Тимошенко "подарує" Укртелеком росіянам

Тимошенко "подарує" Укртелеком росіянам

Середа, 29 жовтня 2008, 10:37 -
Юлія Тимошенко має намір продати "Укртелеком" росіянам. У вересні підприємство забрали від Фонду держмайна, після чого заговорили про реальний його продаж. Водночас, постає питання, який, взагалі, резон терміново продавати це підприємство.

Вже близько чотирьох років кожен уряд долучається до грандіозної епопеї під назвою "Продаж "Укртелекому", але до справи поки ще ніхто не дійшов. Аби виправдати продаж чи набити ціну, компанію оповито такою кількістю легенд, билин і казок, що можна видавати фоліант, який за продажами зрівняється з "Кобзарем".

І ось довгоочікувана розв'язка вже близько, але, нажаль, хепі ендом, як не крути, не пахне.

Продається "Укртелеком", $2 млрд., торг.

За ці роки "Укртелекомом" встигло зацікавитися близько трьох десятків відомих компаній з Європі, Росії, Японії тощо.

Реклама:

"Серед них найвідоміші, які понині ще цікавляться "Укртелекомом" - це Telenor (норвезький співвласник "Київстару", - авт.), Orange, Vodafon, але, зважаючи на сьогоднішню кризу, реальними покупцями нині могли би бути лише німецька DeutscheTelecom та російська АФК Система (в Україні володіє акціями оператора МТС-Україна та інтегратора Квазар-Мікро, - авт.)", - говорить аналітик Foyil Securities Станіслав Картавих.

Слід зазначити, що на початку року заступником міністра транспорту і зв'язку, якому нині підпорядкований "Укртелеком", став Олег Проживальський, який раніше працював у компанії "МТС-Україна", з 2004 року обіймаючи посаду директора з корпоративного управління і контролю.

Материнська компанія МТС - російська АФК "Система" - на початку року заявляла про можливість участі в приватизації "Укртелекому". І передача держоператора Мінтрансу і кадрова ротація в міністерстві можуть принести їм додаткові переваги.

Достовірне джерело ЕП у Верховній Раді підтвердило інформацію про те, що "Укртелеком" можуть продати росіянам. Але - не тим.

"Тимошенко домовилася з росіянами під час кризи продати "Укртелеком" на "чесному" аукціоні під приводом наповнення Стабілізаційного фонду. Скоріше за все, покупцями стануть Андрій Мельниченко (російський мільярдер, засновник МДМ-банка) за підтримки Віктора Черномирдіна, аж ніяк не Володимир Євтушенков (власник АФК "Система", якого пов'язують з Віктором Януковичем, - авт.)", - сказав депутат однієї з опозиційних фракцій парламенту.

За його словами, продаж не буде вигідним. "Скоріше за все, прем'єрка зможе виручити не більш як 1,5-2 мільярди доларів, притому що за нормальних умов за компанію можна виручити не менше 4 мільярдів доларів", - додає джерело.

Кому продати - ніби вже вирішили, а от наскільки це імовірно - неясно.

"Якщо з'явиться реальний покупець, то загалом компанію можна продати за півроку. Просто на сьогодні крім розмов ніяких реальних підготовчих кроків до продажу не робилося", - говорить керівник відділу досліджень ринків послуг GfK Ukraine Гліб Вишлінський.

І правда, що не кажи, а Тимошенко - вроджений менеджер з продаж.

Не дивно, що у прес-службі Кабінету міністрів відмовилися коментувати імовірну реалізацію "Укртелекому". Але урядовим піарщикам згодом таки доведеться докласти багатьох зусиль, аби "відчистити" дешевий продаж "Укртелекому".

"В принципі, держава може сказати, що їй терміново потрібні гроші, але все ж зараз - не найзручніший час для продажу цієї компанії", - говорить Станіслав Картавих.

"Коли все було добре, "Укртелеком" ніхто не продавав, а тільки-но настала криза - всі відразу згадали, що є в нас таке збиткове підприємство, яке терміново потрібно продати", - говорить Гліб Вишлінський.

Водночас, експерт, все ж, виступає за продаж підприємства, адже "Укртелеком" вже два роки є збитковим. Хоча він визнає, що ціна нині не буде відповідати вартості.

"Якщо ж спробувати почекати трошки довше, то ціну можна підвищити. Але ж відразу з'являться розмови, що, мовляв, "Укртелеком" - стратегічне підприємство, і якщо його продати, то всі нас почнуть прослуховувати", - прогнозує Гліб Вишлінський.

Хто сховав золоті яйця?

Нинішні менеджери "Укртелекому", зрозуміло, вважають цю оборудку безглуздою.

"Нехай оголосять ціль продажу підприємства. На сьогодні "Укртелеком", незважаючи на дані про збитки, повністю себе забезпечує, не беручи ні копійки дотацій із держбюджету", - говорить заступник голови правління "Укртелекому" з питань маркетингу і продажів послуг Ігор Сиротенко.

Експерти також зазначають що за чотири роки концепція продажу геть не змінилася.

"До цих пір банально немає мотивації продажу компанії, - говорить аналітик компанії Netton CG Роман Хіміч. - У компанії проводився аудит, але ніхто не знає точні його результатів. Невідомо, що там насправді в компанії відбувається. Там абсолютно може бути підтасовка результатів. Не виключено, що воно може виявитися ще й прибутковим".

Раніше Сиротенко заявляв, що "Укртелеком" тягне на собі нерентабельний місцевий зв'язок в сільських районах, що призводить, за його оцінками, до збитків у розмірі близько 0,5 мільярдів гривень на рік.

Доходи від сільського і міського зв'язку складають приблизно чверть виручки "Укртелекому". Близько половини всіх надходжень від послуг забезпечує міжміський, міжнародний зв'язок і дзвінки на мережі мобільних операторів.

В останньому кварталі минулого року фінансові показники були від'ємними. В результаті, за підсумками I півріччя оператор назбирав більше 100 мільйонів гривень збитків.

Таких втрат могло б і не бути, якби Національній комісії регулювання зв'язку вдалося підняти граничні тарифи на телекомунікаційні послуги з 1 квітня 2008 року на 20%. Але робота НКРЗ була заблокована з кінця минулого року аж до початку нинішньої осені. В результаті, тарифи підвищили тільки з 1 жовтня.

Нагадаємо, що місяцем раніше Кабмін затвердив фінплан оператора, що передбачає чистий прибуток за підсумками цього року у розмірі 8,7 мільйонів гривень.

Передбачувані збитки також можуть бути частково компенсовані за рахунок надходжень від нових напрямів діяльності, таких, як широкосмуговий доступ до інтернету та мобільний зв'язок.

Нагадаємо, в кінці 2007 року на базі свого дочірнього підприємства Utel "Укртелеком" запустив 3G-мережу в шести найбільших містах України. За оцінками iKS Consulting, на кінець серпня 2008 кількість абонентів Utel склала ледве більше 45 тисяч.

Ця цифра порівняно з десятками мільйонів абонентів операторів-лідерів ринку стільникового зв'язку незначна.

Але темпи підключення до 3G (в середньому 30% на місяць) і рівня середньої витрати грошей абонентом на місяць (близько 20 дол.) дають аналітикам надію, що за найближчі 5 років оператор назбирає більше 3 мільйони користувачів стільникового зв'язку третього покоління, а річний дохід перевищить 800 мільйони доларів.

Довідка ЕП

У першому півріччі 2008 року дохід телекомунікаційної компанії "Укртелеком" знизився на 1,8% до 3,88 мільярдів гривень.

Згідно з фінансовим звітом компанії, чистий збиток за перше півріччя 2008 року склав 101,88 мільйонів гривень, тоді як чистий прибуток підприємства за аналогічний період минулого року - 172, 88 мільйонів гривень.

Довгострокові кредити банків "Укртелекому", станом на кінець першого півріччя 2008 року, склали 2,65 мільярдів гривень - на 0,43 мільярдів більше, ніж у першому півріччі 2007.

За планом уряду Віктора Януковича, підприємство мали продати торік. Причому 50%+1 акція підприємства закріплювалися в державній власності. 37,86% акцій повинні були виставити для продажу на міжнародних фондових біржах в період з 1 серпня по 31 грудня 2007. Ще 5% акцій ФДМ мав намір продати на фондових біржах України.

ФДМ неодноразово виставляв по 1% акцій "Укртелекому" на УФБ, ПФТС, КМФБ і УМВБ, проте всі торги було відмінено через відсутність заявок, окрім торгів 15 червня 2007, коли на ПФТС було продано 0,07% акцій "Укртелекому" за 15,525 мільйонів гривень за стартовою ціною 1,15 гривні за акцію.

Проти запланованої урядом Януковича схеми приватизації виступав Президент Віктор Ющенко. Він заявляв про необхідність продати контрольний пакет акцій, що дозволить привабити стратегічного інвестора.

Реклама: