Рейдери взялися за аграрний сектор

Рейдери взялися за аграрний сектор

П'ятниця, 5 вересня 2008, 10:00 -
Якщо донедавна рейдерство процвітало в машинобудуванні та енергетиці, то останніми роками, схоже, незаконне набуття власності за допомогою судів та силових захоплень увійшло до агропромислової сфери. При чому основні сигнали надходять не від великих компаній, а від звичайних власників земельних паїв, фермерських господарств та сільських громад.

Звинувачення підприємницької громадськості адресовані в основному комерційним банкам. Мовляв, саме банкіри начебто на незаконних підставах доводять до банкрутства своїх клієнтів-боржників.

А сільське господарство, особливо невеликі компанії, від кредитів залежать дуже сильно. І саме високі ставки за ними, на думку багатьох експертів, заважають агросектору розвиватися динамічніше. Через те й існує державна програма зі здешевлення кредитів, що діє зі змінним успіхом.

Отож, кричущі факти зловживань із боку банкірів є непоодинокими, зокрема, на Полтавщині, запевняє голова громадської організації "Нова хвиля" (Кременчук, Полтавська обл.) Іван Куян. За його даними, банки обирають своїми жертвами ефективні і сильні господарства, не чіпаючи занедбані.

Так, з його слів, у Зубівській сільраді Миргородського району було незаконно вивезено торішній урожай, вартість якого в кілька разів перевищує борг місцевого фермерського господарства перед відомим комерційним банком.

Реклама:

"Окрім того, представники фінансової установи, діючи через своє підприємство аграрного напрямку, здійснюють тиск на власників земельних паїв, змушуючи їх укладати з цим підприємством договори оренди. А влітку цього року охоронці банківського аграрного підприємства перешкоджали фермерам у збиранні врожаю, застосовуючи фізичну силу до селян, та погрожували розправою", - зазначає Іван Куян.

"У нас є документи, що підтверджують факти, як господарства трьох сіл Гадяцького району, що взяли інвестицій на суму 40 млн. грн. (половину - гроші банку, другу половину - з бюджету на розвиток господарства), через чотири роки були розорені вщент", - каже громадський діяч.

За його словами, представники комерційного банку вбивали на очах у людей худобу, відбирали зерно.

За інформацією "Нової хвилі" (а вона запевняє, що має дані з усіх регіонів, а не лише з Полтавщини), досить частими є випадки, коли керівництво комерційних банків та їхні акціонери незаконно захоплюють пайові землі шляхом укладання фіктивних договорів оренди, чим наносять великі збитки місцевим господарствам та самим власникам паїв.

За словами заступника голови "Нової хвилі" Валерія Зайця, один із великих комерційних банків із іноземними інвестиціями на Полтавщині вже володіє (прямо чи опосередковано) чи не 80% сільськогосподарської землі.

"Людей багаті банкіри лякають. Особливо це відбувається в далеких селах, що знаходяться в 15-20 кілометрах від трас, і в яких на 5-7 сіл працює один дільничний міліціонер. І якщо завтра влада все ж таки наважиться продавати землі сільгосппризначення, то селяни за копійки будуть її продавати все тим же банкам, і невдовзі стануть звичайними батраками", - зазначає діяч.

Редакція ЕП розпитувала банкірів про настільки розповсюджене явище. Але жодна фінустанова не прокоментувала ситуацію офіційно. Один із представників банку під тиском журналіста все ж таки вирішив поділитися інформацією на умовах анонімності.

"Так, такі вчинки від банкірів сьогодні набирають неабияких обертів, і мені, як громадянину, шкода селянські господарства, які стають заручниками і, фактично, батраками великих фінансових установ", - сказав банкір-інкогніто.

Втім, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що сьогодні кількість непогашених кредитів, що надаються різним сільгосппідприємствам, складає дуже маленьку частку.

"Так що я не вважаю, що практика нечесного вибивання боргів за кредитами є розповсюдженою, і банки себе так нахабно ведуть, забираючи все, що мають селяни", - каже експерт.

І справді, у статистичному бюлетені Національного банку, станом на кінець липня 2008, бачимо, що з 320 млрд. грн. наданих нефінансовим корпораціям кредитів майже 23 млрд. припадають на сільське господарство, із них прострочених або сумнівних - близько 1 млрд.

Сума наче б то порівняно невелика, але, враховуючи невеликий розмір самих кредитів аграріям, можна стверджувати, що на гачку у банків знаходиться чимало господарств.

Щодо відвертого рейдерства з захопленням землі сільгосппідприємств, аналітик вважає це також слабко поширеним. Аджекупівля-продаж земель сільгосппризначення ще не врегульована законодавством, тому, за його словами,  мова може йти лише про землі навколо великих міст.

Хоча тут можна заперечити експерту. Ні для кого не є секретом, наскільки розповсюджені тіньові схеми привласнення земель сільгосппризначення, і паї у селян відбирають досить часто.

Можна вважати, що Україна зараз проходить шлях Польщі, Угорщини та Чехії, які після вступу до ЄС зіткнулися з тим, що фінансово-промислові групи (включаючи великі та середні банки) стали скуповувати малий бізнес - магазини, кафе, сільгосппідприємства, а також землю.

Чи можуть селяни сподіватися на правоохоронні органи, якщо вони навіть у фактах великого промислового рейдерства не можуть дати нічому ради? Адже відомо, що на місцевому рівні ладу бути не може, якщо його нема на рівні національному.

Реклама: