Верховна Рада збільшила шкоду від паління

Верховна Рада збільшила шкоду від паління

Понеділок, 4 серпня 2008, 15:00 -
Підвищення акцизів на тютюн призведе до збільшення цін на сигарети. Їх виробництво в Україні, схоже, зменшиться. Головним чином через те, що зміниться напрям контрабанди тютюнових виробів, які везтимуть тепер не з України, а в Україну.

У Верховній Раді, схоже, відсутнє дієве сигаретне лоббі. Принаймні, за підвищення ставки акцизного збору на тютюнові вироби проголосував 381 народний депутат. Це урядове починання підтримала більшість депутатів з усіх фракцій, окрім блоку Литвина. Незважаючи на бідкання виробників тютюну, які пророкують згортання виробництва.

Остаточні розміри акцизів після голосування оголошено не було. Але Кабмін пропонував збільшити їх на сигарети без фільтра з 5 грн. до 12,5 грн. за 1 тис. штук; на сигарети з фільтром - з 14 грн. до 30 грн. за 1 тис. штук.

За оцінками виробників, це змусить їх підвищити ціни на фільтрові сигарети від 55 копійок до 1 грн. та на безфільтрові в середньому на 25 копійок.

Більше того, підвищення акцизів уряд не вважає останнім цього року. Як повідомив ЕП один з ініціаторів цього проекту народний депутат, голова комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін, скоріше за все остаточне рішення буде прийнято восени.

Реклама:

"Уряд, народні обранці та представники тютюнових компаній країни будуть запрошені на круглий стіл, який відбудеться в вересні, де ми всі разом спробуємо змоделювати ситуацію - подивимося, яким чином таке підвищення корелюватиметься з доходами громадян. Якщо це буде проблематично, то від чергового підвищення акцизів ми відмовимося", - зазначив Сергій Терьохін.

Але вже й зараз тютюнові компанії вдають шоковий стан. "Літнє підвищення акцизів на тютюн робиться всупереч закону без підготовчого періоду, який є в усіх цивілізованих країнах. Нам думається, що таким чином уряд просто має намір за рахунок тютюнових компаній та споживача залатати дірки в бюджеті та знайти чималі кошти на ліквідацію стихійного лиха на Західній Україні", - сказав кореспонденту ЕП керуючий з корпоративних питань "Імперіал Тобакко Україна" Юрій Кишко.

На такі заяви свого візаві Сергій Терьохін відповідає, що підготовчий період не передбачено жодним законом України. В той же час, іще в грудні минулого року подібний документ готувався до прийняття тодішнім урядом Віктора Януковича. Теперішній Кабмін просто впроваджує в життя ці починання.

"Більше того, у травні цього року був круглий стіл щодо підвищення акцизів на тютюн, де були присутні представники різних інституцій, окрім тютюнових компаній. Останні просто проігнорували цей захід. Так що їхні закиди, тим більше з приводу пошуку грошей для ліквідації повені, я вважаю некоректними", - зазначає депутат.

За словами Сергія Терьохіна, підвищення акцизів обумовлене економічною ситуацією. Зокрема, в Україні вперше за 17 років незалежності за 1 півріччя 2008 до держбюджету надійшло менше акцизів (у порівнянних цінах), ніж за аналогічний період минулого року.

До того ж, вважає народний депутат, Україна повинна були вирівняти свої акцизи з російськими. Диспропорція між ними призводила до того, що росіяни активно скуповували набагато дешевшу продукцію українського виробництва. Але навіть тепер, як зазначає народний обранець, наш акциз менший за російський на 50 копійок за 1 тис. сигарет.

Не кажучи вже про європейські норми оподаткування, порівняно з якими зараз Україна не добирає в 4 рази більше акцизного збору від сигарет, ніж найбідніша країна Євросоюзу.

Юрій Кішко вважає, що порівнювати Україну з будь-якою країною ЄС некоректно. "Стільки, скільки акцизного збору надавали і надають тютюнові компанії до бюджету, не робить ніхто. Так, цього року компанії повинні були сплатити 2,9 млрд. грн. акцизу, і це дуже багато. Тепер з нас "витрусять" 5,2 млрд. до кінця року. Якщо ми зможемо надати", - жаліється бізнесмен.

За його словами, компаніям скоріше за все доведеться скорочувати виробництво, бо споживання легальних українських сигарет зменшиться, а зростатиме споживання нелегальних закордонних. Як свідчить досвід 2000 року, рівень тютюнової контрабанди може досягнути 40% виробництва.

"Сьогодні лише одна сусідня Молдова має, за нашими даними, перевиробництво 100 млрд. штук сигарет. От і настане "золотий" час молдовських контрабандистів. Навіщо ж нам такі надходження в бюджет, які гублять нас усіх?" - переконує Юрій Кишко.

Як вважає Сергій Терьохін, нині питання стоїть не стільки у збільшенні надходжень до бюджету, як в тому, що Україна займає друге місце в Європі за рівнем споживання тютюнових виробів. Відповідно, за словами народного депутата, українське суспільство несе невиправні витрати на подолання наслідків тютюнопаління.

Звісно, навряд чи додаткові витрати змінять звички нинішніх курців. І навіть вплив високих акцизів на підліткове паління дуже дискусійний. Проте якби таке рішення справді згубно впливало на галузь, то, напевно, не було б такого одноголосного схвалення Верховною Радою.

Реклама: