Росіяни можуть скупити українські підприємства

Росіяни можуть скупити українські підприємства

П'ятниця, 28 листопада 2008, 12:39 -
Опитані "Економічною Правдою" експерти припускають значне посилення позицій російського капіталу в Україні.

За прогнозами аналітиків, у повній мірі вплив кризи виявиться 2009 року, коли нестачу ресурсів відчують навіть ті компанії, що розвиваються за рахунок власних коштів.

За оцінками директора департаменту інвестиційно-банківських послуг ASTRUM Олени Малицької, всього за три місяці після початку збоїв у фінансуванні багато компаній потрапили в досить скрутне становище. Вони зазнають збитків і втрачають вартість, стаючи мішенню для поглинань більшими конкурентами.

Через те, припускають опитані "Економічною Правдою" експерти, імовірне значне посилення позицій російського капіталу в Україні.

Тенденції 2008 року

Реклама:

За оцінками експертів, на глобальному ринку M&A спостерігається зростання активності. Кількість угод злиття та поглинання не тільки не зменшилася, але і стрімко зростає.

[B]

Різко впали хіба що обсяги операцій в грошовому вираженні. За рахунок цього ринок M&A в країнах Західної Європи скоротився на 40% порівняно з попереднім роком, а в США - на 30%.

В Україні 2004 року обсяги M&A склали приблизно 2,9 мільярда доларів, 2005 - 6,9 мільярдів, 2006 року - 4,8 мільярда, а 2007 року - аж 14,9 мільярдів доларів. 2008 року, за оцінкою спеціалістів ASTRUM Investment Management, у найкращому випадку він складе 2,5 - 3,2 мільярди доларів.

На відміну від глобальних масштабів, на українському ринку M&A поки що спостерігається падіння кількості угод приблизно втричі. Таку особливість нашого ринку експерти пояснюють тим, що потенційні продавці знаходяться у стані "ментального шоку" від різкого падіння вартості їх активів.

Вони сподіваються, що затягування та відкладення угод до "кращих часів" дозволить цінам повернутися до попереднього рівня.

"На превеликий жаль, для таких очікувань немає жодних підстав. Прикладом того може слугувати банківський сектор, де продаж установ з мультиплікатором P/BV (відношення ціни до власного капіталу - ред.) на рівні 5-6 відійшов в історію. Сьогодні P/BV 1,5-3 можна вважати надзвичайним успіхом", - запевняє Малицька.

Ускладнився не тільки повний продаж, а й інші способи отримання коштів. Адже на світовому ринку капіталів відбулися серйозні зміни. За 10 місяців 2008 року кількість первинних розміщень, порівняно з аналогічним періодом минулого року, скоротилася на 67%.

Вітчизняні компанії, що збиралися йти на IPO, зрозуміло, відклали плани на невизначений термін. "Інтерпайп", Unitrade Group і близько 70 інших підприємств, які раніше заявляли про наміри провести публічні розміщення, в кращому випадку замінили їх пошуком стратегічного інвестора.

"В довгостроковій перспективі прогнозується також зростання обсягів ринку приватних розміщень невеликих українських компаній. 2009 року можливий продаж міноритарного пакету акцій іноземним інвесторам, в обхід фондових майданчиків. Однак найближчим часом покупці все ж таки будуть надавати перевагу контрольним пакетам", - підкреслила Малицька.

На 2009 очікується пік поглинань

Генеральний директор Інституту вивчення Росії Андрій Блінов відзначив: світовий досвід показує, що економічна рецесія і тривале падіння на фондовому ринку, як правило, супроводжуються двома хвилями злиттів та поглинань.

"Перша одразу накриває компанії, що знаходяться в епіцентрі кризи і здійснювали надто ризиковані операції. Наприклад, у США так сталося з Merrill Lynch і Goldman Sachs, а в Україні - з Промінвестбанком і банком "Надра".

Друга хвиля починається, коли активи дешевшають настільки, що до них виникає інтерес у компаній, що мають певні запаси ліквідних коштів", - розповів він.

За оцінками ASTRUM, 2009 року злиття та поглинання стане ліками від банкрутств, і кількість угод M&A збільшиться. Також дуже вірогідна активізація недружніх поглинань.

Стартовий список галузей вітчизняної економіки, які першими відчують удар, уже відомий. Іще влітку фінансові проблеми почали відчувати інвестиційні компанії, девелопери і забудовники.

