Кабмін: показуха перед самими собою?

Кабмін: показуха перед самими собою?

П'ятниця, 24 жовтня 2008, 19:00 -
Журналісти щиро вірять, що коли їх виставляють із зали засідань після вступного слова Прем'єра, Кабінет Міністрів забуває про політичний імідж і починає працювати по-справжньому. Однак тепер "Економічна правда" з'ясувала, що показуха не зникає навіть за закритими дверима.

Журналісти щиро вірять, що коли їх, традиційно, виставляють із зали засідань після вступного слова Прем'єра, Кабінет Міністрів забуває про політичний імідж і починає працювати по-справжньому. Однак тепер "Економічна правда" з'ясувала, що показуха не зникає навіть за закритими дверима.

Кореспонденту ЕП пощастило бути присутнім упродовж 2 годин наради у Кабміні за участю народних депутатів - представників промисловості та підприємців. Журналістів попросили вийти, але йому таки вдалося залишитися на місці. На щастя, депутати, які бачили, що біля них - представник ЗМІ (диктофон залишався на столі), не зробили з цього приводу зауважень. А Наталя Королевська навіть якось по-змовницькі посміхнулася.

На п'ятничну нараду в Кабміні Юлія Тимошенко запросила народних депутатів: представників промисловості та підприємництва. Щоправда, більшою мірою виступали БЮТівці в перемішку з міністрами.

Реклама:

Почалася нарада із запізненням хвилин на 20. Щоправда, депутати з цього приводу якось не хвилювалися: вони сходилися поступово і спілкувалися між собою.

На початку Тимошенко зазначила, що хоче почути від депутатів, "які конкретні кроки" вони чекають від уряду, аби вивести країну з фінансової кризи.

І одразу почала рекламувати внесений урядом законопроект №3309.

"Він торкається всіх без винятку сфер життя... Якщо банківська система буде мати можливість поновлювати усі фінансові обіги в реальному секторі життя, ми зможемо з вами розраховувати, що не будемо мати тих наслідків рецесії і стагнації, які спостерігаються у світі, ми їх зможемо пом'якшити", - сказала вона зокрема.

Тимошенко відзначила падіння експорту. "Я маю довідки, що провідні автомобільні виробники оголосили про зупинення конвеєрів. А внаслідок іпотечної кризи і будівництво у світі також знаходиться у стані стагнації. І це значить, що наші експортери металопродукції не можуть задовольнити життєдіяльність своєї країни", - повідомила депутатам Прем'єр, ніби перед нею були не металурги.

Першим Юлія Володимирівна дала слово міністру фінансів Віктору Пинзенику. Той почав пояснювати депутатам причини фінансової кризи: "Оборот грошей відірвався від обороту економіки. Немає жодного живого місця для вкладання грошей".

"Уявіть собі ситуацію: пливе корабель, компас у нього крутиться і він не знає, куди пливе", - вдався до метафор Пинзеник.

Тимошенко така метафора не сподобалася. "Уряд країни знає, куди плисти і що робити", - перебила вона спікера.

"Я говорю про компас для грошей", - поквапився уточнити міністр.

При тому його "понесло" навіть на роз'яснення народним обранцям елементарних принципів функціонування банків.

Декому такі лекції були явно не до вподоби: депутати активно між собою перемовлялися. Тимошенко при цьому стукала ручкою по мікрофону і підносила її аж до губ. Це не дуже допомагало: під час наради їй довелося здійснювати цю процедуру неодноразово.

А Пинзеник, тим часом, продовжував: "Велика частина ресурсів українських банків формувалася за рахунок зовнішніх позик. Ці позики використовувалися для формування національної економіки. Кредити видавалися (особливо іпотечні), фінансування приходило. З блокуванням фінансового потоку утворився розрив..."

"Унікальність нинішньої ситуації в тому, що всі ми повинні підтримати економіку. Тягар з деяких галузей економіки потрібно перекласти на інші сектори", - перейшов нарешті до натяків міністр.

Потім виступав депутат від "Нашої України" Микола Мартиненко. Він, зокрема, запропонував знизити податок на додану вартість - "наприклад, до 13-15%, а також нарахування на фонд заробітної плати".

"Кожен експортер має проблеми з цим податком. Багато підприємств, які орієнтуються на повернення ПДВ, працюють у збиток, адже якщо вони не мають продукції на експорт, то і не отримують цих коштів", - сказав депутат.

На його думку, держава небагато втратить, "зате це дасть стимул економіці".

Він також заявив про необхідність відновлення приватизації, не переймаючись ціною. "Не треба боятися продавати, ані "Укртелеком", ані Одеський припортовий завод", - додав депутат.

Він також наголосив на інших традиційних для "Нашої України" питаннях - необхідності спрощення умов роботи малого та середнього бізнесу та створенні програми перекваліфікації робітників, адже очікується збільшення безробіття.

Так депутати, замість реальних пропозицій, завели "старі пісні про головне", на які уряд, стурбований наповненням бюджету, завідомо не пристане.

Наступним був БЮТівець Юрій Сербін.

"У нас передбачено в бюджеті 600 млн. грн. для будівництва житла чорнобильцям, військовослужбовцям тощо. І в нас є житло, при чому вже здійснена інвентаризація недобудованого житла. Цілком вірно пропонується, щоб направити ці кошти на добудову. Щоб не було "Еліта-центрів", наприклад, 8 поверхів отримають люди, які заплатили гроші, а 4 поверхи ми доплатимо з бюджету, і їх отримають ті ж чорнобильці цього року, а не наступного", - запропонував він, додавши, що кошти слід централізувати в Мінрегіонбуді.

При цьому депутат відзначив, що будівництво допомагає іншим секторам економіки, залучаючи їх до роботи.

Він заявив про необхідність стимулювання іпотеки за рахунок гарантій держави: мовляв, людям потрібно кудись вкладати кошти, і вони залюбки вкладатимуть їх саме у нерухомість, якщо будуть подібні гарантії.

Помітивши, що спікери витрачають на доповіді багато часу, Юлія Тимошенко вирішила ситуацію виправити. "Давайте коротко. Я розумію, що в парламенті у вас одна хвилина і треба вкластися, то тут треба душу відвести. Тільки по суті", - посміхнулася вона.

Серед інших запрошених був і Таріел Васадзе (БЮТ). Він якраз був лаконічним. Отримавши можливість виступити, заговорив про те, що Україна до ВТО вступила, не врахувавши неконкурентоспроможність власної економіки.

Потім сказав, що Україна занадто прислухається до зовнішнього світу, і запропонував підвищити мито на які-небудь товари, що імпортуються до країни.

"Визначте 5-6 найменувань товарів. З одного боку, вони вимивають валюту з країни, з іншого - це ж важливий аспект наповнення бюджету, який стимулює внутрішнє виробництво", - сказав депутат.

Зрештою, Тимошенко з Васадзе погодилася. Судячи з усього, слід очікувати, що буде-таки підвищена ставка на імпортовані в Україну автомобілі.

"Доти, допоки нам не піднімуть мито. Ви ж розумієте, що ми підняли імпортне мито - і нам підняли імпортне мито в усіх країнах. От і сатисфакція: ми їхні товари не пускаємо - вони наші не пускають. Валютні надходження в нас на нулі", - відзначила при цьому Прем'єр.

Міністр транспорту та зв'язку Йосип Вінський запевнив присутніх, що проблеми є не у всіх галузях. Він саме повернувся з "Борисполю" і сказав, що там будівництво терміналу йде за планом. Звісно, це ж за японські гроші.

Але швидко від своєї галузі Вінський перейшов до сфери банківської. Присутній у залі перший заступник Голови Нацбанку Анатолій Шаповалов одразу порадив йому повернутись до власних тем.

Тим не менше, Вінський, розпалившись, заявив, що він за те, "аби частина банків загинула". "Усі банки врятувати не можна", - сказав він.

І аргументував: "Якщо я вкладаю державні гроші у приватний банк, а він їх 5 днів не повертає, то, напевно, краще покласти ці гроші у державний банк, який би адекватно реагував". Мовляв, не треба догоджати приватним інтересам.

Напевно, Тимошенко втомилася сидіти. Доповідь Вінського вона слухала вже стоячи, обпершись руками об стіл. До кінця засідання вона вже не сідала. Запевнила, що захищати потрібно всю банківську систему.

"Те, що сталося з "Промінвестбанком", при цьому ми знаємо, що це була рейдерська атака, - це те, за що потрібно було б четвертувати: знайти, хто це зробив, і четвертувати. Тому що нестабільність банківської системи у нас почалась з "Промінвестбанку", і це не було пов'язано із світовою кризою", - додала Прем'єр.

І повернулася до реклами кабмінівського проекту.

"Які гарантії, що банки повернуть нам гроші? Що покласти в заставу? Завод, який коштував мільярд, а тепер сто мільйонів? Тому уряд йде на безпрецедентні речі. За бажанням банку, будь ласка, допемісія, хочеш в заставу передати - викупив Мінфін, віддав гроші. Потім пройшла криза - він ці акції продав. Це просто система гарантування", - сказала Прем'єр.

І вже наостанок повідомила, що ціни на газ для населення зростуть. "Інакше ми не збалансуємо "Нафтогаз", - пояснила вона.

Розходилися депутати значно швидше, ніж збиралися. Юлія ж Тимошенко просила депутатів письмово скласти пропозиції. А потім пішла так само стрімко, як і прийшла на засідання.

Реклама: