Як Тимошенко скасувала обмеження швидкості і назвала Хорошковського істотою

Як Тимошенко скасувала обмеження швидкості і назвала Хорошковського істотою

Четвер, 5 березня 2009, 17:46 -
Ця напомаджена істота з манікюром, педикюром і бріоліном на волоссях - Хорошковський прямо з салону красоти - вийшов на трибуну Верховної Ради і спокійно доповідав, що він людину, яка виконувала свої службові обов'язки, кинув за ґрати!

Засідання Кабінету міністрів 5 березня пройшло з показовим вирішенням проблем одеських мітингувальників.

Уряд погодився розглянути проблеми далекобійників, які перекрили автодорогу Київ-Одеса. Але до групи делегатів прибилися також торгівці з одеських ринків, працівники місцевого порту, на якому триває конфлікт з Міністерством транспорту та зв'язку, і навіть дитячих громадських організацій.

Для того, щоб усіх їх вислухати, засідання уряду перенесли з 11 на 12 годину. І журналісти мляво чекали зайву годину, в прес-центрі, слухаючи трансляцію наради.

Юлія Тимошенко віртуозно дотримувалася своїх шаблонів спілкування. В кожній репліці вона демонструвала близькість до народу, а також переводила стрілки на президента з усіх проблем.

Реклама:

Наприклад, підняли делегати питання про 13% надбавку до мита на імпорт, яку починають нараховувати з 6 березня.

"Вітровка вонюча, китайська - а ми змушені будемо продавати її по 250 гривень", - казала підприємець з одеського ринку Галина Вдовіна.

Прем'єрці її промова сподобалася. "Людину з системним мисленням ви би включили в раду перевізників і автомобілістів при Кабміні. Бо ви там мучаєтеся, а вона знає, як усе відбувається", - звернулась Тимошенко до представників ради.

А по суті питання додала, що введення надбавки - "абсолютно нелогічне, але зробити ми тут нічого не можемо. Президент підписав цей закон, і він вступає в силу".

Герої розмитнення газу

Щоб усі делегати вмістилися, першу частину засідання, присвячену одеситам, проводили у великій урядовій залі. Але почала Тимошенко традиційно з досягнень.

"Загальний фонд державного бюджету - а ви знаєте, що це якраз головні надходження - ми за лютий виконали по митниці на 103%, і так само на 102,9% у нас виконано по податковій", - похвалилась вона.

Щоправда, напередодні відомство Анатолія Макаренка надавало дещо скромніші результати.

Поїздка до Франції, з якої прем'єрка повернулася 4 березня, також прийшлася до слова. "Я мала можливість спілкуватися з президентом франції, паном Ніколя Саркозі, а також з прем'єром і міністром фінансів, і ми обговорювали з ними концепцію підходу до подолання світової фінансової кризи. І можу сказати, що ті заходи, які застосовує сьогодні уряд України - абсолютно такі самі, які застосовують інші держави. Єдине, що у нас на це виділяється трошки менше грошей, а Франції - трошки більше", - поділилася спостереженнями Тимошенко.

Більше того, Франція навіть погодилася видати Україні "певні ресурси на покриття планового дефіциту бюджету", яких місяць тому не вдалося отримати від Росії. Щоправда, це стане можливим лише після чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду. Який поки що відкладається на невизначений час.

Журналісти шепотіли по кутках великої зали: коли ж вона заговорить про сутичку в "Нафтогазі України"? В кулуарах вони вже встигли осадити цим питанням заступника голови секретаріату президента Олександра Шлапака, але нічого нового від нього не почули.

Тимошенко вирішила коротко повторити історію конфлікту, а потім почала тиснути на жалість до затриманого робітника митниці.

"Коли ця напомаджена істота з манікюром, педикюром і бріоліном на волоссях - Хорошковський прямо з салону красоти - вийшов на трибуну Верховної Ради і спокійно доповідав, що він людину, яка виконувала свої службові обов'язки, кинув за ґрати, і що людина знаходиться там у жахливих умовах, то він усміхався, йому було смішно", - казала прем'єр.

Усіх, хто причетний до розмитнення газу, вона одразу нагородила відзнакою і почесною грамотою Кабміну. Зокрема - голову Держмитслужби Анатолія Макаренка, начальника енергетичної митниці Олександра Конєва, начальника юридичного департаменту "Нафтогазу України" Сергія Давиденка, а також ув'язнених СБУшниками безпосередніх виконавців розмитнення газу - Тараса Шепітька, та Марію Кушнір.

"Служу народу України"! - зітхали ті, хто ще не потрапив до ґрат і кому таки вдалося отримати нагороди.

Жіночий дуумвірат

По всіх питаннях одеських підприємців доповідала голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель. Ці дві жінки - вона і Тимошенко - стояли за сусідніми трибунами і дискутували.

Формально вони знаходяться в цілковитій згоді, але іскри між ними сипалися постійно. Прем'єр ставила голові комітету критичні запитання, а та повторювала: "Ну, домовились, Юліє Володимирівно, домовились..!"

Серед вимог далекобійників були досить несподівані, але популярні в народі. Наприклад, уряд вирішив заборонити Міністерству внутрішніх справ ставити знак обмеження швидкості до 40 км/год у невідповідних місцях, там, де не проводиться ремонт.

"Вони з'явилися у великій кількості просто за одну ніч. І в результаті транспортники і автолюбителі отримують за тиждень до 5 тисяч штрафів, які робляться камерою", - обурювалася Кужель.

ДАІшникам вирішили заборонити проводити позапланові техогляди автомобілів прямо на трасах, митників зобов'язали спростити процедуру розмитнення контейнерів.

На прохання торгівців одеських ринків, до закінчення фінансової кризи ввели мораторій на підвищення плати, яку власники ринку беруть за торгове місце. Кужель спробувала заперечити, мовляв, витрати власників також зросли. Але Тимошенко притисла:"Поки що ми введемо мораторій на підвищення, а потім, коли почнуть власники ринків страйкувати - це буде шикарно. ми тоді їх приймемо, і будемо розбиратися".

Цього разу урядові постанови не приймалися одноголосно. Всі ці транспортні ініціативи не подобалися виконувачу обов'язків міністра фінансів Ігорю Уманському, і в кожному голосуванні він утримувався. Але відверто не заперечував: мабуть, історія з його колишнім шефом виявилася дуже повчальною.

В результаті, обіцянками задовольнили всіх. Під час перерви одеські делегати обступили Олександру Кужель, вимагаючи конкретики. А міністри стали пробиватися крізь юрбу журналістів до малої зали Кабміну, де продовжили засідання - вже в закритому режимі.

Реклама: