Тимошенко пустила бізнесменів попастися на руїнах

Тимошенко пустила бізнесменів попастися на руїнах

Четвер, 7 серпня 2008, 10:00 -
Уряд спростив у постраждалих від стихії областях видачу землі під видобуток матеріалів, придатних для будівництва. За оцінками експертів, це відкрило шлях до широких зловживань.

Між популістськими обіцянками, Юлія Володимирівна інколи робить і дії. Теж популістські.

Днями Кабінет Міністрів своєю постановою спростив процедуру надання дозволів на геологічне вивчення й видобуток копалин, придатних для використання як будівельні матеріали, з ділянок надр у межах Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської й Чернівецької областей. Для ліквідації наслідків паводка.

Таким чином, Кабмін вніс доповнення до "Порядку надання в 2008 році спеціальних дозволів на користування надрами". Зокрема доповнив пункт 7 порядку, яким передбачаються випадки надання дозволу без попереднього аукціону.

Цю постанову прийнято у рамках відбудовних робіт у західних регіонах. Нагадаємо 23-28 липня Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Закарпатська, Чернівецька й Вінницька області постраждали від паводка. Відповідні території оголошено зонами надзвичайної екологічної ситуації.

Реклама:

Ще на початку квітня Уряд Тимошенко прийняв розпорядження, згідно з яким всі землі, не призначені для індивідуального сільського господарства, мають виділятися шляхом аукціонів. Тоді президент Віктор Ющенко, традиційно став проти цього розпорядження, але все ж воно почало діяти.

А в більшості згаданих областей подібні порядки, прийняті місцевими радами, діяли іще раніше. І тамтешні бізнесмени просто "зголодніли" за шаровою землею. Тим більше, що в багатьох із них БЮТ входить до коаліцій у місцевих радах.

І от уряд в цьому питанні частково переймає погляди Секретаріату, який, зокрема, і критикував постанову за непрописаність процедури видачі землі під видобуток копалин.

Цікава виходить штука: Тимошенко полегшує розбазарювання українських надр. А вже якщо бізнесмен толковий, то він знайде не один спосіб отримати зиск з тимчасового "володіння" цінною часткою землі.

"В даному випадку все робиться в авральному режимі, перевірки КРУ будуть вже пізніше, і то не факт, що вони зможуть дійти в кожне село, і на кожну точку видобутку", - стверджує Марія Колесник, начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА".

Вона зазначає, що "Надра України" все ж таки більш-менш контролюють видачу ділянок. "Якщо видача землі буде надаватися безпосередньо сільськими радами, то ви розумієте, який буде контроль", - каже експерт.

ЇЇ слова підтверджує старший науковий співробітник Інституту держави і права НАНУ Павло Кулинич: "Обов'язково будуть порушення і зловживання. Наприклад, договір про надання землі може бути виданий на рік, а виробка корисних копалин буде продовжуватися 10, і цього "ніхто" не буде помічати. І скоріш за все цим "ніким" буде або голова сільради, або районний голова, що не проти отримати зайву копійку", - впевнений експерт.

Він також не виключає, що й саме розподілення бізнесменам надр буде залежати від рівня наближеності до місцевої чи державної влади.

"Також, скоріш за все, багато фірм будуть працювати в цій ситуації через підставних юридичних осіб. Щоб у певний момент зникнути і не заплатити податків. І це все через банальну нехватку людей в контрольних бригадах КРУ", - говорить Марія Колесник.

Відтак, невідомо, кому обрана стратегія допоможе більше: людям чи бізнесменам. Але фонд "гуманітарної допомоги" для комерсантів уже чекає на пожертви місцевих рад.

Реклама: