Перевірка "сталевих" нервів: "Арселор Міттал Кривий Ріг" відвідали депутати

Перевірка "сталевих" нервів: "Арселор Міттал Кривий Ріг" відвідали депутати

Понеділок, 15 вересня 2008, 12:31 -
Реприватизацію "Криворіжсталі", після перевірки спеціальної парламентської комісії, замінили на штраф. Тепер Фонд держмайна, який раніше обвинувачував ArcelorMittal у невиконанні інвестиційних зобов'язань, визнав, що було лише порушено строки.

Контрольна парламентська спецкомісія з питань приватизації перевіряла виконання інвестзобов'язань "АрселорМіттал Кривий Ріг" так само, як раніше проходив продаж цього підприємства - публічно, із залученням представників ЗМІ.

Чи не з самого початку поїздки було видно, що депутати вже визначилися щодо подальшої долі заводу. Дорогою журналістам роздали документи з "інформацією про виконання компанією ArcelorMittal пунктів 11.4.1.3, 11.2.1.3, 11.3.11 ТА 11.3.15 договору". Згідно з ними, підприємство "не погоджується з наведеним вище висновком ФДМУ про його невиконання..."

На в'їзді до Криворізького району автобус зустрів голова представництва ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" Вадим Гуров. Він сказав, що свого часу сам розповсюдив міф про "найкращий завод, який не має аналогів", і що на сьогодні завод найбільш відсталий. Мовляв, добре, що новий власник вкладає кошти, але роботи ще багато.

"Як було і як стало"

Реклама:

Перед депутатами похвалилися ДП-8 (новозбудованою доменною піччю), показали комп'ютеризований пульт управління. Зводили на ливарний двір.

Гостей одягли у спецовку, їм також видали каски, респіратори та беруші (затички у вуха). Останніми двома засобами, щоправда, майже ніхто не скористався. Від "місцевих" гості відрізнялися тим, що на їхніх білих касках напису ArcelorMittal не було. Своєрідна ідентифікація "свій-чужий".

Без спецодягу та каски увійти на територію підприємства не дозволили нікому. Навіть депутату від Партії Регіонів Юрію Мірошниченку, який запізнився й намагався проігнорувати техніку безпеки. Директор з корпоративних комунікацій Оксана Чикало просто демонстративно віддала йому свій спецодяг. Комплекція в них явно різна, тому високому Мірошниченку довелося таки погодитися, щоб принесли ще один комплект.

Незважаючи на те, що в "розкладі зустрічі з парламентською комісією" було передбачено "за бажанням - спілкування з робітниками", останніх знайти було важко. На підприємстві працює 40 тисяч осіб, та окрім керівного складу, який постійно супроводжував депутатів, можна було зустріти хіба ще якийсь десяток.

Найбільшу прискіпливість виявляв "регіонал" Юрій Мирошниченко. Основна вимога депутата: "покажіть мені так, як було раніше, і як стало тепер", лунала постійно. "Оця піч - це новобудова", - запевнили його. Та Мирошниченко так і тягнуло до "сепаратизму". Вже після відвідування ДП-8 він наполіг, аби його, окремо від решти оглядачів, відвезли до іншої печі, подивитися "як було".

Щоправда, похвалитися знаннями у сфері металургії Мирошниченко не міг. Під час "ознайомлення з коксовими батареями №3,4" він спитав, чому не призупинять роботу старих батарей, які сильніше за нові забруднюють довкілля. І йому пояснили, що ці агрегати вимикають лише один раз - назавжди. "Все, питання знімається", - підняв руки догори нардеп.

Усього на заводі діє 7 батарей. При чому за нового власника заводу побудували 2. Комісії розповіли, що новобудови економлять енергію й екологічно безпечніші. І що "вперше тут використали азот замість води для очищення".

Голова комісії Євген Мармазов поцікавився терміном гарантії на роботу нової батареї. "25-30 років протримаються за гарантією", - запевнив директор коксохімічного виробництва Іван Білошапка. А в планах керівництва заводу - заміна всіх старих батарей новими. Мирошниченко поцікавився термінами виконання. "На проектування - півтора роки, та півтора - на будівництво", - відповів Білошапка. "Аж 12 років!" - порахував депутат.

На черзі був цех сіркоочищення коксохімічного виробництва. За договором необхідно досягти "рівня очищення коксівного газу до вмісту сірководню 0,5 г/куб. м". Але й тут депутатам та журналістам продемонстрували комп'ютеризацію виробництва.

Проте комісія таки поцікавилася замірюванням і контролем над ним. Як виявилося, цієї процедури державні органи не робили, ними займався лише сам завод. Мирошниченко став вимагати, аби його відвели до лабораторії та показали результати. Чергове прагнення до сепаратизму задовольнили.

Зрештою, комісії показали ще будівництво санітарно-побутового корпусу. Запевнили, що в жовтні його здадуть в експлуатацію. А тоді повезли до "Академії "АрселорМіттал", щоб підбити підсумки перевірки.

Золоті яйця держави

Нарешті гості змогли відпочити від постійного виробничого шуму. Розпочалася робоча нарада. Євген Мармазов відзначив, що цей виїзд комісії попередній. "На тому тижні в нас буде серйозне засідання з представниками всіх зацікавлених сторін - і всі спірні пункти будуть розглянуті", - пообіцяв він.

Слово надали генеральному директору "Arcelor Mittal Кривій Ріг" Жану Жуе. Він розповів про збільшені обсяги виробництва, надходження до бюджету країни, про збільшену зарплату працівників, модернізацію підприємства.

Керівник також зауважив, що заводу необхідні нові території, треба, аби виділили землю. "До того ж, за договором ми повинні побудувати ще 150 квартир для робітників заводу. Але на це теж потрібні площі", - сказав він.

Наступним слово отримав представник ФДМ Анатолій Гриненко. Розповів, що фонд проводить перевірки підприємства двічі на рік, і що порушення умов договору знаходили постійно, але, мовляв, "завдяки спільним переговорам знаходилися шляхи врегулювання". "На жаль, останньою перевіркою (березень) виявлено 4 невиконані пункти, і переговори вперше не дали результату", - пожалівся чиновник.

У той же час, він визнав, що тепер зазначені пункти виконані, тільки з порушенням строків. "Є два варіанти вирішення проблеми. Або за рішенням спеціальної комісії власник сплатить штрафні санкції, або ми наполягатимемо на поверненні підприємства до державної власності", - сказав чиновник.

"Якщо покупець не впевнений у виконанні зобов'язань у зазначені терміни, він може звернутися до комітету з питань приватизації й запропонувати нові умови", - додав він.

Після цього почався сеанс масового побиття: депутати закидали представника фонду питаннями. Чому виникла необхідність розривати угоду саме зараз, скільки перевірок фонду зазнав попередній власник і чому так багато перевірок зазнає новий...

Виступали представники блоку Юлії Тимошенко та Партії регіонів. Особливу активність виявляли Валерій Писаренко, Олег Лукашук, Андрій Сенченко і, звісно ж, Юрій Мирошниченко. Захисників від "Нашої України" не спостерігалося.

"В нас вибори не робляться так шумно, як піар-компанія щодо розірвання договору", - обурювався БЮТівець Валерій Писаренко.

Гриненко намагався триматися стійко. Частково йому це навіть вдалося. Але якщо голос і не тремтів, то загнаність була явно виражена на обличчі.

"З моменту підписання договору купівлі-продажу ФДМ провів лише п'ять перевірок з виїздом на підприємство, фактично регулярно проводячи їх раз на півроку, це при тому, що має це робити щоквартально", - виправдовувався він. Мовляв, інші перевірки робили інші органи.

Зрештою, виявилося, що в фонду та комісії різний підхід до термінів введення об'єктів в експлуатацію. ФДМ відраховує їх від рішень державної комісії, на основі державних актів по цих об'єктах.

Депутати ж доводили, що, згідно з постановою "про порядок введення в експлуатацію об`єктів...", якщо державних коштів у їх будівництві немає, то відраховувати слід від рішення робочої комісії, а не державної.

"Ну то й що, що інвестзобов'язання виконані із запізненням, головне, що виконані, держава отримала від того користь", - такою була основна думка членів комісії ВР.

Виступали представники різних Міністерств: економіки, соціальної політики тощо. Усі хвалили нового власника "Криворіжсталі", ні в кого суттєвих претензій не знайшлося. Так само, як і в профспілкового комітету, і в місцевого керівництва. Мовляв, гладко не все, але знаходити спільну мову вдається.

Підсумки підбивав Євген Мармазов. Відзначив, що сам свого часу був проти продажу заводу. "Навіщо різати курку, яка несе золоті яйця? В держави мають бути золоті яйця", - сказав він. Але, мовляв, нині комісія побачила "вражаючі досягнення", побачила, що новий власник вкладає великі кошти, прагне розвитку підприємства, тому не треба йому шкодити.

Щоправда, рішення комісії матиме характер рекомендаційний. Його направлять Президенту, Прем'єр-міністру тощо. Але було видно задоволення керівництва підприємства: присутні члени комісії явно на боці нового власника і образити його не дадуть.

Реклама: