Рада підприємців не може дати собі ради

Рада підприємців не може дати собі ради

Четвер, 16 жовтня 2008, 12:00 -
Відкрите засідання Ради підприємців при Кабміні кілька годин з’ясовувало, як цій раді взагалі працювати далі.

Обмін люб'язностями

Зустріч політиків з підприємцями почалася з того, що політики стали доводити недаремність, потрібність таких зустрічей. Очевидно, далеко не всі були в цьому впевнені.

Справді, що дає бізнесменам їхня рада при Кабміні? Міністр економіки Богдан Данилишин, наприклад, відзначив, що уряд "заслухав бачення ролі і місця ради підприємництва в системі державної економічної політики". І прийняв 38 рішень, підготовлених з ініціативи ради та за її допомоги, а до Верховної Ради відправив 26 законопроектів, "які значно покращують інвестиційний клімат".

Міністр відзначив, що у вересні було підписано "Меморандум про взаєморозуміння" між Кабміном та суб'єктами мережевої торгівлі для "стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку". І, мовляв, це допомогло подолати інфляцію. Запевнив, що, незважаючи на світову фінансову кризу, уряд продовжуватиме співпрацю з підприємцями.

Реклама:

Співголова ради Оксана Продан, у свою чергу, зазначила, що рада за 100 днів своєї діяльності (роботу вона відновила у червні, і 100 днів відзначалися минулого місяця) взяла участь у розробці 84 проектів. З них частина прийнята, частина у розробці, частина передана у ВР. Чиновниця також запевнила, що секретаріат Кабміну повністю підтримує та забезпечує раду.

Представниця підприємців сказала, що була організована взаємодія як з представниками громадських рад при органах виконавчої влади, так і з "громадськістю" комітетів промислово-регуляторної політики та податкової та митної політики ВР.

Зрозуміло, дякувала зазначеним комітетам, мінекономіки тощо за співпрацю.

Обмін нелюб'язностями

"Нажаль, я бачу у залі дуже мало своїх колег, яких я знаю. Мені здається, що представники бізнесу з регіонів вірять усе менше й менше, й не приїжджають на такі "тусовки", - зазначив член координаційної ради при Одеській облдержадміністрації Фелікс Кобринський.

Він заявив, що треба міняти формат рад підприємців при облдержадміністраціях. "Вони є 2 видів: "кишенькові", які органи влади використовують лише для галочки, та "некишенькові", які взагалі не збирають. І це пов'язано якраз із тим, що положення не виписані до кінця", - пояснив Кобринський.

І запропонував замінити такі ради вертикаллю ради підприємців при Кабміні. А також - проводити наради з регіональними представниками бізнес-сфери в режимі онлайн без виїздів до Києва.

Він також запропонував Кабміну змінити положення про цю раду, аби її повноважність не залежала від зміни прем'єра.

"Саме для того, аби ради, які є "небажаними", могли працювати, ми тут і зібралися", - запевнила Оксана Продан.

"Ми з колегою розробили універсальне положення. 2-3 місяці тому мені вдалося "протягнути" при облдержадміністрації громадську раду, не підприємців. Там і громадський співголова, і секретаріат напівгромадський, напівчиновницький, і обов'язковий розгляд наших пропозицій на сесії облради. Нас перестали збирати", - розповів у відповідь Кобринський.

"Якщо міністерства не прислуховуються до асоціацій тощо, ті повинні звернутися до ради, аби та підняла про це питання у Кабміні", - порадила видатна діячка Олександра Кужель.

На засіданні також відзначили, що наразі жоден центральний орган влади не зобов'язаний відповідати громадським організаціям, асоціаціям тощо. І оскільки це треба виправляти, то делегати дійшли висновку, що необхідне загальне положення, за яким працювали б усі ради підприємців. І воно має бути введене постановою Кабміну.

Хтось вигукував пропозиції, аби в кожної ради був сайт, і навіть - щодо створення відповідної телевізійної програми.

Як завжди буває на подібних заходах, багатого говорилося зовсім не по темі. Хтось із бізнесменів традиційно жалівся на свої насущні проблеми, переповнений емоціями, тоді Оксана Продан повертала розмову в необхідне русло.

Але пристрастей уникнути не вдалося. Спочатку розмовами "ні про що" дорікнув Фелікс Кобринський, якому співголова ради так нічого більше і не дала сказати, незважаючи на його наполегливі прохання.

Потім виникла перепалка між Продан та президентом Спілки орендарів та підприємців України Віктором Хмільовським, якому вона давати слова теж не захотіла за браком часу.

"Коли голова ради дає згоду на проведення спільних дій в інтересах більш ніж 2 млн. суб'єктів підприємницької діяльності у вигляді круглого столу, а потім розсилає чомусь усім повідомлення, що це фальсифікація з боку Спілки орендарів та підприємців України, то за 18 років роботи в моїй практиці такого не було. Я вам дуже дякую, що ви така талановита", - в'їдливо сказав він головуючій.

Зрештою, Рада вирішила:

1) підготувати й ініціювати прийняття Кабміном змін до закону "Про Кабінет Міністрів України" для постійної участі громадських рад у роботі виконавчої влади;

2) розробити зміни до постанов Кабміну щодо забезпечення вільного доступу громадськості до органів виконавчої та місцевої влади та обов'язковості надання відповідей на звернення та розгляду проектів актів, які розроблені тими чи іншими громадськими радами;

3) взяти участь у підготовці проекту постанови Кабміну про громадську експертизу органів виконавчої та місцевої влади;

4) забезпечити обмін інформацією про напрямки і результати роботи громадських рад при органах виконавчої влади;

5) організувати підготовку та надання Кабміну обґрунтованих пропозицій громадських рад;

6) створити робочу групу щодо напрацювання антикризових заходів.

Тепер щодо цих пунктів рада, нарешті, чекатиме від підприємців конкретних пропозицій.

Реклама: