Уряд Тимошенко хоче знати про валютні операції все

Уряд Тимошенко хоче знати про валютні операції все

Четвер, 4 грудня 2008, 08:06 -
"Ми вважаємо курс 7,4-7,5 гривень за долар, таким, який потрібно захищати. Ми закінчуємо відступ, і будемо цей рівень захищати", - Валерій Литвицький.

Кабмін пропонує відкинути банківську таємницю

Кабінет міністрів запропонував НБУ змусити банки розкривати банківську таємницю, а також збільшити паніку на валютному ринку. Звичайно, пропозиції звучали трохи інакше, і наміри першого віце-прем'єра Олександра Турчинова були найкращими. Але у підсумку вони означали саме це.

В розпорядження "Економічної Правди" потрапив підписаний ним лист до Нацбанку, датований 1 грудня. У цьому документі Кабмін пропонує декілька речей.

По-перше, Нацбанку пропонується створити спільну робочу групу з представниками ДПА, Держмитслужби, Мінекономіки, Держфінмоніторингу. Це новоутворення мало б на меті моніторинг заявок на купівлю валюти на міжбанківському ринку.

Реклама:

Ідея, мабуть, непогана для часів, коли усі ці дані не були банківською таємницею. Крім того, як демонструє досвід 2004 року, НБУ може виконувати відбір заявок самостійно і дуже ефективно.

По-друге, Турчинов запропонував Нацбанку з початку грудня запровадити новий вид звітності для банків. У ньому вони повинні були б вказувати, як використовується куплена безготівкова валюта.

Ідея також непогана, але НБУ ще місяць тому запровадив подібну форму звітності - у ній банки вже дуже детально розповідають, як витрачають валюту, що купують з резервів.

Але Турчинов мав на увазі інше - надавати повний обсяг інформації саме робочій групі. Отже, суть пропозиції - надання повних відомостей про діяльність банків на валютному ринку податківцям та борцям з відмиванням коштів. Тобто, знову порушення банківської таємниці. Тому що, за думкою авторів з Кабміну, звітність мала б складатися в розрізі кожного клієнта.

Але найголовніший пункт листа - це пропозиція заборонити банкам "продаж валюти, купленої на міжбанку, для потреб готівкових валютних операцій, крім погашення валютного кредиту та зняття валютного депозиту".

Тобто, Турчинов запропонував закрити чи не єдиний канал, завдяки якому готівкові долари потрапляють до бажаючих їх купувати. Якщо заборонити таке перетікання, на готівковому ринку виникне ажіотаж, а ціни зростуть, наприклад, до 10 гривень за долар. На цьому обов'язково зароблять банки. Крім того, відтік валюти це не перекриє. Той, хто дуже забажає, зможе купувати долари на картку. А заборонити зняття коштів з поточного рахунку ані НБУ, ані Кабмін не можуть.

Нацбанк назвав справедливим курс 7,4-7,5

Вірогідно, Турчинов хоче взяти під контроль роботу так званих спекулянтів. Саме на цих "невідомих" голова НБУ Володимир Стельмах вже кілька місяців перекладає провину за хаотичну девальвацію гривні. Але, мабуть, Кабмін спізнився.

У вівторок Нацбанк оголосив курс, який він вважає рівноважним та справедливим. Чиновники розповіли, що протягом усього останнього тижня курс долара на міжбанку немов уперся в стелю 7,5 гривень за долар. На цьому рівні частина гравців ринку знімає свої замовлення на купівлю валюти. В результаті, складається певна рівновага на ринку.

Саме це значення НБУ взяв за основу. "У мене є доручення голови Нацбанку сказати про це. Ми вважаємо курс 7,4-7,5 гривень за долар таким, який потрібно захищати. Ми закінчуємо відступ, і будемо цей рівень захищати. Ресурс для проведення інтервенцій і аукціонів у нас є", - зазначив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

Нагадаємо, саме це значення - 7,4 гривні за долар - враховувалося урядом при складанні проекту бюджету на 2009 рік.

Проте, самі банкіри запевняють, що курс згодом може піти ще вище. "Я не думаю, що це межа. Складається враження, що просто акумулюється новий попит. Але зараз людям потрібен час, аби зупинитися і звикнути до нового рівня. Тому певний час ми можемо на цій позначці втриматися. Але в цілому наразі немає великих продажів. "Крупнякі" все ще тримають  валюту", - підкреслив один з опитуваних "Економічною правдою" банкірів.

За його оцінками, є відразу кілька факторів, які можуть і далі продавити курс. Перш за все, це купівля валюти "Нафтогазом", що зараз акумулює кошти на рахунках "Ощадбанку". Також - усе ще сильний попит з боку населення, обмежені продажі експортерів. Традиційного грудневого "зливу" валюти населенням в цьому році не станеться, вважає банкір. "Не до свят", - пояснив він.

Литвицький прогнозує, що дані платіжного балансу в листопаді можуть здивувати багатьох. "Не виключаю, що поточний рахунок платіжного балансу навіть буде позитивним. Тобто імпорт впаде в більшій мірі, ніж експорт", - підкреслив Литвицький.

Втім, якщо гривня почне провалюватися і далі, реально НБУ не зможе збити цю тенденцію. За підсумками листопада, у нього було 32,7 мільярди доларів в резервах. А згідно з меморандумом з МВФ, на кінець року повинно залишитися не менше 31,4 мільярду доларів.

Отже, реально у Нацбанку на весь грудень є всього 1,3 мільярди доларів резервів для підтримки курсу. Враховуючи, що за один аукціон він витрачає приблизно півмільярда, НБУ мало що реально зможе.

Хіба що сподіватись на ринкову рівновагу або дійсно створити робочу групу спільно з податківцями.

Реклама: