Тимошенко кинула стихію заради жнив

Тимошенко кинула стихію заради жнив

Вівторок, 5 серпня 2008, 17:00 -
Провівши 5 серпня нараду з питань стабілізації ринку зерна, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко здивувалася, яка назбиралася купа невирішених питань. Наших аграріїв такі купи, чесно кажучи, давно не дивують. От вони її всю перед прем’єром і виклали.

Аграрій зернотрейдеру не товариш

На початку наради з питань стабілізації ринку зерна прем'єр Юлія Тимошенко оголосила, що, заради вирішення проблем аграріїв і на їх прохання, відклала подолання стихійного лиха на Західній Україні.

Порадитись до неї прийшли представники агросектора, урядовці, народні депутати тощо. Тимошенко їм нагадала, що за перше півріччя агросектор отримав з бюджету 8,3 млрд. грн. Вкотре відзначила, що Україна збирає цього року рекордний врожай зерна. Мовляв, на сьогодні врожайність зернових найбільша за всі роки незалежності України: 34,1 центнерів з гектару.

"Необхідно скласти чіткий перелік наших заходів сьогодні для того, щоб успішно дозбирати врожай і далі ефективно й погоджено діяти уряду і аграріям", - резюмувала прем'єр.

Реклама:

Генеральний директор Всеукраїнського союзу сільгосппідприємств Олександр Боровик пообіцяв, що аграрії багатьох областей зерном нададуть допомогу постраждалим від стихії регіонам. Отже, Тимошенко витрачає на них час недаремно. А потім перейшов до проблем.

"Ми вирощуємо зерно і не знаємо, скільки воно коштуватиме", - скаржився Боровик. Заявив, що необхідно створити державного оператора на зерновому ринку. "Необхідні механізми, аби регулювати надприбутки тих, хто "жирує" в агросфері", - сказав Боровик, натякаючи на зернотрейдерів.

Позицію останніх представив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко. Він переконував, що зернотрейдери не наживаються на селянах. Посилався на сезонне зниження цін, падіння курсу долара.

І взагалі, зернотрейдери - мало не цвіт нації. "Це грамотні молоді люди, при тому - сини й дочки присутніх у цій залі депутатів", - сказав представник УЗА.

"Мої ж діти в вас не працюють?" - поспішила уточнити Тимошенко і отримала відповідь: "ні".

Тим часом трейдери, за словами Клименка, стурбовані, що досі невідомо, скільки ж саме зерна можна буде експортувати цієї осені. Так само їм незрозуміло, повернуть чи не повернуть їм ПДВ.

Окрім того він порадив уряду направити кошти на купівлю фуражного зерна, оскільки самі зернотрейдери у ньому якось не зацікавлені.

Олександр Боровик запропонував налагодити переробку фуражу на паливний етанол на українських спиртзаводах за давальницькою схемою. "Тим самим, по-перше, ми знімемо надлишок фуражного зерна з ринку, по-друге, зможемо запустити переробну галузь, тому що половина спиртзаводів на сьогодні простоює", - сказав він.

Аграрій підкреслив, що за нинішньої собівартості фуражного зерна 600-650 грн/т експорт фуражного зерна під виробництво паливного етанолу (собівартість якого складає 2 тис. грн/т) економічно невигідний.

"Тому нам необхідно будувати виробництво біопалива на кооперативній основі тут, в Україні", - сказав Боровик. За його словами, для цього необхідно 8 заводів виробничою потужністю 150 тис. т біопалива на рік і вартістю 50 млн. євро кожен. "Це дозволить також зняти одвічну проблему забезпеченості АПК паливним ресурсом", - додав він.

Протягом наступних півтори години окреслені питання так чи інакше повторювалися в устах дрібніших аграрних функціонерів. Традиційно скаржилися на контролюючі органи - мовляв, що ж це вони узялися перевіряти під час жнив. "Нажаль, в них теж жнива", - посміхнулася Тимошенко.

Обіцянки на радість селянам

Підбиваючи підсумки, Тимошенко зобразила невдоволення. "Я дивуюся, як при живому міністрі аграрної політики та його заступниках назбиралася така купа питань", - сказала вона.

Від подальших претензій міністра Юрія Мельника врятувало лише те, що 5 серпня - його день народження. Тимошенко вирішила не псувати підлеглому свято. Принаймні, докорами.

Та урядовцю було вже не до святкувань. "Усі доручення, які сформовані щодо цін на зерно, Мінагрополіти необхідно виконати вже за сьогодні-завтра", - розпорядилася Тимошенко.

Потім прем'єр перейшла до роздачі завдань і обіцянок. Дуже акцентувала на давній темі пролонгації кредитів. "Треба терміново зібрати керівництво банків і домовитися з ними про те, щоб аграрії повернули кредити восени 2009 року", - заявила Тимошенко. Мовляв, чому аграрії повинні терміново продавати зерно. аби погасити кредити, замість того, щоб почекати на кращі пропозиції і продати його вже тоді.

Крім того урядовець обурювалася: "На елеваторах місце є, але його тримають для зернотрейдерів". Вона заявила, що необхідно спростити процедуру отримання дозволу на землю, але виключно під будівництво елеваторів. Так, щоб отримати дозвіл можна було за 3 доби. І вирішила, що це все можна врегулювати "навіть постановою уряду".

Декілька обіцянок перепало і зернотрейдерам. "Ми готові повертати ПДВ за спрощеною процедурою, якщо зернотрейдери нададуть нам документи, що вони закупили зерно у виробників за мінімальною ціною, яку ми визначимо. А ті, хто не дадуть таких документів, будуть отримувати ПДВ пожиттєво", - пообіцяла прем'єр.

Насамкінець прем'єр пообіцяла влаштувати у Верховній Раді "аграрний день". А необхідні аграрному сектору законопроекти розробити вже до 1 вересня. При чому висловила надію, що приймуть їх у парламенті швидко.

А тим часом аграрні наради будуть проводитися, за словами Тимошенко, щомісяця. На найближчій очікується обговорення питання повернення ПДВ та ринку землі. І дня народження у міністра тоді вже не буде.

Реклама: