Рада Нацбанку підпаде під звільнення?

Рада Нацбанку підпаде під звільнення?

Вівторок, 21 жовтня 2008, 18:00 -
Раду Національного банку треба ліквідувати. Таку сенсаційну заяву зробив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. На його думку, діяльність органу упереджена і заполітизована.

"Така Рада Нацбанку не потрібна. Це політичний орган і орган, що займається лобіюванням інтересів великих експортерів... Треба внести зміни до закон: Рада Нацбанку має бути ліквідована. Вона просто є структурою, що захищає інтереси експортного капіталу, і вона все більше займається політикою", - сказав експерт, посилаючись на аналіз діяльності Ради.

Аналогічну по суті заяву ще в червні зробив екс-голова Ради НБУ Анатолій Гальчинський. Він також підкреслював зайву політизацію роботи головного органу Нацбанку. Експерт нагадував, що в більшості країн світу центральні банки позбавлені подібних структур.

З поглядом радника не погоджується народний депутат, член Ради НБУ Василь Горбаль.

"Я вважаю, Валерією Литвицкому потрібно було назвати перелік осіб, яких він хотів би бачити в Раді Нацбанку. На жаль, він дуже часто робить резонансні заяви. Я не знаю, на що вони спрямовані. Якщо це самопіар, то це одна ситуація. Але часто заяви відтворюють його особистий погляд і зовсім не погоджені з правлінням. З огляду на те, наскільки чутливий наш ринок до різних заяв, вони тільки шкодять", - вважає експерт.

Реклама:

Депутат наводить у приклад роботу Ради НБУ зразку 2004 року, у якій були присутні банкіри й бізнесмени, і за квотою Президента, і за квотою Верховної Ради. Зокрема, там були тодішній власник банку "Аваль" Федір Шпиг і хазяїн "Брокбізнесбанку" Сергій Буряк.

На думку Горбаля, вжиті в той час заходи дозволили нашій банківській системі благополучно проіснувати до нинішнього моменту. З одного боку - завдяки рішучості, з іншого - завдяки всебічному моніторингу ситуації. Таким чином, участь бізнесменів у Раді анітрохи не зашкодила її роботі, і навіть навпаки.

"Зараз, наприклад, за квотою Президента в Раді знаходиться Володимир Поляченко - відомий будівельник. Можна назвати його бізнесменом, народним депутатом з минулим. У будь-якому випадку, він є нормальним лобістом будівельної індустрії. У той же час, він під час засідань Ради регулярно піднімає питання сільського господарства. Дискусія, що виникає, насправді абсолютно не шкодить", - підкреслив Горбаль.

Ми звернулися за коментарями до Нацбанку. "Це не офіційний погляд правління НБУ. Нацбанку, безумовно, потрібен громадський орган", - повідомив директор департаменту міжнародних відносин НБУ Сергій Круглик.

У той же час, він відзначив, що необхідне реформування Ради Нацбанку.

"В ідеалі, у Раді не повинно бути тих, хто має свої бізнеси. Це повинен бути професійний учений експертний консультативний орган, у якому працюють експерти з монетарної політики й економіки. Тоді буде досягнуто баланс інтересів. Правління НБУ буде займатися щоденним управлінням, а завданням Ради буде дивитися вперед, пропонувати нові інструменти і нові напрямки розвитку банківської системи", - сказав Круглик.

Він не виключив, що в майбутньому може бути внесено відповідні зміни до закону "Про Національний банк". Зокрема, вони можуть стосуватися кількості членів Ради. "Важко зібрати 14 висококласних учених. Більш реальна цифра - шість-сім", - вважає Круглик.

А Горбаль запропонував дискусію внесення змін до закону "Про Нацбанк" відкласти.

"У спокійній обстановці давайте обговорювати, чи має бути Рада, якими мають бути функції і повноваження правління, і так далі. А в умовах кризи це додає нестабільності. З'являються коментарі різних експертів. У підсумку, люди в шоці, а ми забуваємо, з чого суперечка почалася. Хтось мав на увазі Раду, хтось мав на увазі "правління". А джерело, що побажало залишитися невідомим, сказало ось таке. І за тиждень ми маємо вже зовсім іншу дискусію. А в умовах, коли парламент не працює, я розглядаю всі подібні дискусії винятково як деструктивні", - вважає член Ради НБУ.

Довідка ЕП:

Рада НБУ є вищим органом управління Національного банку. Вона затверджує обов'язкові і рекомендовані напрямки роботи правління банку. Також Рада може застосовувати вето для відкладення рішення правління, однак навесні цього року з'ясувалося, що правління може легко подолати його.

До Ради Нацбанку призначає сімох осіб Президент, і ще сімох - Верховна Рада. П'ятнадцятим її членом є голова правління НБУ. Зараз у складі Ради працюють: Валерій Геєць, Михайло Гончаров, Василь Горбаль. Анатолій Даниленко, Сергій Клюєв, Борис Колесников, Микола Оніщук, Володимир Поляченко, Юрій Полунєєв, Петро Порошенко, Ігор Прасолов, Петро Саблук, Анатолій Федоренко, Арсеній Яценюк і Володимир Стельмах. Більшість цих людей пов'язані або були пов'язані з бізнесом і політикою.

Реклама: