Тимошенко виведе Україну із кризи в кризу?

Тимошенко виведе Україну із кризи в кризу?

Середа, 12 листопада 2008, 12:24 -
"Усі банки, які пролонгуватимуть кредити аграріям, отримуватимуть доплату від уряду, на це буде спрямовано близько 700 мільйонів гривень. Уряд буде надійним партнером, і ми компенсуємо це здешевлення відсотків"

Уряд Юлії Тимошенко, на відміну від однойменної фракції-блокіратора, за останні тижні дуже активізувався, демонструючи намагання подолати кризу супроти всіх законів природи та економіки.

Останнім часом на сьомому поверсі Кабінету міністрів через день, а й інколи і щодня відбуваються позачергові колегії, засідання, наради, зібрання. Кабмін вкортре поповнює список декларацій, заяв і постанов, правда результатів поки що ніхто не бачив.

Але банкіри, аграрії та забудовники великою строкатою компанією зібралися на зустрічі з прем'єр-міністром у вівторок, 11 листопада. Адже на порядку денному стояло придумати, як допомогти аграріям і забудовникам, що є найбільшими споживачами кредитних ресурсів.

Негаразди зернових рекордсменів

Реклама:

"Ми стикнулися з двома фундаментальними проблемами: по перше, це падіння світових цін, що на сьогоднішній день призвело до неможливості організувати через трейдерів і резервні фонди країни продаж зерна по тих цінах, які б допомогли селянам нормально провести наступний сезон посівної", - почала з суті Тимошенко.

А далі змалювала присутнім давно знайому їм дилему, яку досі ні в кого не виходило вирішити. Мовляв, у таких умовах аграрії не можуть вчасно продати зерно, а значить, отримати прибуток, без якого банк-кредитор, який минулої весни виділяв гроші на посівну, більше їх не побачить. Через те банкам доведеться конфіскувати предмет застави.

"Але зараз немає покупців на майно, тому ні банкам, ні аграріям це не вигідно", - додала прем'єр-міністр.

Виходить, що потрібна пролонгація кредитів. Але ж у самих банків зараз проблеми, і їм важко буде перенести термін погашення без сторонньої допомоги. З іншого ж боку, якщо аграрії спустять продукцію задешево і зі скрипом розплатяться з нинішніми кредитами, то завалять наступну посівну кампанію.

Україну врятують "нечесні" девелопери?

За тим Тимошенко перейшла до будівництва. Вона знову повторила свої "блискучі" слова з попередніх нарад. "Будівельна галузь, по суті справи, одним робочим місцем створює у супроводжуючих галузях ще 6 місць, а значить, найближчим часом будівництво треба ставити у пріоритет", - наголосила прем'єр.

За її словами, тут також починати треба з кредитів - варто відновити іпотеку. "Головне зараз - привабити платоспроможного споживача житла", - наївно відзначила Тимошенко.

І нагадала, що сьогодні будівельна сфера має безліч невиправданих витрат грошей та часу на оформлення не завжди потрібних документів, довідок та дозволів. "У нежитловому будівництві ці накрутки складають майже 40%, а в житловому - майже 50%", - поскаржилася вона.

Отже, криза дала ще один привід побалакати про вічні для будівельників проблеми. І тільки в них і полягає причина кризи, намагалася всіх переконати Тимошенко. "Перше - це максимальне здешевлення неприродних накладних, друге - це спрощення процедур оформлення будівництва", - заявила прем'єр-міністр.

А банкіри мають посприяти такому стратегічному завданню, і десь пошукати грошей.

"Ми розуміємо що кожному банку непросто, але такі обставини нас підштовхують до рішучих дій, ми маємо повернути кредитування житла", - переконувала Тимошенко.

Крок спасіння у прірву

Нарада ще тривала, коли залу засідань залишив президент асоціації фермерів та приватних землевласників, радник прем'єр-міністра Іван Томич. Він першим сповістив, що Тимошенко домовилася з банкірами пролонгувати виплату кредитних ресурсів до першого червня 2009 року.

"Це дає шанс потримати зерно, зважаючи на світові ринки - Австралію, Бразилію. В січні-березні ціни будуть значно вищі, і ми зможемо продати його за нормальними цінами", - заявив голова асоціації. Те саме, за його словами, стосується олії та соняшника.

Невже банки дали себе вмовити відтягнути дату виплати? На це питання буквально за 5 хвилин почала відповідати сама Юлія Володимирівна на пару з міністром аграрної політики Юрієм Мельником, що сидів по ліву руку від неї.

За словами прем'єрки, уряд готовий профінансувати здешевлення відсотків для пролонгованих кредитів аграрних підприємств.

"Усі банки, які пролонгуватимуть кредити аграріям, отримуватимуть доплату від уряду, на це буде спрямовано близько 700 мільйонів гривень. Уряд буде надійним партнером, і ми компенсуємо це здешевлення відсотків для того, щоб банки пролонгували здешевлення кредитів аграріям до 1 червня 2009 року за раніше встановленою кредитною ставкою", - заявила вона.

Цього року, за словами Юрія Мельника, аграрії залучили 14,2 мільярди гривень, із них 9,6 мільярдів гривень оформлено як пільгові, частина відсотків по яких відшкодовувалася аграрним фондом.

"З цих грошей у нас на сьогодні залишилося 700 мільйонів, які, власне, і підуть на допомогу банкам", - сказав міністр.

Тимошенко також повідомила, що уряд звернувся до НБУ з проханням підтримати комерційні банки, які пролонгуватимуть кредити аграріям. І за її словами, представник Нацбанку, що був присутній на нараді, не відмовив їй у цьому.

"Також ми зараз виділимо 2,4 мільярди гривень для закупівлі зерна в аграріїв у резервний фонд, ми поставили ціни, вищі за ринкові", - заявила Тимошенко.

Але, за її ж словами, це буде не просто закупівля великої маси зерна в резерв. "Фактично, ми це зерно будемо купувати як заставу, залишаючи право аграріям за хорошої кон'юнктурі на світових ринках викупити у нас своє зерно і продати його за кордон за великими цінами", - сказала Юлія Володимирівна.

Окрім того, вона повідомила, що на черговому засіданні уряд прийняв рішення щодо спрощення процедур експорту зерна.

"Це законопроект, який, я надіюсь, буде прийнято вже наступного тижня", - заявила Тимошенко.

Одним словом, усі стражденні галузі - банки, металургів, а тепер і аграріїв - Тимошенко обіцяє підтримати державними грошима. Де їх стільки взяти? Невже всі надії - на кредит МВФ? Чи вистачить його на всю економіку?

Реклама: