"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Як виглядатиме криза? Прогнози від підлеглих Тимошенко

Як виглядатиме криза? Прогнози від підлеглих Тимошенко

П'ятниця, 21 листопада 2008, 16:48 -
У кращому випадку в 2009 році Україну чекає зростання економіки на мікроскопічні 0,4%. У гіршому - економічна прірва з падінням ВВП на 2%, вперше за десять років.

Такі цифри містяться в Прогнозі основних макроекономічних показників  розвитку України на 2009 рік, який потрапив до "Економічної правди". Документ підготовлений Мінекономіки, містить сценарії розвитку в першому після початку кризи році.

Зазвичай, такі прогнози робить лише Мінекономіки, і цікаві вони лише одним - ними керується Мінфін під час підготовки бюджету, а згодом Нацбанк вибудовує монетарну та курсову політику.

Але документ цього року є більш цікавим. Спеціалісти Мінекономіки об'єдналися з колегами з Мінфіну, Нацбанку та навіть Академії наук, щоб виробити прогноз поведінки економіки під час кризи.

Падіння відбувається саме зараз

Реклама:

Вже до кінця 2008 року буде видно, що насправді означає економічна криза.

[B]

За прогнозами фахівців, у четвертому кварталі виробництво у промисловості скоротиться до 0,4% проти 2,2% у третьому.

Виробництво впаде:

у металургії - на 8-10%,

у хімічній промисловості - на 2-2,5%,

у нафтопереробці - на 13,5%.

Це автоматично підкосить торгівлю та транспорт.

Роздрібна торгівля постраждає через девальвацію. Населення стане менше купувати дорожчі імпортні товари. Тим більше, їх не можна буде придбати у кредит.

Депресія продовжиться у будівництві. За прогнозом уряду, загалом за рік галузь покаже мінус 7,7%, тоді як за підсумками третього кварталу - мінус 7,2%.

Реально, ці сухі показники кажуть про заморожене будівництво та повну відсутність попиту на житло та комерційну нерухомість.

Мінекономіки передбачає згортання інвестиційної активності. Хоча, насправді, це сталося ще навесні 2008 року, коли банки призупинили кредитування. НБУ боровся з інфляцією, у якій він був начебто винний, і нікому не давав користуватися грішми.

В прогнозі Міністерства економіки також кажуть про втечу іноземних інвесторів у зв'язку зі зниженням суверенних рейтингів України та загальною ситуацією на міжнародних ринках.

У доповідній записці, представленій на уряд, стверджується, що в Україні посиляться інфляційні процеси.

"Девальвація валюти створюватиме додатковий інфляційний тиск, в першу чергу по непродовольчих імпортних товарах. Крім того, посилиться вплив інфляції послуг у зв'язку з підвищенням цін і тарифів на комунальні послуги та транспорт", - стверджується у документі Мінекономіки.

За підсумками 2008 року очікують інфляцію 22,9%, а зростання цін виробників  - 32,4%. Така різниця оптової інфляції над споживчою створює вагомий фундамент для стрибка цін на наступний рік.

Два сценарії. Перший - реалістичний

Власне, на 2009 рік експерти розробили два сценарії. Перший - песимістичний, другий -оптимістичний. Дивлячись на безлад в уряді та парламенті, а також на незрозумілі конвульсії НБУ на валютному ринку, коректніше їх назвати реалістичний та фантастичний.

За першим сценарієм, уряд прогнозує падіння ВВП на 2%. Причиною цього уряд несамокритично називає "світову кризу, структурні диспропорції економіки та неправильну стратегію розвитку вітчизняного бізнесу".

Урядові експерти очікують, що світова економіка зросте на 2,2%, а російська - на 4,9%. В обох випадках вважається, що нафта коштуватиме 75-80 доларів за барель сорту Brent (зараз вже 50 доларів), а за тисячу кубометрів газу Україна сплачуватиме 230 доларів. Як наслідок, і підприємствам, і населенню ще на 30% підвищать ціну на пальне, що вони споживатимуть.

У той час, коли всі держави світу допомагають економіці, уряд вирішив піти на підвищення адміністративно регульованих тарифів. Електроенергія подорожчає на 20% для промисловості і на 35% для звичайних споживачів.

Тарифи залізниці для населення у кризові часи зростуть на 30%, а для бізнесу на 10%. Послуги теплопостачання стануть дорожчими для населення, лікарень та шкіл на 45%.

Підростуть в ціні навіть поштові послуги - аж на 80-90%, а за користування телефонами-автоматами доведеться платити на 30% більше.

За цим сценарієм, у 2009 році мінімальна зарплата зросте лише на 17,1% - до 617,7 гривень. Отже, бюджетним працівникам доведеться затягнути пояси або переходити на роботу у приватний бізнес, але там також почалася хвиля звільнень.

Прогноз уряд містить розрахунок на використання всього кредиту МВФ у обсязі 16,5 мільярдів доларів, що викликає скепсис у експертів.

Але в урядовій доповідній також зустрічається і обнадійлива новина - уряд нарешті вирішив створити бюджет без дефіциту, що відповідає вимогам МВФ.

У рамках реалістичного сценарію, світові ціни на чорні метали мають впасти на 35%, а Україна збере непоганий врожай зернових - 40,8 мільйонів тон.

За реалістичним прогнозом, металургійне виробництво у 2009 році скоротиться на 9%, хімічне - на 6%, а в цілому промислове - на 3,5%. За ланцюгом, постраждають сировинні галузі та сфера послуг, особливо транспорт та оптова торгівля. Суттєво впадуть експортні надходження.

Цифри виглядають невеликими, бо найбільше падіння відбувається саме зараз. У вересні 2008 падіння в металургії склало 17%, а у жовтні - 35,6%. У хімії та нафтохімії - відповідно на 2,1% та 19,2%. У жовтні виробництво коксу та нафтопереробка показали мінус 43,9%, видобування копалин (крім паливних) - мінус 20,6%. В цілому промисловість впала на 19,8%.

Також уряд прогнозує падіння експорту ще на 9,2%, що насправді виглядає дуже серйозно. Це означає, що збанкрутує все, що має великі борги - і банки, і підприємства, і навіть родини. Тобто, люди не зможуть сплачувати свої кредити, а банки не зможуть залучати гроші ззовні, а через брак довіри населення відмовиться від відкриття депозитів. Отже, кредитування майже зупиниться.

"В таких умовах виробництво скоротиться не лише у тих видах економічної діяльності, які задовольняють зовнішній попит, але і у внутрішньо орієнтованих галузях", - констатують експерти Мінекономіки.

Цей сценарій також передбачає надходження до України 8,5 мільярдів доларів інвестицій. Мабуть, уряд розраховує на "бросову" приватизацію того ж Одеського припортового, Укртелекому або обленерго.

Є в реалістичного сценарію, змальованого Мінекономіки, ще одна позитивна складова. Скоротиться імпорт - на 15,9%.

Коли в усьому світі товари дешевшатимуть, в Україні в 2009 році це спричинить оптову інфляцію на рівні 12,3%. Споживча інфляція у таких умовах, як не дивно, в прогнозі уряду повинна скласти лише 15,8%. Напевно, в реальності вона буде вищою.

На думку чиновників, в рамках цього сценарію "в Україні відбудеться згортання всіх складових попиту, а відповідно і всіх видів виробництв".

Як довго зберігатиметься така ситуація, Мінекономіки не береться прогнозувати. "Така ситуація триватиме доти, доки не відновиться попит на українські товари на зовнішньому ринку або доки не припиниться світова криза і іноземні інвестори не повернуться в Україну з метою придбання активі, які суттєво втратять в ціні".

"Внутрішній попит за цим сценарієм буде досить важно відновити", - прогнозують в уряді.

Для порятунку економіки урядовці вимагають зупинити роздачу грошей електорату, або, як сказано в оригіналі, "проводити більш жорсткі заходи з обмеження підвищення доходів населення". Замість цього Мінекономіки радить "здійснювати ефективний запуск інвестпроектів".

На завершення реалістичного сценарію наводиться абзац, який, скоріш за все, не писався Нацбанком. Там йдеться про те, що НБУ не повинен допустити значну девальвацію (за версією уряду - нижче 7,4 гривен за долар), щоб не спровокувати ще більші банкрутства.

Міністерство також радить уряду "збільшувати фінансування громадських робіт". Захід, як свідчить досвід США під час Великої Депресії, дійсно важливий.

Другий сценарій - "фантастичний"

Другий сценарій з урядової доповідної можна назвати "фантастичним", оскільки він передбачає зростання реального рівня ВВП на 0,4%.

Це можливо, якщо, на думку експертів, світові ціни на метали впадуть на 25%, але розшириться торгівля з усім світом, і особливо стабільним буде попит з боку Росії. Загалом, за оптимістичним сценарієм, з другого півріччя 2009 світова і українська економіки почнуть оговтуватись.

"Основним рушієм, який відповідно до прогнозу, поверне економіку України на траєкторію зростання, стане зовнішній попит", - сподіваються в уряді.

За цим прогнозом, в самій Україні буде високий врожай зернових (45 мільйонів тон), а іноземні інвестиції складуть 9 мільярдів доларів.

Насправді, для подібного оптимізму в експертів немає підстав. Вони стверджують, що відновлення почнеться лише у 2010-2011 році.

Чи можна вірити прогнозам уряду?

Зазвичай, прогнози Мінекономіки коригуються вже у першому кварталі, а потім ще разів п'ять до кінця року. У 2008 році уряд неодноразово демонстрував нереальний оптимізм щодо зростання ВВП та індексу споживчих цін.

Зараз про це смішно згадувати, але наприклад, інфляція на 2008 рік закладалась в бюджет на рівні 9,6%. А вже в першому кварталі вона досягла рівня майже 30% у річному вимірі. Юлії Тимошенко "довелось" звинувачувати у цьому попередників та Нацбанк.

Нинішні прогнози виглядають більш правдиво. Однак, якщо до влади прийде новий уряд, то він знайде, на кого покласти провину за невідповідність планів реальному стану речей.

Реклама: