2009 року прем'єр Юлія Тимошенко обіцяла жителям Донбасу золоті роки. Зокрема, вона заявила, що "більшість світових банків дали згоду фінансувати модернізацію вугільної галузі України". Для довідки: у світі сотні тисяч банків.

Також Тимошенко нагадала, що в проекті бюджету на 2010 рік її уряд передбачив значний обсяг надання державних гарантій підприємствам вугільної галузі на модернізацію.

А ще вона пообіцяла перевести комунальні ТЕЦ з газу на вугілля, завдяки чому споживання блакитного палива знизиться ще на 15 мільярдів кубометрів на рік, а собівартість тепла зменшиться удвічі.

Діра розміром в мільярди

З точки зору профільного міністерства, рішення від 29 жовтня 2009 року правильне.

"Документ створюється на додаток до вже існуючих заходів з підтримки підприємств ГМК. Ми очікуємо, що результатом стане забезпечення безперебійної виплати зарплат шахтарям", - повідомило "Економічній правді" джерело у Міністерстві вугільної промисловості, що побажало залишитися невідомим.

За його даними, у листопаді та грудні значно впав рівень оплати за вугілля, куплене у державних шахт. Зокрема, у листопаді він склав лише 75,6%. У підсумку, держпідприємства не могли вчасно розрахуватися із своїми працівниками.

Проблема ускладнюється тим, що через кризу за одинадцять місяців 2009 року державні шахти зменшили збут вугілля на 16,8%.

Як наслідок, недоїмка підприємств галузі із зарплати за 2009 рік становить 4,3 мільярда гривень. "Згідно з рішенням уряду, цього року вказана сума буде списана за рахунок коштів державного бюджету", - підкреслив чиновник.

Також до послуг вуглярів - стабілізаційний фонд. "Оскільки в країні де-факто діє бюджет 2009 року, у ньому передбачено стабфонд. Вугільні підприємства цілком можуть розраховувати на фінансову підтримку з боку уряду, і це питання вже знаходиться в процесі робочого обговорення", - підкреслив він.

До цього рішення уряду є багато питань. Справа в тому, що вугільні підприємства перетворилися на важкий тягар для бюджету.

У березні 2009 року Кабмін виділив понад 1 мільярд гривень на виплату боргів із зарплати шахтарям. Фактично, це була безповоротна фінансова допомога, незважаючи на вимогу передбачити джерела погашення виділених сум.

Остання фінансова допомога датована груднем 2009 року, коли парламент схвалив виділення із стабфонду 260 мільйонів гривень для погашення шахтами боргів за електроенергію.

Всього за одинадцять місяців бюджет уже продотував вугільну галузь на 6 мільярдів гривень, з яких 4,3 мільярда виділені із стабфонду. Ще 3,7 мільярда пішли на підвищення виплат шахтарям-пенсіонерам.

Усі ці перерахування добре виглядають з соціальної точки зору, проте економічно неграмотні, бо не підкріплені власними доходами шахт.

Як не дивно, з цього приводу досі не висловився Антимонопольний комітет, адже рішення уряду призвело до порушення конкурентного законодавства.

Річ у тім, що приватні шахти продовжують платити Пенсійному фонду та фондам соцстрахування. Вони також платять за струм на 26% більше, ніж державні шахти, продовжуючи оновлювати виробництво. Деякі з них навіть прибуткові.

На відміну від приватних шахт, більшість державних копалень збиткові і "сидять" на дотаціях. При цьому їх головна проблема - не у відсутності грошей, а в низькій якості управління. Іншими словами - у крадіжках.

Пенсійний фонд на межі краху

У Пенсійному фонді поки не стали коментувати цю інформацію.

"Можу сказати так: не виключені короткострокові розриви у фінансуванні, але в цілому уряд жорстко контролює стан Пенсійного фонду і не допустить соціального дискомфорту населення", - підкреслило джерело в центральному апараті Пенсійного фонду, не бажаючи продовжувати розмову.

Насправді стан фонду за підсумками 2009 року можна назвати тільки катастрофою. За останніми даними Секретаріату президента, на виплату пенсій постійно не вистачає грошей. Досі дефіцит коштів покривався за рахунок держбюджету, проте знаходити ці кошти щоразу було все складніше.

Факт перший: фонд збирає все менше доходів. Дані показують, що за одинадцять місяців 2009 року Пенсійний фонд не отримав 9,7% доходів.

Зокрема, недоїмка за внесками за січень-листопад зросла на 68,2% і на початок грудня склала 3,6 мільярда гривень.

Одна з причин такого явища - зростання в країні заборгованості із заробітної плати. З початку 2010 року вона збільшилася більш ніж в 1,4 рази до 1,7 мільярда гривень. Це понад 550 мільйонів гривень, не отриманих у вигляді внесків до Пенсійного фонду. Як наслідок, фонд все більше залежить від державного бюджету.

За одинадцять місяців 2009 року виконання зобов'язань за пенсіями було можливим лише завдяки отриманню Пенсійним фондом казенних кредитів. За неповний рік на покриття дефіциту фонд отримав з бюджету 32,6 мільярда гривень, з яких зміг повернути лише 16,6 мільярда гривень.

У результаті, на 1 листопада 2009 року його заборгованість за отримані позики становила 16 мільярдів гривень. Напевно, за останні два місяці 2009 року ця сума зросла, тому що саме тобі відбулося планове підвищення пенсій.

Воно виявилося мізерним і смішним - майже шість мільйонів пенсіонерів додатково отримали всього по 60 копійок. Декому пощастило вдостоїтися шести гривень. Для людей це було знущанням, особливо враховуючи, що вони отримали листа з розповіддю Юлії Тимошенко про підвищення доходів простих громадян.

Тим не менш, важливо інше: на рівні держави на виплати знадобилося ще більше грошей. Це мінус з огляду на другий факт: з кожним місяцем бюджету все складніше знаходити гроші на виплату дотацій Пенсійному фонду - в уряду теж немає грошей.

Грудневий план із збору доходів до бюджету катастрофічно провалено. З очікуваних 30 мільярдів гривень зібрано лише 16%. Щоб приховати цей факт, з сайтів Держказначейства і Мінфіну одночасно зникла вся бюджетна статистика.

У 2010 році, за оцінками Секретаріату президента, держава повинна буде дати Пенсійному фонду 17,9 мільярда гривень на покриття дефіциту. Для порівняння: у 2009 році ця сума становила 13,1 мільярда.

Якщо додати цю суму до існуючої заборгованості, виходить неприємний факт: борг Пенсійного фонду перед державним бюджетом у 2011 році зросте до 39,4 мільярда гривень. Це жахлива сума - майже 5 мільярдів доларів. Цих коштів вистачило б на оплату імпортного газу для всієї України на цілий рік.

Взяти ці ресурси ніде. Судячи з жалюгідного стану державних фінансів, вже у першому кварталі 2010 року доведеться пояснювати пенсіонерам, чому вони залишилися без грошей. За урядові листи хліба не купиш.

Реклама: