Спирт оштрафує горілку

Спирт оштрафує горілку

Четвер, 21 серпня 2008, 10:00 -
Концерн "Укрспирт" засипав виробників лікеро-горілчаної продукції купою інформації для роздумів. Він обіцяє застосувати штрафні санкції до тих, хто повною мірою не викуповує заявлені обсяги спирту, а також змусити їх надалі здійснювати 100% передоплату.

Не можеш випити - не замовляй

Виробники лікеро-горілчаної продукції масово відмовляються від замовлених попередньо обсягів спирту. Об'єднання "Київспирт", оператор оптової торгівлі цією сировиною, направило листи "з претензіями щодо невиконання ними договірних зобов'язань у частині співвідношення об'ємів замовленої та викупленої продукції".

Як повідомляє прес-служба концерну "Укрспирт", від споживачів вимагають сплатити заводам-виробникам 3% від вартості замовленого, але не викупленого спирту. Мовляв, це прописано в договорах, які "Київспирт" укладав із споживачами.

"Зараз заявлені виробниками обсяги вибираються тільки в межах 20-50%",- зазначили у прес-службі "Укрспирту". За даними концерну, в I півріччі виробники не викупили 7,8 з 15,5 млн. дал замовленого спирту на суму більш ніж 500 млн. грн. з 1,08 млрд. грн.

Реклама:

Виробники занепокоєні не через те, що нереалізований спирт немає де зберігати, а через необхідність розраховуватися з постачальниками сировини.

Найбільше від порушення умов контракту постраждали Барський, Борщівський та Чечельницький заводи. На Барському замовлено було 304 тис. дал, а викуплено 24 тис. На Борщівському із 174 тис. дал купили лише 13,6 тис. Із замовлених на Чечельницькому заводі 24 тис. дал не купили жодного літру.

Хоча, за даними "Укрспирту", з такою проблемою зіштовхнувся кожен із спиртзаводів, що функціонує в Україні. "На деяких з них кредиторська заборгованість якраз і дорівнює тим сумам, на які в них замовили і не купили спирт", - сказав ЕП прес-секретар концерну Ельдар Селімов.

За неофіційною інформацією, частіше, ніж інші, замовлені обсяги спирту не викуповували компанії "Петрус" (ТМ "Златогор") та "Імідж Холдинг" (ЛГЗ "Хортиця").

Як пояснює директор з виробництва компанії "Олімп" Володимир Сорочинський, подібні ситуації виникають через те, що горілчаний ринок дуже динамічний і тому є велика погрішність у прогнозуванні обсягів закупівлі спиртів.

Зокрема називаються такі причини, як скорочення обсягів ринку горілки (в літрах), висока конкуренція на ринку ЛГВ, не повна його структурованість та зростання тіньового сектору.

В той же час, компанія додає, що сама вона рідко стикається з такими проблемами.

Сатурну більше не наливати

Обіцянки "Укрспирту" стягнути 3% штрафу сполошили виробників лікеро-горілчаної продукції. Наразі в концерні ходять також чутки, що незабаром покупців спирту змусять попередньо сплачувати 100% замовлення. За задумом, це має зробити покупців більш дисциплінованими.

Споживачі спирту поділилися з ЕП, мовляв, до них дійшли чутки про те, що в концерні обговорюють можливість відмовити у продажу найбільш злісним порушникам, які не викуповують замовлений спирт.

В самому концерні цю інформацію не підтвердили, але й не спростували. І їхнє небажання коментувати це зрозуміле: існує Антимонопольний комітет, який може відповідно відреагувати на такі дії.

До закінчення дії договору не продавати спирт виробникам лікеро-горілчаної продукції не вийде. А договори між "Укрспиртом" та споживачами укладаються щоквартально.

"Але якщо він таки зробить це вже після закінчення термінів, виробники горілки зможуть звернутися до Антимонопольного комітету, оскільки в законодавстві передбачено, що, якщо немає альтернативних джерел, то навіть часткова відмова від продажу продукції розцінюється як зловживання монопольним становищем", - сказав ЕП юрист Олексій Дараган (помічник народного депутата Ігоря Рибакова).

З іншого боку, згадаємо приклад "Газу України", який давно обмежує постачання тим, хто вчасно не сплачує за використану сировину. І вже перейшов на передоплату. І в "Укрспирта" теж є нарікання, що виробники лікеро-горілчаної продукції не завжди розраховуються вчасно. Щоправда, газова монополія урядом завжди захищалася сильніше за інші.

Розберуться без пляшки

"Укрспирт" сподівається вирішити проблему стягнення законних 3% мирним шляхом, але якщо зробити це не вийде, до суду звернеться вже "Київспирт".

"Керівництво заводів боїться сваритися з покупцями спирту. Через те подібні санкції майже не застосовувалися раніше. І тому представляти інтереси всіх заводів буде саме "Київспирт" - він якраз не боїться", - розповіло ЕП джерело в "Укрспирті".

Як стало відомо ЕП, окрім 3% штрафу на користь заводів торговельний оператор планує вимагати від виробників горілки ще й компенсацію за "вибивання" грошей в суді. Щоправда, у скільки компанія оцінює такі свої послуги - невідомо.

За інформацією ЕП, один судовий позов спиртовики вже нещодавно виграли. Влітку цього року Стадницький спиртзавод відсудив у ТОВ "Золотоніський лікеро-горілчаний завод" ("Златогор") близько 400 тис. грн. саме як компенсацію за невикуплені обсяги.

Тому, швидше за все, до суду справа таки не дійде. Адже практика показує, що "Київспирт" має юридичну перевагу. Хоча, з іншого боку, виробники ЛГВ теж мають що відповісти в суді.

"У наших договорах є пункти, які регламентують, що ми повинні заздалегідь повідомляти спиртзаводи, якщо розуміємо, що замовлений обсяг спирту вибрати не зможемо. Тільки коли виробник занадто пізно доводить до відома спиртзаводи про зміни в покупках, на нього можуть накладати штраф у розмірі 3% від обсягу невибраного спирту", - пояснює Володимир Сорочинський.

Очевидно, "Укрспирт" ці складнощі усвідомлює. І вся активність, у тому числі й чутки щодо того, що спирт комусь не продаватимуть, спрямована просто на те, щоб вплинути на виробників лікеро-горілчаної продукції й змусити їх працювати прозоріше.

Реклама: