Робота заважає Кабміну вести політичні дискусії

Робота заважає Кабміну вести політичні дискусії

Середа, 24 вересня 2008, 19:00 -
В порядку денному Кабінету міністрів пункту "політичні дискусії" не було. Юлія Тимошенко намагалася про це нагадати, але не змогла таки втриматися, аби не відповісти на закиди Івана Васюника.

Економіка

На засіданні Кабміну розглядався, за визначенням Тимошенко, пакет "досить важливих стратегічних реформ". Серед них вона назвала збереження якості сільськогосподарських ґрунтів, приборкання ігорного бізнесу та реалізацію надлишкового майна силовиків.

Прем'єр звинуватила "великі корпоратизовані структури" у погіршенні якості ґрунту на угіддях. Мовляв, не рахуються з сівозміною, технологіями внесення поживних речовин, зате заробляють надприбутки.

"Саме тому я хотіла би, аби ми довели до логічного завершення всю нашу систему нормативних актів, щоб можна було, по-перше, чітко задати всі параметри правильної експлуатації сільськогосподарських угідь, по-друге - ввести справжній контроль, і третє - щоб корпорації несли невідворотну відповідальність", - заявила Тимошенко.

Реклама:

Власників ігорного бізнесу прем'єр звинуватила у тому, що вони розгортають "потужні території для ігрового бізнесу... в центрах міст замість бібліотек, магазинів, будь-яких культурних закладів". Причини такого свавілля, на її думку, у недостатній забезпеченості "законодавчими та іншими нормативними актами".

Крім того Тимошенко вирішила створити спеціальний орган виконавчої влади, який буде займатися лише реалізацією надлишкового майна, і тільки на аукціонах.

Отож, Кабмін зосередився на тому, щоб "створити спеціальну, прозору, чітку систему реалізації надлишкового майна тими міністерствами, які мають відношення до оборони, до захисту, до подолання надзвичайних ситуацій".

При чому Тимошенко пообіцяла, що вилучені кошти акумулюватимуться "на спецфонді того міністерства, яке надало саме це надлишкове майно".

А перед тим - "найкращі новини" від прем'єра.

Вона розповіла, що, згідно з показником обсягу прямих інвестицій з країн ЄС в економіку України, станом на 1 липня вони збільшилися на 10 млрд. дол. - до 30 млрд. А це, мовляв, свідчить, що "інвестори сьогодні почувають себе значно комфортніше" й "економічна інтеграція йде повним ходом".

Крім того Тимошенко поділилася радістю, мовляв, на внутрішньому ринку України почали падати ціни на нафтопродукти, і вона вірить, що ця тенденція триватиме. І що інфляційні процеси "будуть ще більш уповільнені... і ми будемо мати достатньо серйозну макроекономічну стабільність".

Остання новина також стосувалася макроекономіки. Тимошенко процитувала слова президента, які він вимовив на Раді зовнішніх відносин у Нью-Йорку.

"Вдалося сформувати високий рівень, професійну макроекономічну політику", - прочитала прем'єр. Це стосувалося зростання ВВП за січень-серпень у 7,1%, що є "рекордним показником". "Хоча б у Нью-Йорку ми можемо отримувати позитивні оцінки діяльності уряду", - зіронізувала вона.

Політика

І тут віце-прем'єр Іван Васюник, який сидів поруч із Тимошенко, поквапився її задоволення від похвали зіпсувати. Він несподівано почав закидати її питаннями:

"Як ви розцінюєте голосування БЮТ за закон Януковича про державну службу, яким почався перший етап стратегії Януковича і Партії регіонів по запровадженню другої державної мови?", "Чи не вважаєте ви, шановні колеги, що, підтримуючи закон про референдум, ви вдаєтеся до стратегії Януковича-Колесникова щодо призначення найближчим часом референдуму із вступу до НАТО та запровадження російської другою державною мовою?" - вимагав він відповісти.

Тим більше, слово Васюник узяв уже після того, як Тимошенко попросила ЗМІ перейти у сусідню кімнату, аби урядовці "мали можливість продовжити обговорення". Тим не менше, журналісти іще затрималися послухати монологи міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та власне прем'єрки.

"Уряд має працювати. Не переносьте безлад з Ради в уряд", - сказав Луценко Васюнику. І одразу ж сам перейшов до звинувачень: "Ви розвалили коаліцію, а потім звинувачуєте БЮТ та інших у цьому. 2003 року Ющенко вимагав створити спеціальні слідчі комісії, тепер ви звинувачуєте у корупції. Прокуратура не дозволяє заарештовувати людей, близьких до президента, відстоює їх", - говорив міністр.

Тимошенко, у свою чергу, заявила, що державна мова буде єдиною, і попросила припинити "провокації" щодо цього питання. "У другому читанні ми виправимо все, що не відповідає нашій ідеології, переконанням", - запевнила вона.

Іще кілька хвилин нагадувала Васюнику та журналістам, як вона хоче в коаліцію з НУНС та блоком Литвина. "Ми могли б поставити багато вимог, але ми жодних ультиматумів не ставимо. Ми залишаємося в коаліції, потрібно просто повернутися вам", - перектонувала прем'єр.

А потім згадала: "ЗМІ я давно попросила вийти".

Проте, крапки поставити так і не вдалося. Щойно уряд розпочав обговорення, Іван Васюник вирішив організувати брифінг. Він пояснив нинішню кризу відсутністю політичної культури. Сказав, що ахілесова п'ята нашої політичної системи - "ультиматизм та подвійні стандарти". І що, мовляв, насправді мета його заяви була в тому, що "з цієї ситуації Україна має вийти щонайшвидше".

Після нього брифінг провів Юрій Луценко. При чому він пояснив, що свою точку зору його попросила висловити кабмінівська прес-служба. Він знову звинуватив у кризі "Нашу Україну". "Блок НУНС - це 9 партій. Є внутрішня політична рада, на якій мають прийматися усі стратегічні рішення. А рішення про одностайний вихід з коаліції прийняли вночі без неї", - обурювався він.

Останньою брифінг провела Юлія Тимошенко - вже після закінчення засідання. І знову скористалася нагодою відповісти на звинувачення. Ну а суть відповідей була та сама.

І знову економіка

Зрештою, від урядових розваг прем'єр перейшла і до роботи.

"Ми обговорили перший варіант закону щодо ігорного бізнесу і вирішили провести громадські слухання - вийдемо до громадських організацій, будемо говорити щодо обмеження", - пообіцяла вона. Додавши, що власники азартного бізнесу за ліцензії платитимуть більше.

Прем'єр повідомила, що у випадку порушення правил використання сільськогосподарських земель підприємства будуть спочатку одержувати попередження, потім платитимуть штрафи, а у випадку повторних дій станеться найстрашніше - їх позбавлять пільг. Якщо ж і це не допоможе - порушники втратять навіть право оренди земельної ділянки.

Тимошенко також відзначила, що на засіданні доповідав голова Державної митної служби Валерій Хорошковський, і вона залишилася задоволена прогресом. "Нам залишилося підписати кілька міжнародних угод, і тоді ми зможемо обмінюватися інформацією, отримувати її з закордонних електронних баз даних, що сприятиме протидії контрабанді", - зазначила Тимошенко.

Проте, говорити про роботу прем'єру явно хотілося менше, ніж про політику. Про прийняті рішення вона порадила почитати на сайті Кабміну, і знову повернулася до наболілого.

Реклама: