Стельмах зняв мораторій

Стельмах зняв мораторій

Субота, 6 грудня 2008, 13:25 -
Наприкінці першого тижня грудня з'ясувалося, що ще з четверга населення могло вільно забрати свої гроші з банків. 4 грудня Національний банк припинив дію мораторія на зняття депозитів в банках.

Наприкінці першого тижня грудня з'ясувалося, що ще з четверга населення могло вільно забрати свої гроші з банків. 4 грудня Нацбанк підписав та ввів у дію постанову №413.

В пункті 7 цього йдеться про те, що антикризова постанова №319 вважається такою, що втратила чинність. Документ підписаний головою НБУ Володимиром Стельмахом.

Самі банкіри були здивовані появою документа, і в п'ятницю з зацікавленістю читали його на сторінках "Економічної правди". Їх реакція зводилась до двох головних тез.

Перша - "Будемо працювати, нормально". Такі слова кажуть банкіри з приводу усіх пунктів нового документу. Таку оцінку вони дали всім важливим нововведенням, зафіксованим у постанові:

Реклама:

- складенню та виконанню плану відновлення та підтримання платоспроможності банків, в тому  числі за рахунок обмеження премій та адмінвитрат;

- вимозі зменшити проценти за раніше наданими валютними кредитами;

- можливості пролонгувати проблемні кредити товаровиробникам;

- відновленню можливості купувати вільно конвертовану валюту (ВКВ) за рублі.

Дехто побачив протиріччя у пункті 6.8. Деякі експерти вважають, що закріплений там дозвіл купувати ВКВ лише за ВКВ є прихованою забороною на проведення готівкових обмінних операцій. Проте, інша група опитаних банкірів каже, що цей пункт не стосується готівкових операцій.

Але елемент несподіванки все таки виник. У неділю 7 грудня агентські обмінні пункти домовилися не працювати. Так "агенти" протестують проти рішення НБУ про їх примусове закриття.

 Вони не без підстав твердять - після закриття "агентських" пунктів банки зможуть легко призначати дискримінаційний курс, тому що буде знищений широкий прошарок учасників ринку, який забезпечує конкурентні умови. Одноденна забастовка має довести, що буде, коли не стане "агентів". Теоретично, вона може спровокувати паніку серед населення Києва.

Друга теза банкірів, які прочитали постанову - "Ну хто їх просив?!". Експерти кажуть, що минув лише тиждень, як країна почала заспокоюватись. Курс долара дійшов до невидимої межі у 7,5 гривень, і йти вище поки не поспішав. Населення та банки почали звикати до нового рівня. А згодом НБУ зробив заяву, що теж задоволений курсом 7,4-7,5 гривень за долар.

Але це зовсім не означає, що населення заспокоїлось. Ще багато людей чекали момента, коли можна буде забрати гроші з банків. І саме Нацбанк своїм рішенням дав їм таку нагоду.

"Ну якщо йому так кортіло зняти мораторій, міг би дочекатися до січня. Після Нового року люди би вже остаточно заспокоїлися. Навіщо таке робити?", - не розуміють дій НБУ пересічні банкіри.

Зараз банкірів цікавить лише одне явище - чи побіжать люди забирати свої депозити? Що це - необережність, віра у найкраще чи злий задум Стельмаха? Відповідь ми отримаємо вже протягом тижня. У понеділок люди дізнаються про зняття мораторію, а у вівторок кожен з них прийме для себе важливе рішення - що робити з грошами, від яких з літа залишилось лише 60%.

Реклама: