Банки таки повертають депозити

Банки таки повертають депозити

П'ятниця, 5 червня 2009, 10:00 -
Проте, щонайменше до кінця цього року Україна житиме без кредитів.

Нацбанк зняв мораторій на дострокове повернення вкладів фізичних осіб іще 12 травня. Проте досі не було повної впевненості в тому, що перепону для отримання грошей насправді усунуто.

Самої заборони офіційно не існувало ще з грудня. Банки керувалися скоріше роз'ясненням голови НБУ Володимира Стельмаха, в якому він ніби то виклав власну думку з цього питання.

Тому "Економічна правда" провела опитування 36-ти банків з метою з'ясувати, чи вони повертають депозити достроково. Двоє відмовилися надавати інформацію - "Сітібанк Україна" та "Каліон Банк Україна". Інші, здебільшого, відповіли "так". Приблизно у чверті установ повернення ускладнене чи можливе лише за попередньою заявою.

І лише банки з тимчасовою адміністрацією не повертають депозити достроково, тому що саме введення ТА супроводжується мораторієм на виплату грошей на півроку. Проте, "Надра Банк" вже кілька тижнів гроші потроху віддає.

Реклама:

Отже, висновок перший - найбільші банки, які тримають левову частину депозитів населення, вже повертають кошти.

Якщо вам хоча б в одній з установ, що відповіли "так" нашому виданню, відмовляють у виплаті, - можете прямо посилатися на "Економічну правду". Та, звичайно, звертатись до редакції - видання залюбки оприлюднить будь-яку спробу банку утримати гроші вкладників.

Опитування також мало на меті з'ясувати, чи надають банки кредити: іпотечні та споживчі. З'ясувалося, що дев'ять установ дають гроші на купівлю житла - чи то на первинному, чи то на вторинному ринку. Деякі з них працюють лише за програмами з Державною іпотечною установою.

Споживче кредитування надають дев'ять банків - причому, п'ять з них працюють і з іпотекою. "Фінанси та Кредит" також кредитують купівлю КРАЗів: банк та виробника цих авто відносять до однієї фінансово-промислової групи.

Також зрідка купівлю автівок кредитує "Ощадбанк". Відомо, що дуже активно на ринку автокредитування сьогодні працюють "Укрсиббанк", "Форум", "Астра Банк", "Індекс Банк", "CreditEuropeBank". Деякі з них не увійшли до нашого опитування.

Водночас, експертна оцінка умов кредитування показує, що фактично кредитування відсутнє. Здебільшого, по іпотечних кредитах перший внесок має складати не менше 50%.

Автомобілі продають з першим внеском від 30%, а здебільшого - від 50%. Самі ці умови є дуже жорсткими. "Вже немає можливості купити в кредит авто чи квартиру, маючи в кишені десять гривень", - так описав нові умови один із банкірів.

Але і це не все. Отримувач кредиту має показати дуже великий офіційний дохід. А це в умовах кризи майже неможливо - всі ті, хто міг отримати кредит, вже зробили це в попередні роки.

Нарешті, відсутнє валютне кредитування. Формально, мораторію на нього вже немає. Проте діють постанови НБУ №107 та №109, які вимагають від банків формування резервів за цими позиками у гривні. А це суперечить фінансовій логіці. Крім того, гривні сьогодні в банках майже немає.

Отже, банківська система сьогодні існує сама для себе. Депозити установи вже повертають, але кредитів ми не побачимо ще довго. А враховуючи, що попереду ще друга хвиля кризи, а кілька банків потребують капіталізації з боку держави, щонайменше до кінця цього року Україна житиме без кредитів.

Хіба що банки будуть тішити наше око гарними вітринами. Та і це непогано. Нехай хоч гроші видають.

Банк

Тимчасовий адміністратор

Повернення депозитів

Дострокове повернення депозитів

Споживче кредитування

Іпотечне кредитування

Ліміти на отримання готівки в банкоматах

Приватбанк тактактак, за програмами з великими торгівельними мережами (Фокстрот)так, за програмами банку, партнерськими інвестпроектами, на житло, яке було в заставі; вторинний ринок - ністандартні. додаткових нема
Райффайзен банк Аваль тактакнітак, за програмами банку, партнерськими інвестпроектами, на житло, яке було в заставі; вторинний ринок - ніні
Ощадбанк тактакні, рідко - автотак, за програмами банку, партнерськими інвестпроектами, на житло, яке було в заставі; вторинний ринок - ні2500 і банкомат, і постермінал
Укрсиббанк такускладненетактак, за програмами банку, партнерськими інвестпроектами, на житло, яке було в заставі; вторинний ринок - ні-
Укрексімбанк

банк не надав інформації

Укрсоцбанк такускладнененініні
Промінвестбанк такзаява, 2 днініні500 дол. за курсом НБУ
ОТП банк тактак25 тис. грн. на 1 рікніні
Альфа-банк тактакнінівласні картки - 4000, картки зарплатних проектів -  25 000. Ліміт знімається дзвінком в кол-центр
"Надра"Валентина Жуковськачастковонініні 
ВТБ банк тактакнічастковоні
"Форум" такускладнененініні
Перший укр. міжнародний банк тактактільки зарплатні проектиніні
"Фінанси і кредит"куратор від НБУтакускладненекупівля КрАЗівні-
Сведбанк тактактакпервинний 1500 дол, 5 операцій
Брокбізнесбанк тактактакніні
Укргазбанккуратор від НБУтакіндивідуальнонініє, + послуга розширення ліміту
УкрпромбанкОлександр Майданюкнінініні1000
Кредитпромбанк такза заявоюніза програмою Державної іпотечної установи, с. Чайка Києво-Святош. р-н ні
Родовід БанкВіктор Кравецьнінініні 50 грн. на добу
"Південний" такчастково   
Ерсте Банк тактаклише для клієнтів зарплатних картокпризупиненені
Унікредит банк тактакнініні
ІНГ банк Українабанк закриває роздрібний бізнес
Універсал банк тактактак, 41,95%так, 20,03% на 20 років, перший внесок - 50%, максимальна сума - 50% від оціночної вартості, визначеної банкомні
VAB банк тактакніні300 доларів за курсом НБУ
Правекс Банк тактакнініні
Донгорбанк тактактактакні
Кредобанк тактакнініні
Дельта Банк тактактакніні
"Фінансова ініціатива"

банк не надав інформації

Хрещатик тактактактакні
Імексбанк тактакнітак300 дол.
Сбєрбанк Росії

банк не надав інформації

СітіБанк"ми працюємо лише з юрособами, інформацію приватним особам та пресі не надаємо"
Каліон Банк Україна"ми працюємо лише з юрособами"
Індустріалбанк тактакнітак, вториннийні

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!