Українська ГТС витримала російський тиск

Українська ГТС витримала російський тиск

Вівторок, 13 січня 2009, 18:07 -
Диспетчерські служби "Нафтогазу" та "Газпрому" повинні спрацювати синхронно. Тому наразі українській стороні нічого не лишається, як застигнути у очікуванні біля диспетчерських пультів.

Зупинка постачання Росією газу для України стала для української газотранспортної системи випробуванням - з технічного боку. Проте, це випробування вона таки витримала.

В "Укртрансгазі" "Економічну правду" запевнили, що, незважаючи на тимчасове припинення транзиту російського газу, ГТС України працює "стабільно і надійно".

Втім, як стало відомо виданню, складнощів через таку зупинку "Укртрансгаз" не уникнув.

У самій компанії говорити на цю тему не дуже бажають, але все ж таки інформацію підтверджують.

Реклама:

"Певні технічні складнощі при переході на інший режим були, але нам вдалося їх подолати", - повідомили "Економічній правді" у прес-службі "Укртрансгазу". А від коментування подробиць відмовилися.

"Ви ж розумієте, що система будувалася ще за Радянського Союзу, тому ніхто навіть уявити собі не міг, що доведеться робити такі речі", - сказали там.

"Справді, газопроводи на українській території тоді будувалися з розрахунком на транзит до Європи. Десятиліттями так воно й було. Але транспортування у зворотньому напрямку конструкцією теж передбачено. Просто провести перевірку того, як це працює, часу не було", - пояснює директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін.

Збільшити

"Було також складним технічним завданням, як одночасно використати різні джерела - газосховища в західній Україні та видобуток газу, який є нерівномірним по теріторії України. Треба віддати належне диспетчерській службі "Укртрансгазу", вона із завданням впоралася, ГТС працює нормально, аварій не було", - каже експерт.

В "Укртрансгазі" вважають "не зовсім коректним" говорити, що ГТС України після припинення транзиту працювала в реверсному режимі .

"У випадку, наприклад, з нафтопроводом Одеса-Броди, якщо нафту перекачувати у зворотному напрямку, це буде реверс. А наша ГТС - це і магістральні газопроводи, і розподільчі мережі, і компресорні та газовимірювальні станції. І завдяки злагодженій роботі фахівців Об'єднаного диспетчерського управління "Укртрансгазу" потоки газу були переспрямовані для забезпечення споживачів на всій території країни", - пояснили у прес-службі компанії.

"Про безпосередньо реверсний режим можна говорити лише на певних ділянках ГТС", - додали там.

У компанії звертають також увагу, що через те, що найбільші підземні сховища газу України розташовані на заході країни, а великі споживачі газу - на сході і півдні, забезпечити постачання газу через усю територію України "Укртрансгаз" змушений був "у найбільш стислий термін".

Наразі Україна споживає на добу 275 млн. куб. м газу. В основному це забезпечується за рахунок підйому газу з підземних сховищ (ПСГ), які розташовані в західній Україні. Використовується і внутрішній видобуток, який складає близько 60 млн. куб. м. на добу.

За словами заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Володимира Триколіча, цього "якраз досить для балансу".

Він відзначив, що промисловість зараз споживає 80 млн. куб. м на добу, і її газопостачання обмежене усього на 15 млн. куб. м на добу. Іще 60 млн. куб. м щодня використовується для опалення, у тому числі 8 млн. куб. м - лише в Києві.

НАК "Нафтогаз України" запевняє, що для нормального завершення опалювального сезону запасів газу вистачить: сьогодні в ПСГ є більш ніж 16 млрд. куб. м газу.

"Минулого року країна використала 66 млрд. куб. м газу, тобто в середньому вона споживала 5,5 млрд. куб. м на місяць. То ж, до кінця опалювального сезону має справді вистачити", - говорить  аналітик компанії Foyil Securities New Europe Ісмаїл Сафаралієв.

"Тим більше, що через світову фінансову кризу багато підприємств промисловості споживають газу значно менше. А частина металургів ще до газового конфлікту перейшла на кокс, який дешевший за газ", - додає він.

Тепер, коли постачання мало бути відновлено, "Укртрансгаз" мав повертатися до попереднього режиму . Але у вівторок, виникли нові проблеми.

Росія наполягає на тому, щоб газ прокачати трубопроводом України із входом у ГВС "Суджа 1200" до Молдови, Болгарії і Румунії. Українська сторона відмовляється від цього, адже так доведеться позбавити газу Одесу, Дніпропетровськ і Донецьк.

"Нашою пропозицією було закачати той самий газ через входи ГВС "Суджа 1200", ГВС "Валуйки" і ГВС "Писарівка". Росія цю пропозицію не підтримала", - сказав на брифінгу голова НАК "Нафтогаз Україна" Олег Дубина.

Він уточнив, що така пропозиція містилася в ранковій телеграмі "Газпрому", і передбачала перекачування 76 млн. куб. м газу. 12 з них призначалось Молдові, решта - через Румунію на Балкани.

За його словами, це пов'язано з тим, що після перекриття транзиту газу до Європи вся ГТС України працює в єдиній системі.

Росія вимкнула мотори для перекачування газу об 11 ранку за київським часом у вівторок, 13 січня. Але, за словами Дубини, частину російського газу в Україну закачали. Він дійшов до середини Полтавської області, приблизно до Диканьки, де Україна "не відкрила заслонку".

"Повернутися до старого режиму транспортування газу складнощів не буде. Просто на це потрібно від 12 до 36 годин - в залежності від конкретних ділянок", - запевнили "Економічну правду" в прес-службі "Укртрансгазу".

Втім, цей час буде відраховуватися лише відтоді, коли з російською стороною буде узгоджено технічні моменти: диспетчерські служби "Нафтогазу" та "Газпрому" повинні спрацювати синхронно. Тому наразі українській стороні нічого не лишається, як застигнути в очікуванні біля диспетчерських пультів.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!