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" прогнозує до кінця року 15 дефолтів компаній, що фінансують будівництво. З початку 2008 року агентство вже зафіксувало 7 дефолтів.

Як наслідок, 2009 року очікується відчутне зростання кількості вимушених продажів у галузях девелопмента, рітейла, фінансовому секторі і сфері послуг.

"Велика кількість інвестиційних компаній, банків і роздрібних мереж уже шукає стратегічних інвесторів, що є досить не легкою задачею і змушує продавців робити значні поступки у ціні", - вважає Малицька.

На думку ASTRUM, зараз українським підприємствам саме час починати думати про вихід зі складної ситуації. Тим, у кого є хороші запаси фінансування і впевненість у завтрашньому дні, експерти рекомендують починати вибирати хороші та недорогі активи.

Ті ж, хто відчув проблеми і може стати об'єктом недружнього поглинання, мають вже сьогодні активно шукати вихід. Багато підприємств, за словами експертів, зіткнуться з примусовими стягненнями, чого можна уникнути, якщо заздалегідь реструктурувати борг.

"Грамотно проведена реструктуризація дозволить уникнути банкрутства. Істотно зекономити на видатках дозволить викуп власного боргу. Як варіант, можливий викуп боргу свого кредитора (банку) з дисконтом, і заміна на власний борг", - рекомендує Малицька.

За її словами, можна буде уникнути недружнього поглинання, якщо підготуватися до дружнього (власне, здійснити продаж, а не віддатися за борги). "В такому випадку найрозумніше або продатися лідеру галузі, або піти на злиття з рівнозначним конкурентом з метою створення більш фінансово стійкого гравця", - додає експерт.

Кандидати на поглинання

2009 року під прицілом опиняться металурги, фінансові компанії, забудовники, рітейлори та навіть аграрії. Самопочуття підприємств в цих галузях дедалі погіршується. Такого висновку дійшли опитані нами експерти.

"Скоріше за все, найбільшу кількість M&A ми побачимо у фінансовому, будівельному й агропромисловому секторах. Недостача ліквідності й низька капіталізація спровокують консолідацію у фінансовому секторі, тоді як будівельний сектор буде цікавий низькою вартістю будівельних компаній і все ще великим потенціалом ринку", - вважає начальник аналітичного відділу компанії Foyil Securities Агшин Мірзазаде.

За словами експертів Erste Bank, роздрібна торгівля також значно залежить від кредитних ресурсів, і в ній очікується зниження попиту.

Зокрема, усю складність ситуації відчує на собі локальний роздрібний бізнес з високою часткою заборгованості. Він не здатен буде додатково себе фінансувати, а це може призвести до дефолтів. Цілком очевидно, що запроваджуватимуться стратегії зі скорочення витрат, а плани з інвестування і розвитку буде відкладено.

2007 року щодо роздрібних торгових мереж склався великий ажіотаж, але зараз ситуація змінилася.

"Цілий ряд великих іноземних мереж мав намір зайти на український ринок. Сьогодні ж дефіцит позикових коштів прямо або побічно впливає на роздріб. На сьогоднішній день загальний борг українських рітейлерів перевищує власний капітал мінімум удвічі-утричі. В результаті, зараз на ринку існує надлишкова потенційна пропозиція - майже 15 регіональних мереж", - відзначила Малицька.

Також під прицілом - сегмент банків і страхових компаній, який з 2006 до початку 2008 року був найбільш активним зі злиттів і поглинань. Тепер очікується ще один сплеск угод M&A, але він уже диктується не позитивом, а бажанням вижити.

"Українські банки почали переглядати свої стратегічні плани, згортати програми розвитку, оптимізувати діяльність і скорочувати витрати. Уже зараз вони спостерігають затримки кредитних платежів, і ця тенденція буде зростати. У найближчі кілька років українську банківську систему очікує період злиттів і поглинань", - вважає аналітик Erste Bank Віктор Стефанишин.

На його думку, стабільність сектора буде залежати від своєчасних дій НБУ, що зараз має достатньо ресурсів і досвіду антикризового менеджменту.

Малицька відзначила, що, як правило, у попередні роки поглиналися найбільш професійні установи. Саме тому до сьогоднішньої ситуації на ринку фінансовий сектор підійшов з ознаками деякого зниження активності, що можна оцінити, як перепочинок.

"Банкіри оцінили нові цінові реалії досить швидко, і сьогодні на продаж виходять, в основному, невеликі компанії. Утім, серед банків, як і раніше, є об'єкти для великих угод, - вважає експерт.

Також необхідно відзначити особливо високу активність у сегменті страхування.

"Цього року можливий продаж страхових компаній, що мають розвинену мережу філій. Найбільш імовірними покупцями українських СК є компанії Allianz, група компаній ERGO (Німеччина), AXA (Франція), Varta (Польща), IF (Швеція), а також російські компанії НАСТУ, ORAL C і "Альфа-Страхування", - прогнозує Малицька.

За оцінками ASTRUM, простежується тенденція консолідації в металургійній галузі. Вона викликана появою нових гравців і падінням світових цін на металопродукцію.

Зокрема, до посилення конкуренції на ринку призвело створення найбільшої сталеливарної компанії Arcelor Mittal. Потенційними об'єктами для злиття з іншими гравцями можуть служити компанії груп "Метінвест", ІСД, "Приват", "Смарт-груп", а також ММК ім. Ілліча і "Запоріжсталь", вважають у компанії.

Росіяни йдуть

"Розраховувати на інтерес закордонних стратегічних інвесторів до українських активів середніх розмірів у найближчому майбутньому не доводиться. Зараз вони бачать достатньо привабливих об'єктів для поглинання на ринках розвинених країн. Тому середнім українським компаніям варто шукати покупців серед сильніших компаній своєї ж галузі (дружні поглинання), російських і українських ФПГ", - відзначила Малицька.

Утім, за її оцінками, іноземним (не офшорним і не російським) інвесторам все-таки можуть бути цікаві великі українські підприємства - енергетичні компанії, шахти, оператори ринку телекомунікацій. Тому не виключено, що, незважаючи на несприятливу кон'юнктуру світового фінансового ринку, державі на приватизаційних аукціонах удасться продати такі активи за досить високу ціну.

Одним з основних джерел капіталу для малих і середніх українських компаній у 2009-2010 роках стануть кошти фондів прямих інвестицій. Їхня стратегія побудована на покупці недооцінених активів, розвитку їх протягом 3-5 років, і наступному продажі стратегічному інвесторові.

За прогнозами ASTRUM, у 2009-2010 роках фонди прямих інвестицій, що, як правило, є власниками блокуючих або контрольних пакетів акцій, будуть досить популярними серед великих інвесторів.

Екс-спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк у цьому контексті відзначив, що в зв'язку з кризою в Україні можливе різке посилення позицій російського капіталу. З його висновком згодний Блінов.

"Цілком імовірно, що багато наших підприємств може перейти під контроль російського капіталу. РФ м'якше входить у кризу, як велика економіка, що нагромадила резерви. Там не спостерігається такого обвального спаду, як у галузях української промисловості. Крім того, в Росії бізнесмени можуть використовувати не тільки свої гроші, але і щедре рефінансування, отримане від держави. Як правило, рефінансування дістає перша трійка банків, яка і перерозподіляє далі гроші по системі. Кремль і Білий дім чітко розуміють, куди далі підуть гроші: це не вибір банку", - відзначив експерт.

За словами Блінова, практика узгодження великих покупок із Кремлем поширена, і часто носить характер повідомлення. Наприклад, великий бізнесмен повідомляє, що хоче вкласти кошти в той або інший проект. Після цього отримує реакцію, що розцінюється, як схвалення або заборона.

"В Росії інтерес до українських активів був завжди. Покупка підприємств у нашій країні - наприклад, Одеського припортового заводу, дозволяє владі РФ ставити геополітичні акценти, які їм вигідні, а бізнесу - розвиватися. Крім того, для багатьох російських бізнесменів прихід в Україну - це диверсифікація своїх ризиків, тому що наша країна має зовсім іншу політичну систему", - відзначив Блінов.

На його думку, росіяни будуть активно брати участь у приватизації в Україні у випадку її поновлення. Швидше за все, вони купуватимуть об'єкти не прямо, а через місцевих партнерів.

Експерт припускає, що росіяни будуть квапитися.

"Основа Стабфонду - експортне мито на нафту. Ціна відсікання - 27 доларів за барель нафти сорту Urals. Це невисокий рівень, однак не можна виключати, що наступного року чорне золото буде коштувати дешевше, і фонд перестане поповнюватися. Влада змушена буде згортати політику інвестування його коштів, і отут уже буде не до рефінансування закордонних операцій. Тому вже наприкінці цього року або в перші місяці наступного року підуть повідомлення про угоди за участю російського капіталу", - прогнозує Блінов.

Реклама: