Куди подіти гроші в кризу?

Куди подіти гроші в кризу?

Понеділок, 3 листопада 2008, 09:18 -
"Економічна правда" вирішила з'ясувати, у що вкладати гроші під час фінансової кризи. Ми хотіли знайти можливість не просто зберегти кошти, але й отримати непоганий прибуток.

Майже двом десяткам експертів ми відправили питання: у що вкладати людям, у яких є суми від 2 до 10 тисяч доларів, від 10 до 50 тисяч, від 50 до 300 тисяч і більше 300 тисяч? Відповіла половина експертів, і їхні відповіді склали наступну картину.

Загальні поради

Кожному, хто хоче керувати своїми грошима, треба звернути увагу на зовнішній і внутрішній фактори. Зовнішній враховує такі речі, як інфляція, курси валют і ліквідність (можливість швидко продати). Ці явища не залежать від людини. Внутрішній фактор - це моральна стійкість і тверезість мислення.

Заступник директора департаменту організації продажів продуктів роздрібного бізнесу банку "Фінанси та Кредит" Данило Фурса наполягає, що під час кризи тримати гроші треба лише в найбільш ліквідних інструментах. Іншими словами, у тих, які можна швидко перетворити в гроші.

Реклама:

За цим принципом Фурса розбив усі напрями вкладення коштів на групи.

"Миттєва ліквідність - це готівка і кошти на рахунках на вимогу. Для простого обивателя - це "гроші під подушкою" або дебетова пластикова карта (банкомати працюють цілодобово). Висока ліквідність - банківські метали, тому що злиток можна продати в робочий час у будь-якому банку, а також кошти на термінових депозитах (у крайньому випадку, можна взяти кредит під заставу депозиту), коштовності і "предмети розкоші" у ціновій категорії до 1-2 тисяч доларів. Їх можна обміняти на готівку в ломбарді або досить оперативно продати", - розповів Фурса.

Складніше буде продати нерухомість, предмети мистецтва, нумізматичні колекції й автомобілі ціною до 40-50 тисяч доларів. "Низька і нульова ліквідність - це дорога і наддорога нерухомість, дорогі автомобілі, предмети мистецтва, колекції і, як не дивно, побутова техніка. Тобто, те, що має цінність для конкретного індивідуума, і що складно продати, або через високу ціну, або відсутність попиту", - вважає експерт.

Ще один важливий принцип - формувати фінансовий портфель з різних інструментів. Якщо одні "просядуть", то інші забезпечать прибуток.

"Прибутковість або збитковість деяких фінансових інструментів залежить від безлічі факторів, серед яких - прийняття або неприйняття законів. В умовах політичної кризи, прогнозувати що-небудь на період у півроку-рік - завдання досить невдячне", - пояснив ідею заступник директора з управління активами КУА Tiger Asset Management Сергій Бовтенко.

Зокрема, він відзначив, що в найближчі 4-7 місяців існує велика ймовірність подальшого здешевлення гривні до долара, хоча і для повороту в зворотній бік теж можуть з'явитися підстави.

"Людям, що хочуть не втратити свої гроші, варто робити мінімальну кількість операцій з обміну валют. Поточна маржа в обмінних пунктах не дозволяє одержати істотні доходи від покупки долара або євро. Якщо ж велика частина грошей і так була в доларах, то замислюватися про їхній продаж варто у випадку, якщо до кінця листопада курс долара буде більше 7 гривень", - вважає Бовтенко.

І головне - під час кризи не можна панікувати. "Як правило, на безглуздих і судорожних діях нас з вами виграють спекулянти", - пояснив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

Тріумф готівки

Порада місяця. "При сумі заощаджень у 2-10 тисяч доларів від інвестування краще відмовитися, а гроші направити на споживання", - переконує аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Климчук.

Якщо мова йде про великі суми, лідерами рекомендацій є готівка і депозити. Аргументація така: цим людям не дуже важливо заробити багато. Основна задача, скоріше, зберегти те, що є.

"Інвесторам, що мають менше 50 тисяч доларів, ми рекомендували б по-максимуму тримати кошти у готівці або банківських депозитах. Зараз занадто велика ринкова турбулентність", - підкреслив директор Astrum Investment Management Максим Бланк.

"Для вкладення коштів на термін до року для інвестування невеликих сум (2-10 тисяч доларів) можна використовувати депозити - один з найбільш зрозумілих і передбачуваних фінансових інструментів. При цьому важливо ретельно спланувати терміни розміщення грошей, вивчити всі додаткові умови депозитного договору і, вибираючи оптимальну пропозицію на ринку, враховувати не тільки процентну ставку, але і репутацію банку", - вважає генеральний директор КУА "OTP Capital" Марина Мендзебровська.

"Ми порадили б консервативним інвесторам вкладати гроші на депозити в надійні банки і в державні облігації. Дана рекомендація буде мати сенс при відкритті довгих позицій, розрахованих на період рік і більше", - розповіла старший аналітик ТЕКТ-Capital Тамара Манук'ян.

У той же час вона вважає, що падіння золота, швидше за все, буде продовжуватися, тому поки з входом у цей актив варто почекати.

"У перспективі півроку-рік для збереження капіталу можна порекомендувати створити мультивалютний кошик з рівними співвідношеннями долара, євро і гривні. Також можна використовувати такий інструмент, як ОВДП (облігації внутрішньої державної позики-ред.). Але варто відзначити, що робота з таким інструментом передбачає послуги торговців цінними паперами або банку", - розповіла керівник департаменту з роботи з приватними клієнтами ІГ "Арт-Капітал" Євгенія Макаренко.

Фурса запропонував покласти гроші на банківський депозит (у різних валютах) або на депозит у золоті. Під заставу депозиту банк може видати кредитну картку, і від неї експерт не радить відмовлятися.

"У коштовності і, тим більше, у побутову техніку вкладатися не рекомендується. Ну, хіба що така покупка планувалася вже давно. Для тих, хто має від 10 до 50 тисяч доларів, рекомендації ті ж. Можливо, варто купити автомобіль. Зараз багато автосалонів скинули ціни", - підкреслив Фурса.

Врятуй і збережи

У цілому більшість експертів вважає, що зараз не час думати про гроші. Зокрема, Фурса заявив, що під час кризи основне завдання - не одержати прибуток, а саме зберегти кошти або мінімізувати втрати. Криза багатовекторна, і передбачити всі напрямки її розвитку просто неможливо. Тому він закликав тримати свої кошти в ліквідних інструментах.

Для помірного бюджету експерти також запропонували обрати готівку і депозити.

"Незалежно від суми, із зазначеним горизонтом інвестування в півроку-рік, вкладати кошти доцільно тільки в банківські депозити. Це єдиний інструмент, що дасть гарантовану прибутковість. Є сенс розділити кошти нарівно між депозитами в гривні й у валюті", - вважає керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін.

"Треба розуміти, що одержати непоганий прибуток у найближчі півроку-рік можна лише шляхом збільшення ризикованості інвестиції, що в поточних умовах може поставити під загрозу всю інвестовану суму", - підтвердив їхнього слова Климчук.

Тому якщо розглядати термін менше року, він також рекомендує в заощадженнях до 300 тисяч доларів розділити гроші на різні валюти, і найбільшу їх частину покласти на депозити до запитання або тримати в готівці.

Мендзебровська рекомендує інвесторам, що оперують сумами від 10 до 50 тисяч доларів, диверсифікувати свої вкладення.

"Заробляти можна на операціях із золотом і різними валютами. Але для цих інструментів характерна сильна волатильність (згадаємо різкі стрибки курсу золота у вересні і жовтні). Граючи на валютних і сировинних ринках, можна одержати швидкий спекулятивний прибуток за умови, що інвестор щодня відслідковує інформацію про котирування, аналізує новини і ситуацію на ринку і готовий прийняти на себе весь ризик", - вважає вона.

"Якщо вкладення плануються на термін до року, то я б рекомендував тримати кошти в активах, на які не впливає зміна курсу гривні стосовно долара. Інфляційні очікування в Україні зараз дуже великі. Для невеликих сум, до 100 тисяч доларів, напевно, найбільш оптимальним інструментом будуть банківські депозити в доларі при прибутковості 10-12% річних", - вважає директор КУА АПФ "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко.

Нерухомість і акції не годяться

Що стосується власників сум понад 300 тисяч доларів, Фурса вважає, що вони самі прекрасно знають, як зберегти кошти, а може, навіть і примножити в умовах кризи. "Шляхів - маса: вкладення у свій бізнес, нерухомість, предмети мистецтва, колекції, коштовності, депозити, інтелектуальну власність", - підсумував він.

Власникам суми від 50 до 300 тисяч доларів Фурса запропонував інвестувати у все ті ж варіанти: депозити, коштовності й автомобілі. До перерахованого додалася нерухомість. Експерт визнав, що "зараз в усьому світі оголошено величезний розпродаж, і багато хто може влаштувати собі непоганий шопінг".

"Не секрет, що досить багато об'єктів нерухомості на ринку викуплені в спекулятивних цілях. Зараз, коли обслуговувати кредити стало складно, багато господарів намагається якнайшвидше продати нерухомість і заробити хоч що-небудь, аби не потрапити в "мінус". До речі, цілком можливо купувати нерухомість з аукціонів, що найближчим часом можуть починати організовувати банки, реалізуючи предмети застави", - підкреслив він.

Також серед рекомендацій для власників пристойних сум є інвестиційні фонди і цінні папери.

"Якщо інвестор належить до більш ризикових, то може вкластися в акції підприємств, що торгуються на ПФТС. На даний момент ринок сильно просів, більшість акцій сильно недооцінені і, заходячи в папір на довгий термін, інвестор має всі шанси на їхній ріст до середини 2009 року. Проте, розраховувати на одержання якого-небудь прибутку в короткостроковій перспективі практично нереально через високий ступінь нестабільності", - відзначила Манук'ян.

"При наявності вільних коштів на суму від 200 тисяч доларів можна сформувати непоганий портфель цінних паперів (облігацій і акцій). Ринок цінних паперів дає можливість одержати дійсно високий прибуток. При цьому, по-перше, необхідно значно збільшити термін інвестування, по-друге, скористатися послугами інвестиційного консультанта (private banking менеджера), що кваліфіковано і професійно реалізує інвестиційну стратегію клієнта", - вважає Мендзебровська.

"Також відмінним варіантом для вкладення грошей на сьогодні є відкриті фонди, кошти з яких можна забрати в будь-який день. Управляючі велику частину активів таких фондів вклали в державні облігації і надійні банки, щоб максимально захистити кошти своїх інвесторів, а при розвороті фондового ринку в портфелі таких фондів будуть купуватися акції провідних українських підприємств - так звані "блакитні фішки", що мають величезний потенціал зростання. Після розвороту тренда фондового ринку ті інвестори, що мають велику схильність до ризикових інвестицій або давно хотіли взяти участь у настільки привабливому ринку акцій, можуть перекласти свої активи з консервативних інструментів (відкриті фонди, депозити, облігації) в інструменти з підвищеною складового ризику - закриті фонди", - відзначила Макаренко.

У той же час, у всіх цих випадках треба бути готовим чекати порядку двох років.

"Усі інструменти, що раніше були популярними - нерухомість, дорогоцінні метали, фондовий ринок - це інвестиції з більш довгим обрієм, як мінімум 2-3 року. На даному етапі, на тлі глобальної нестабільності вкладати кошти в ці інструменти досить ризиковано. Має сенс почекати перших ознак стабілізації", - резонно зазначив Золотухін.

А Панченко розкритикував вкладення в нерухомість. "Очікувана корекція цін на ринку в силу зупинки кредитування забудовників і покупців не дає основ для інвестицій у нерухомість", - вважає він.

Хто заробить уже сьогодні

Звісно, є люди, яких криза не особливо турбує. Більш того, вона є вдалим моментом для заробітку. "Для сум від 300 тисяч до декількох мільйонів доларів існує ряд привабливих можливостей на ринках боргових інструментів, якими можна вигідно скористатися, поки на ринку існує паніка", - підкреслив Климчук. Що це за можливості, експерт не уточнив.

Як прилаштувати гроші найбагатшим, порадили тільки два експерти.

"Для інвестування більших сум можливе придбання єврооблігацій українських компаній. Навіть при поточних проблемах з ліквідністю прибутковість по єврооблігаціях фіксується в доларі і починається від 30% річних. Задача буде полягати в тому, щоб вибрати емітента евробондів зі стійкою фінансовою позицією, і тут без професійного учасника ринку не обійтися. Для власників вільних капіталів від 300 тисяч до декількох мільйонів доларів, можна також запропонувати структурні продукти з елементами захисту первісного капіталу", - підкреслив Панченко.

І додав: передбачається, що інвестор уже має досвід інвестування і готовий ризикувати.

"Клієнтам, що працюють з інвестиційним портфелем від 50 тисяч доларів, ми пропонуємо вкладати гроші в єврооблігації. Найбільш привабливими з них є, безумовно, папери уряду і банків", - відзначив Бланк.

Поки що, вважає експерт, у будь-якому випадку варто тримати кошти винятково в інструментах грошового ринку, уникаючи інвестицій в акції - як в Україні, так і глобально.

"У міру збільшення ліквідності у світовій фінансовій системі можна буде розширювати список за рахунок максимально ліквідних, диверсифікованих інструментів розвинутих країн. Сигналом для входження в акції країн, що розвиваються, у тому числі України, стане істотне скорочення прибутковості єврооблігацій. На цьому тлі буде доцільним перекладатися в індексні фонди окремих країн, а потім - і в окремі акції", - підкреслив директор Astrum Investment Management.

Реклама: