Міттал он-лайн: металургія виходить з кризи

Міттал он-лайн: металургія виходить з кризи

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 15:24 -
"Упродовж року ми в "Привату" феросплави не купуємо. Імпортуємо в Україну сировину з Чехії і Румунії, де виробництво зупинено. Дурна ситуація: ми купуємо феросплави за кордоном, а "Приват" за кордон їх продає".

Колишній меткомбінат "Криворіжсталь", а нині "ArcelorMittal Кривий Ріг", відзначив четверту річницю з моменту продажу підприємства Лакшмі Мітталу.

На комбінаті цю дату відзначили он-лайн-конференцією, під час якої власник компанії ArcelorMittal констатував позитивні тенденції на металургійному ринку.

Ринки відновляться, але нескоро

Виступ Лакшмі Міттала транслювався з Люксембургу. Його слухали керівники заводу та декілька журналістів.

Реклама:

[B]

Власник компанії зазначив, що попит на метал на світовому ринку збільшується, хоча його надвиробництво спостерігається навіть у Китаї. Тим не менш, у третьому кварталі порівняно з попереднім попит збільшився на 12%.

Втім, у різних країнах різні особливості. "Якщо у Китаї попит у 2009 році збільшився на 15%, в Індії - на 10%, то в Європі ситуація слабка", - сказав Міттал.

За його прогнозами, глобальний попит на метал у 2010 році зросте в середньому на 10%. При цьому він уточнив, що передусім йдеться про ринки Китаю та Індії.

"У 2010 році ми сподіваємося на покращення, але повернутися на докризовий рівень не вдасться", - спрогнозував Міттал.

Він також зауважив, що ціни на метал у другій половині 2009 року почали зростати і висловив сподівання, що вони підвищуватимуться і надалі.

Власник ArcelorMittal повідомив, що відвантаження металу його заводами збільшилися у третьому кварталі на 7% порівняно з другим кварталом до 18,2 мільйона тонн. Правда, це на 29% менше, ніж за аналогічний період 2008 року.

Чистий прибуток компанії у третьому кварталі склав 903 мільйони доларів. За той же період 2008 року він сягнув 3,8 мільярда доларів.

Завантаженість заводів Міттала, за його прогнозами, у четвертому кварталі 2009 року зросте до 70% з 61% у третьому кварталі та 50% у другому.

"Рік був складним, але ми бачимо покращення", - оптимістично заявив Міттал. Хоч і визнав, що без збитків рік закінчити не вийде.

Конфлікт з "Приватом" - "дурна ситуація"

Після закінчення он-лайн-конференції слово взяв гендиректор "ArcelorMittal Кривий Ріг" Жан Жуе.

Він зауважив, що, незважаючи на світову кризу, інвестиції у металургійний комбінат не припинилися. Хоча без коректив не обійшлося: наразі неможливо збільшити потужність підприємства за рахунок переходу на довгомірний плоский прокат. "У найближчі два роки цього не буде", - визнав Жуе.

Комбінат планував збільшити потужності, але завадила криза.

"Згідно з умовами договору купівлі-продажу, ми зобов'язані виробляти не менш ніж 6,1 мільйона тонн металу на рік. Але 2008 року ми не змогли досягнути цього показника. Не вдасться нам це і 2009 року і навіть 2010 року ", - сказав Жуе.

Ніби на продовження он-лайн конференції він зателефонував віце-президенту ArcelorMittal Крістофу Корньє. Той запевнив, що криворізький меткомбінат - підприємство конкурентоспроможне, його потужності будуть нарощуватися, і на передкризові потужності воно ще повернеться.

Корньє зауважив, що Україна має хороші металургійні перспективи, однак зашкодити їй може падіння виробництва коксівного вугілля.

Він нагадав, що досі невирішеним залишається питання Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд. Мовляв, ситуація покращиться після отримання ліцензій на видобуток.

Корньє зазначив, що ArcelorMittal і сама виробляє залізорудну сировину. Крім власних рудників, компанія має ще й довгострокові контракти на її закупівлю. За його словами, власною сировиною фірма забезпечена на 65%.

Не обійшли менеджери тему конфлікту криворізького комбінату з підконтрольним Ігорю Коломойському (група "Приват") Запорізьким заводом феросплавів.

За контрактом, "ArcelorMittal Кривий Ріг" у четвертому кварталі 2008 року повинен був купити у ЗЗФ сировини на 400 мільйонів гривень. Однак через падіння обсягів виробництва металу та ціни, вищі за світові, підприємство від закупівель відмовилося. Через це запорізьке підприємство почало з криворізьким судитися.

Жуе не стримував радості: господарський суд Запорізької області дозволив його підприємству не купувати у запорізького заводу обумовлену кількість феросплавів. Дніпропетровський суд зобов'язав "ArcelorMittal Кривий Ріг" виплатити Запорізькому заводу феросплавів 400 мільйонів гривень компенсації. Усього "Приват" подав чотири позови за різними видами сировини.

З'ясувалося, що Корньє зустрічався з Ігорем Коломойським. Корньє пропонував Коломойському частково задовольнити вимоги підконтрольного йому ЗЗФ. ArcelorMittal погоджувався купити у ЗЗФ феросплави на 200 мільйонів гривень, однак Коломойського це не влаштувало.

"Упродовж року ми в "Привату" феросплави не купуємо. Використовуємо запаси інших підприємств ArcelorMittal. Імпортуємо в Україну сировину з Чехії і Румунії, де виробництво зупинено. Дурна ситуація: ми купуємо феросплави за кордоном, а "Приват" за кордон їх продає", - визнав Корньє.

Втім, у компанії пообіцяли не купувати феросплави у "Привату", навіть якщо той знизить ціни до світових. Принаймні, до закінчення усіх судів. "Ми б не хотіли зробити, згідно з договором, передоплату, а потім не отримати товар", - сказав Корньє.

Не вистачає землі і шахт

По обіді менеджери презентували підсумки діяльності "ArcelorMittal Кривий Ріг". Жан Жуе зауважив, що за останні чотири роки інвестиції у підприємство склали 433,8 мільйона гривень, у тому числі - на зменшення викидів шкідливих речовин.

За дев'ять місяців 2009 року криворізький меткомбінат виробив 3,8 мільйона тонн чавуну, 3,5 мільйона тонн сталі та 3,2 мільйона тонн прокату. У 2008 році чавуну виплавили майже 5 мільйонів тонн, сталі - 5,4 мільйона тонн, прокату - 4,7 мільйона тонн.

У 2009 році на внутрішній ринок "ArcelorMittal Кривий Ріг" продає лише 11% продукції, тоді як 2008 року цей показник складав 24%. "Ми дуже залежні від експорту", - зазначив Жуе.

Не забув поскаржитися гендиректор на невідшкодування державою ПДВ. За його словами, казна заборгувала підприємству близько 500 мільйонів гривень.

Крім того, додав управлінець, в Україні складно отримати землю.

"Я був на зустрічі президента Віктора Ющенка з іноземними інвесторами, і про це говорили усі присутні. Швидко і безпечно придбати землю тут неможливо. Через це багато проектів досі не реалізовані. У Франції, Іспанії чи Бельгії місцева влада сприяє інвесторам, адже це нові робочі місця", - розповів Жуе.

Керівник "ArcelorMittal Кривий Ріг" також заявив про готовність брати участь у приватизації українських вугільних шахт. До цього спонукає дефіцит вугільного концентрату, який необхідний для виробництва коксу.

Крім того, криворізький меткомбінат "готовий брати участь у використанні окислених руд". Жуе запевнив, що у компанії є свої технології, але вона готова і до спільного проекту. При цьому проект цей має бути довготривалим. Нагадаємо, раніше керівництво комбінату заявляло про готовність брати участь у приватизації Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд.

Реклама: