Грузія відлякує від України іноземних інвесторів

Грузія відлякує від України іноземних інвесторів

Четвер, 14 серпня 2008, 15:30 -
Події на Кавказі впливають на українську економіку суперечливо. Зокрема, це стосується інвестиційної сфери, зазвичай не надто залежної від політичної кон'юнктури.

Військовий конфлікт, який виник між Грузією та Росією, не може не зачепити українську економіку, тим більше на тлі її падіння, яке має місце останнім часом. А якщо врахувати, що де-факто керівництво України підтримало Грузію в її протистоянні з Росією та намагається якнайшвидше стати членом НАТО, то нашій країні слід чекати непростих економічних стосунків з північним сусідом.

Також неясно, як цей конфлікт вплине на потік прямих іноземних інвестицій в Україну, і не лише з Росії, а й із західних країн. Чи потягне російський фондовий ринок за собою український донизу, чи навпаки - привабить інвесторів відносною стабільністю? Щоб намалювати прогнозну картину інвестиційного клімату України найближчими місяцями, ЕП звернулася до спеціалістів інвесткомпаній та аналітичних центрів.

Українці не бояться за свою привабливість

Цікаво, що вітчизняні експерти, на відміну від закордонних, спокійні за інвестиції в Україну.

Реклама:

Як вважає аналітик Dragon Capital Олександр Климчук, бізнес будь-якої країни є дуже прагматичним і прийняття рішень про інвестування в Україну залежатиме не стільки від політики, скільки від економічної доцільності. Тим не менше, експерт припускає, що, в разі подальшого напруження політичної ситуації, іноземних інвесторів може дещо занепокоїти український ринок.

"Але це не буде глобальним процесом. Західні компанії будуть вкладати свої кошти в Україну, як, до речі, і російські. Останні не ставатимуть у "позу скривджених". Попит на російські інвестиції в нашій країні є дуже великим, і він таким залишатиметься й надалі попри те, чи буде надалі Україна активно просуватися до Європи, чи ні", - додає Олександр Климчук.

Як вважає портфоліо-менеджер компанії з управління активами SEB Asset Management Ukraine Юрій Ковальов, Україна та Росія настільки економічно пов'язані між собою в деяких важливих галузях, що навіть за великого бажання російський бізнес та підприємці не зможуть "на швидку руку" відмовитися від співпраці з українськими колегами найближчими роками.

"Більш прискіпливо до цього питання будуть ставитися західні капіталовкладники, розглядаючи загальну політичну стабільність у регіоні. Але в цілому інвестпривабливість країни є непоганою, враховуючи масивну корекцію на локальній фондовій біржі та макроперспективи головних галузей української економіки", - зазначає Юрій Ковальов.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь воліє базувати прогнози на привабливості законодавчого поля, а не політичної ситуації. За словами експерта, Україна й до кавказького конфлікту була менш привабливою для закордонних вливань, аніж Росія.

"Так що війна в цьому регіоні, і непряме відношення до цієї проблеми України, ніяк не можуть вплинути на активність зовнішнього інвестування. Українські інвестиції дуже слабо захищеними державою, яка не вміє й не хоче надавати їм гарантії збереження. В Росії ж це питання вирішено, тому, ані війна в Чечні, ані останні кавказькі події, на мою думку, не відлякають інвесторів від нашого сусіда", - зазначає Олександр Жолудь.

Виходить, що Україна, незважаючи на непрості стосунки з Росією, просто повинна вдосконалити своє законодавство й інвестиції потечуть рікою?

Якоюсь мірою це так. Однак політичні розбіжності з Росією усе ж можуть значно погіршити співробітництво росіян з деякими українськими підприємствами. Насамперед це стосується машинобудування та аерокосмічної галузі.

Слід згадати, що Росія вже давно готується розпрощатися (і частково це вже зробила) з українськими підприємствами ВПК, зокрема, з космічних програм та спільного виробництва літаків. Також є небезпека для українських машинобудівних підприємств, залежних від російських контрактів.

До того ж і західні інвестори не надто збільшують вкладання своїх коштів в Україну. Про це свідчить яскравий приклад компанії Knauf, яка призупинила інвестиції в нашу країну ще до кавказької кризи. Є досить негативні сигнали й від інших відомих європейських і американських підприємств.

Іноземці радять не сваритися

Так само стримані в прогнозах відомі західні економісти, що працюють в Україні. "Москва скористається подіями в Грузії, щоб укотре нагадати Україні про ризики, пов'язані з просуванням у бік НАТО", - сказав стратег інвесткомпанії "Ренесанс Капітал Україна" Джеффрі Сміт.

За словами аналітика, конфлікт на Кавказі призведе до того, що інвестори будуть присвоювати українським активам вищий ступінь ризику, ніж, наприклад, активам у Центральній Європі чи Туреччині. Експерт вважає, що так буде доти, доки Росія у тій чи іншій формі не дасть сигнал, мовляв, вона зацікавлена у збереженні статус-кво і не збирається розширюватися за рахунок сусідів.

"Якщо ж з'являться ознаки, що вказують на реальне прагнення до зміни режиму в Грузії, тоді ризики залишатимуться на високому рівні триваліший час. Аналогічно, Україна виграє від будь-яких політичних ініціатив Росії, що будуть спрямовані на якнайшвидше покращення відносин із Заходом", - зазначає стратег.

Закордонні фахівці теж закликають до виваженіших висловлювань та стремлінь української влади. Наприклад, відомий німецький політолог Олександр Рар рекомендує Адміністрації Президента України та іншим державним інституціям не розривати хисткого політико-економічного союзу України і Росії.

На думку західного експерта, доки наша країна не є членом НАТО і ЄС, треба продовжувати активне співробітництво в усіх економічних сферах з РФ. "Думаю, Україна повинна збагнути, що, ані Європа, ані Америка не можуть у цій ситуації гарантувати їй повної підтримки, включаючи й масовий притік інвестицій, адже, по суті, ризики закордонних вкладень у вашу країну лишаються дуже високими", - зазначає експерт.

Таким чином, політична кон'юнктура може диктувати свої умови, але із суто економічного погляду більш нейтральна геополітична позиція, сполучена із здоровим глуздом економічного співробітництва з усіма країнами, для українського політикуму та бізнесу є найдоцільнішою. Особливо це стосується ескалації напруги в Чорноморському регіоні.

Реклама: