Росія звільняє територію Чорноморського флоту

Росія звільняє територію Чорноморського флоту

Понеділок, 18 серпня 2008, 14:02 -
Росія вирішила зекономити на оренді українських територій під свої військові бази. Як стало відомо ЕП, російський Чорноморський флот скоротив площу своїх гарнізонів, відмовившись від тих, на яких розміщені житлові будинки, а не власне військові об’єкти.

Наприклад, Качинський гарнізон під Севастополем ще за Радянського Союзу складався з військового аеродрому, на якому базувалася транспортна авіація, технічних приміщень та житлових будинків для обслуговуючого персоналу. Від самого селища Кача гарнізон відділяв КПП.

Сьогодні паркан Качинського авіаційного гарнізону Чорноморського флоту РФ перенесений углиб колишньої його території, і тягнеться уздовж аеродрому. Він охоплює власне технічні приміщення, будинок, у якому розташований штаб гарнізону (що займає лише половину будівлі, на іншій частині мешкають громадяни України та Росії), казарми тощо.

У той же час, будинки, у яких розквартировані російські військовослужбовці, тепер відходять на баланс України.

Подібне спостерігається і в інших гарнізонах. Зокрема, за інформацією ЕП - у гарнізоні, розташованому у селищі Андріївка (теж Севастопольській район).

Реклама:

За інформацією ЕП, останні декілька років ЧФ має чіткий курс - "скинути" з балансу якомога більше так званих соціальних будинків.

У прес-службі ЧФ РФ прохання підтвердити чи спростувати інформацію щодо скорочення орендованих площ сприймають хворобливо - у контексті майбутнього виводу флоту з території України.

Там кажуть, що якихось заяв з цього приводу російська сторона найближчим часом робити не збирається.

Росіяни скорочують безрозмірне

Достеменно сказати, наскільки скоротилися площі російських військових баз, наразі з української сторони не може ніхто. Адже прямих договорів оренди не існує, розповів ЕП посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України, заступник голови української частини підкомісії з питань ЧФ РФ Віктор Семенов.

"Є договір про взаєморозрахунки і про передачу в оренду земель", - пояснив він. Зазначимо, що суб'єктом цього договору є уряди України і Росії.

На практиці ж усе складніше. Джерело з Севастопольської держадміністрації розповіло ЕП про випадок, коли командир військової частини звертався до них з наміром зменшити її територію. А потім з'ясувалося, що на половині цієї ділянки вже побудовані гаражі, якими користуються військові тієї ж частини.

В той же час, у МЗС України зазначили, що досі жодних звернень на державному рівні про скорочення орендованих площ не надходило. А тому, по суті, всі землі залишаються юридично у використанні РФ. Це можна сприймати лише як підготовку. А готуватися є до чого.

Досі не існує конкретних розрахунків, скільки сплачується за який об'єкт. "Вони використовують радіочастотний ресурс, ще є плата за екологічну шкоду. Але які суми за що йдуть - незрозуміло", - стверджує Віктор Семенов.

Відтак, виходить, що і скорочення площ не призведе до зменшення орендної плати, адже вона до цих площ ніяким чином не прив'язана?

Щоб залагодити всі можливі непорозуміння, МЗС України хоче провести інвентаризацію майна, яке знаходиться в користуванні РФ.

"Росіяни займають іще якісь землі, по суті незаконно. А з іншого боку, наприклад, якась селищна рада приймає рішення про розташування на території гарнізону садових ділянок. Тому все буде визначено, коли сторони підпишуть результати інвентаризації", - відзначив представник МЗС.

За його словами, Верховна Рада ратифікувала перелік того, що конкретно передано в оренду. Тому тепер планується разом з російською стороною перевірити відповідність нерухомості, яку використовує ЧФ РФ, ратифікованим угодам.

Зрештою, перша спроба інвентаризації вже була. "Ми фактично провели цю звірку, і, в принципі, в основному усе збігається", - сказав представник МЗС. Але її результати досі не були затверджені.

"Насправді ніхто ніякої інвентаризації не хоче. Росії не вигідно це тому, що інвентаризація - це прямий шлях до підвищення орендної плати. Якби хотіли, вона відбулася б уже. А так - розмови про це ведуть уже 5 років. І 2 роки, як "домовились", - пояснює експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь. Та й українська сторона, за його словами, не дуже старається.

Економія чи шлях до втечі?

Старший радник посольства РФ в Україні Володимир Лисенко в одній з нещодавніх заяв припускав, що однією з причин загострення питання виведення флоту з України може бути "привабливість землі, на якій розташовані його бази". За його словами, в оперативному управлінні Чорноморського флоту "знаходяться хороші ділянки на березі моря, бухти".

Відзначимо, що ЧФ орендує 1 сотку землі разом з наземними об'єктами за 270 грн. на рік. (приблизно 6 тис. дол./га за рік). Притому живих грошей Україна не отримує. Щороку РФ у рахунок оренди списує їй борги на 97,75 млн. дол.

За нещодавніми підрахунками видання "Дзеркало тижня", зараз річна орендна плата за гектар землі у прибережній зоні Криму складає близько 100 тис. дол./га. ЧФ РФ займає в Криму близько 14,667 тис. гектарів земель. Це - потенційних $1,5 млрд. орендної плати на рік.

"Зараз орендна плата має змінюватися залежно від ціни на газ та цін на нерухомість у Криму. Бо нині ціни ці вже не ті, які були тоді, коли підписувалися угоди", - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Отже, звільнення цих земель ніби-то мало би принести Україні прибуток, якби їх можна було віддати бажаючим в оренду вже за комерційними тарифами.

Однак насправді виходить, що від скорочень територій російських гарнізонів Україна лише програє. У тих будинках, які знаходяться на раніше орендованій території у тій самій Качі, продовжують жити російські військовослужбовці.

Вони знімають там квартири, і продовжуватимуть це робити доти, доки буде необхідно. Використати інакше землі, які знаходяться під будинками в Качі, не вийде.

Не варто сумніватися, що скорочення орендованих територій військових об'єктів є тенденцією. Росія прагне зекономити, і при тому продовжити використання всіх звичних об'єктів.

Крім того, на думку Вадима Карасьова, такі дії є одночасно підготовкою до виведення ЧФ з Севастополя.

"У першу чергу можна пов'язувати такі рішення з приходом у Росії нового міністра оборони (Анатолія Сердюкова). Той робить ставку на вирішення господарських питань. Але у той же час росіяни розуміють, що рано чи пізно доведеться піти, тому поступово готуються до цього", - припускає він. І навіть прогнозує, що новою базою для флоту може стати Сухумська бухта.

Ще на початку року РФ денонсувала угоду з урядом України про засоби систем попередження про ракетний напад та контроль космічного простору. До того вона використовувала українські радари в Мукачево та Севастополі. І відмовилася від цього через підвищення цін за послуги.

Нині Росія економить ще до підвищення орендної плати, провести яке українська сторона прагне давно.

Реклама: