"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Скажи ні цукру-сирцю!

Скажи ні цукру-сирцю!

Четвер, 20 листопада 2008, 16:58 -
Дешевий тростинний цукор – це наркотик для економіки, запевняють українські цукровики. Мовляв, якщо він витіснить з України бурякові солодощі, то згодом, не маючи конкурентів, зросте в ціні. Виробники вкотре закликають владу звернути увагу на проблеми їхньої галузі.

Чергова гірка сльоза цукровиків

Представники цукрової галузі зізналися, що зібрали прес-конференцію, бо втратили надію одержати результати від офіційних звернень до органів влади.

Президент ВГО "Союз виробників харчової промисловості України" Олег Юхновський навів як приклад долю листа до Кабміну від Асоціації "Укрцукор": "Прем'єр просить економічний блок уряду розглянути ці питання, потім лист проходить усі бюрократичні механізми і повертається в "Укрцукор" уже з візою керівника департаменту харчової промисловості: "Просимо забезпечити виконання зазначеного доручення".

"Безсистемні рішення ускладнюють ситуацію в галузі", - коментує він закупівлю сирцевого цукру до держрезерву з подальшою реалізацією на внутрішньому ринку, пропозицію мінекономіки щодо обмеження рівня рентабельності цукрового виробництва, видачу ліцензій на постачання 100 тис. тонн цукру з Білорусі.

Реклама:

Вимоги виробників зачитує голова правління національної асоціації цукровиків України "Укрцукор" Микола Ярчук:

"Захистити внутрішній ринок від надходження білого цукру та цукру-сирцю тростинного, підвищити ставки ввізного мита на цукор та цукрову продукцію;

здійснити закупівлю аграрним фондом цукру до державного продовольчого резерву у межах, передбачених законодавством;

прийняти мораторій на зростання цін на газ для підприємств цукрової галузі до завершення виробничого сезону переробки цукрових буряків;

пролонгувати терміни повернення кредитів, отриманих цукровими заводами та компаніями, до 1 вересня 2009 року;

відтермінувати на період подолання фінансової кризи ввезення в Україну цукру-сирцю за квотою в рамках СОТ 260 тис. т за пільговим тарифом 2%".

Водночас, цукровики пообіцяли, що жоден завод не буде переробляти тростинний цукор-сирець в ім'я захисту національного виробника. Але цю сировину згадують у вимогах двічі - очевидно, не надто впевнені.

Не цукром єдиним

Гендиректор ГК "Укрпромінвест" Олексій Порошенко почав розповідь про "кропітку і важку працю".

"Аби потрапити на 8-9 годину ранку на "цукровий Донбас", треба підвестися о 4 ранку, поснідати вчорашнім борщем, а тоді мчати туди. Моя машина (у мене хороша машина) може витиснути 320 км/год, і відстань до Умані долає за годину", - повідав він під дружні посмішки колег та журналістів.

"То дощу немає, то дощу багато, то температура низька, то висока, кожного разу просимо в Бога якоїсь допомоги, а він допомагає, як ото наш уряд", - продовжував бідкатися він.

За доброю традицією українських аграріїв, пригадав уряду заборону на експорт пшениці: "Укрпромінвест" мав через це 15 млн. дол. "упущеної вигоди".

Нарешті, повернувся до "солодкої" теми:

"Сьогодні ми цукор продаємо по 2,40-2,50 гривні за кілограм. А собівартість його - 3200-3300 гривень за тону. Упущена вигода моя стала повнуватою і склала ще 50 мільйонів гривень. Ми отримали в цьому році врожаю буряка 532 центнера з гектара, і вже продали за дуже низькою ціною 40 тис. т цукру, теж упущена вигода", - сказав Порошенко-старший.

А потім підрахував, що обробка одного гектару буде коштувати 11 тисяч гривень проти 3 тисяч минулого року, які теж здавалися дорогими. "Ми хапалися за голову, рвали чуби і кричали "Караул!". А тепер навіщо кричати, ніхто не чує", - додав він.

Потім вирішив похвалитися, скільки якого добра "Укрпромінвест" має в інших галузях - наприклад, у тваринництві. Олег Юхновський змушений був м'яко повернути його до основної теми конференції.

Тим не менш, виправдовуючись, що "кожен крок важливий" Порошенко таки додав:

"Ми будемо везти м'ясо з Нової Зеландії, яке нам відправив завод з утилізації здохлих тварин, його прийняли, поставили печатку, що це виробництво України, сертифікат. А потім відправили в Росію, а вони там неозброєним оком бачать, що воно не з України".

Всі знову дружньо посміялися.

Білорусь гірше Куби

"Вступ до СОТ - це, у першу чергу можливість експорту, а політика уряду базується на можливості імпорту. Якщо не буде національного виробництва, то рано чи пізно дешевизни не буде", - сказав президент "Агропромислової асоціації "Група компаній "Укррос" Сергій Федоренко.

"З одного боку, уряд хизується, давши дотації товаровиробнику 750 грн. на посіви цукрового буряка, а з другого - відкрив кордони для дешевого цукру. Виходить, що кошти витрачені даремно", - додав він.

"У Франції на 1 га - дотації 620 євро", - вдарив Порошенко долонею по паперах на столі.

Цукровики кажуть про перенасичення вітчизняного ринку. Вони передбачають урожайність цукрового буряку в середньому 370 ц/га. А українці, між тим, скорочують споживання цукру.

"Позавчора ми зустрічалися з міністром економіки, який пообіцяв підняти на засіданні Кабміну питання відтермінування ввезення білоруського цукру в Україну. Він так і не виконав обіцянку", - розповів гендиректор ТОВ "Фірма "Астарта-Київ" Віктор Іванчик.

"Білорусь постачає по 100 тис. т в Україну, Росію та країни ЄС (усього - 300 тис. т.). При тому, що вона виробляє 500 тис. т цукрового буряку. Цього достатньо для внутрішнього ринку, але вона ще завозить близько 300 тис. т цукру-сирцю. Країна дбає про свого виробника. А ми ввозимо цукор, але не вивозимо його. Нам теж потрібен вихід на зовнішні ринки", - висловив він побажання цукровиків.

Крім того Іванчик порівняв цукор-сирець з наркотиком. Його дешево переробляти, і може виникнути ілюзія, що він вигідний для внутрішнього ринку, але прийде час, і він буде значно дорожчий, бо тут у нього вже не буде конкурентів.

"За вимогою Євросоюзу Латвія практично зупинила цукрове виробництво, то його вартість на внутрішньому ринку найвища в Союзі - понад 1 євро за кг", - навів приклад Юхновський.

Бізнесмени невпевнено пообіцяли, що якщо держава не вживатиме заходів, то можуть початися страйки. Адже у цьому сезоні не змогли розпочати переробку буряків 40 цукрових заводів, через що роботу втратило 150 тис. осіб.

Отак от. У кожного - своя причина для безробіття. У когось - світова криза, у когось - криза урядової думки.

Реклама: