Новинський пускає корені на Чорноморському суднобудівному

Новинський пускає корені на Чорноморському суднобудівному

Вівторок, 8 липня 2008, 14:09 -
"Смарт-груп" намагається закріпитися на Черноморському суднобудівному заводі. Тим часом експерти прогнозують мирову угоду з колишніми власниками ЧСЗ братами Чуркіними.

Семенюк-Самсоненко ображається, що Новинський не телефонує

Представники структури російського бізнесмена Вадима Новинського "Смарт-груп" прийшли на нараду до Фонду державного майна з приводу виконання інвестзобов'язань власником Чорноморського суднобудівного заводу в новому статусі. Днями суд передав їхньому ВАТ "Херсонський суднобудівний завод" 90,25% заарештованих Генпрокуратурою акцій ЧСЗ.

Голова ФДМ Валентина Семенюк-Самсоненко обурювалася: чому представників фонду не запросили на судове засідання? "Через те, що ви не повідомляєте нам, ми надсилаємо до Генеральної прокуратури неправильну інформацію!" - обурювалася вона. Мовляв, повідомляти треба взагалі всім акціонерам, а ФДМ має 9% акцій.

Представник ХСЗ ніяково виправдовувався: "Це, напевно, наша помилка...", "Я особисто не в курсі, як так сталося...", "Це не злий умисел..." Пояснити, чому склалася така ситуація, він не зміг.

Реклама:

Проте в ФДМ і так розуміють причину. "Херсонський завод там у себе в області тупо попросив суд передати у власність акції ЧСЗ. І отримав дозвіл. До цього моменту у власність він не вступив - допоки акції були під арештом", - сказало згодом ЕП джерело з відділу юридичного департаменту фонду.

Арешт було накладено ще влітку минулого року, аби підприємство не було відчужене. Тоді тривала судова тяганина з колишніми власниками заводу - братами Чуркіними.

Представник нового власника пообіцяв, що надалі з Фондом рахуватимуться - і Семенюк-Самсоненко дозволила звітувати про виконання інвестзабов'язань.

Представник повідомив, що для ефективної роботи підприємства необхідні значні капіталовкладення. "В серпні минулого року на ЧСЗ за попереднього власника працювало лише 50 осіб", - нагадав він.

Бадьоро доповів про те, що новий власник уже виплатив борг із зарплатні робітникам заводу, а також місту - борг із земельного податку. Розповів, що ЧСЗ вже отримав 4 замовлення: у грудні підписано контракт з компанією Damen Shipyards Bergum на будівництво 4 корпусів універсальних суден за 17 млн. дол.

Крім того повідав, що нерухоме майно, яке, за документацією, було виведене із складу ЧСЗ, сьогодні повернене заводу. Хоча спірні об'єкти лишилися. Зокрема, ще не повернені пансіонати.

В той же час, новому власнику не всі інвестзобов'язання до вподоби. Він звернувся до ФДМ з проханням перевести у гривні вимогу щороку обробляти 60 тис. тон металу. Мовляв, одне судно завод може більше року збирати.

Остаточну суму назвати він поки що не взявся: її має затвердити Міністерство промислової політики. Але приблизно вона складатиме 360 млн. грн.

На нараді було прийнято рішення звернутися до Київського апеляційного суду з проханням долучити ВАТ "Херсонський суднобудівний завод" у якості третьої сторони у судову справу стосовно виконання ЧСЗ інвестиційних зобов'язань.

"Це продовження того суду, який почався за панів Чуркіних. Тобто зараз власник помінявся, але умови залишаються тими самими. І невиконання залишається вже за ними. І судові процеси будуть тривати доти, допоки не будуть виконуватися інвестзобов'язання", - пояснювала журналістам пані Семенюк.

Днями має бути створена робоча група, до якої увійдуть представники ЧСЗ, місцевої влади, профспілок, зацікавлених міністерств та відомств. Вона вивчить пропозиції інвестора до додаткової угоди та вирішить, як змінити і вдосконалити умови договору.

В стані війни працюється погано

Відтак, ХСЗ отримав можливість бути представленим під час розгляду апеляції "Судмашпрому" на рішення Київського господарського суду від липня минулого року. Тоді було розірвано угоду купівлі-продажу 90,25% акцій ЧСЗ за 119,305 млн. грн. ($24,3 млн.) Миколаївською малотоннажною верф'ю (нині ВАТ "Судмашпром").

Щоправда, наступного після наради дня суд так і не відбувся. Як повідомило ЕП джерело у ФДМ, апеляційний суд передав справу до вищого господарчого суду. "Хтось із акціонерів подав скаргу", - сказав він.

Незважаючи на безупинну тяганину, Вадим Новинський зацікавлений у тому, щоб укласти з Чуркіними мирову угоду. "У договорі купівлі-продажу Чорноморського заводу Херсонським заводом є пункт, за яким ХСЗ не може вступити в права власності доти, допоки не закінчаться усі суди щодо ЧСЗ. А їх чимало", - повідомила ЕП представник братів Чуркіних Ірина Акулова.

За її словами, через судову тяганину клієнти не поспішають укладати з ЧСЗ контрактів. "Навіть ті замовлення, які ЧСЗ отримав нещодавно: це замовлення, які насправді отримав Херсон, і передав якісь роботи ЧСЗ як субпідряднику", - сказала вона.

На публіку Ігор Чуркін заявляє, що він і його оточення будуть боротися за ЧСЗ до кінця. Але вірогідно, що Чуркіни та Новинський таки підпишуть мирову угоду. Вести роками боротьбу із супротивником, який зумів скористатися важелями впливу й не відпускатиме їх, безперспективно.

Зараз новий власник ЧСЗ намагається завоювати симпатії людей. Він хоче, аби говорили: "Це в будь-якому разі краще, ніж було за Чуркіних". Аби заплющили очі на те, якими методами було отримано завод (мовляв, мета виправдовує засоби).

Поки що є сподівання, що завод таки працюватиме. Проте, можливо, що ХСЗ віддає замовлення, лише щоб створити ілюзію, ніби він хоче відродити підприємство. Адже й Чуркіни доводили в судах, що в них є замовники, які лише остерігаються зв'язуватися з ними через судові процеси. Мовляв, держава заважає працювати.

Тому не буде дивним, якщо новий власник так само розводитиме руками. Мовляв, дайте час, не заважайте, ми ж отримали розграбоване підприємство...

Довідка ЕП:

Холдингова компанія "Чорноморський суднобудівний завод" - одне з найбільших суднобудівних підприємств в Україні. Спеціалізується на виробництві суден повної вантажопідйомності до 105 тис. тонн.

2003 року ФДМ за 119,305 млн. грн. (24,3 млн. дол) продав 90,25% акцій ЧСЗ Миколаївській малотоннажній верфі (нині ВАТ "Судмашпром"), яка знаходилася під контролем бізнесменів братів Чуркіних. Донині в судах розглядається вимога ФДМ розірвати договір у зв'язку з невиконанням власником узятих на себе зобов'язань.

ВАТ "Херсонський суднобудівний завод" отримав контроль над ЧСЗ наприкінці 2007. 30 листопада Антимонопольний комітет України видав ХСЗ дозвіл на купівлю більш як 50% акцій ЧСЗ.

6 грудня ФДМ оголосив, що ВАТ "Судмашпром" продало ХСЗ 90,25% акцій ЧСЗ. Фонд погодив перепродаж акцій за умови, що всі інвестиційні та інші зобов'язання "Судмашпрому" перейдуть до нового власника.

Власне, акції ЧСЗ не передавалися. ФДМ лише погодив перепродаж акцій за зазначених умов. Тому повноправним власником Новинського назвати дуже важко - в нього попереду довгі місяці судової тяганини.

До того між ФДМ та братами Чуркіними відбувалася юридична та інформаційна війна з перемінним успіхом то з одного, то з іншого боку.

Про те, що Вадим Новинський хоче заволодіти ЧСЗ, брати Чуркіни заявляли неодноразово. Зокрема про те, що ФДМ діє в його інтересах.

В той же час, наприклад, у Службі безпеки України, як відомо ЕП з її джерел, побутувала думка, що Чуркіни навмисно намагаються зробити підприємство банкрутом, аби не повертати його до державної власності.

Минулого року колишній керівник ЧСЗ Олександр Сагайдаков у судовому процесі добився поновлення на посаді: мовляв, його права при звільненні за власним бажанням 2004 року порушили. 3 червня минулого року він з'явився на заводі, і Чуркіни назвали це рейдерським захопленням.

"Група осіб на чолі з Олександром Сагайдаковим прийшла з рішенням суду... Вони прийшли у супроводі судових виконавців, ОМОНу, представників міліції, прокуратури й оголосили про те, що він поновлений на посаді. Озброєної охорони було біля 60 чоловік... При чому рішення суду нам не показали", - заявляла ЗМІ тодішня прес-секретар ЧСЗ Ірина Акулова (нині вона представляє інтереси Чуркіних). Про суд на ЧСЗ не знали і на ньому не були присутні навіть його юристи. Акулова тоді офіційно заявила, що Сагайдаков "просто зручний інструмент для рейдерства" й "діє на замовлення "Смарт-груп", тобто пана Новинського".

Зрештою, Новинський руками Сагайдакова 16 серпня 2007 провів "позачергові збори акціонерів", на яких нібито акціонери вирішують розпустити наглядову раду на чолі з Ігорем Чуркіним і призначити новий склад під керівництвом Володимира Мовчана.

Над тим, як так сталося, що акції Ігоря Чуркіна проголосували за його ж зняття, сушили голови всі: ФДМ, СБУ, журналісти... Між тим, на засіданні окрім Сагайдакова нікого й не було. Він сам виконав процедуру.

5 жовтня на ще одному зібранні новим генеральним директором ЧСЗ замість Сагайдакова призначили Іллю Горна, члена ради спостерігачів ХСЗ.

5 грудня Миколаївський господарський суд визнав зібрання акціонерів 16 серпня 2007 р. недійсним, а всі прийняті на ньому рішення - незаконними.

На сьогодні й "Судмашпром" підконтрольний уже не Чуркіним, а Новинському. За декілька місяців після поновлення Сагайдакова на посаді Третейський суд визнав незаконною передачу у власність Carlson Holding Ltd та ЗАТ "Чорноморська суднобудівна компанія" (Чуркіни) 99% акцій "Судмашпрому".

Деякі ЗМІ повідомляли, що суд визнав право власності на цей пакет за відкритими акціонерними товариствами "Ден корд", "Селтик" та "Евертон" (Новинський). Відтоді на підприємстві - менеджмент "Смарт-груп"

14 червня цього року в газеті "Голос України" було опубліковане рішення Господарського суду Миколаївської області від 24 квітня цього ж року про порушення справи щодо банкрутства ВАТ "Судмашпром".  Донедавна борги підприємства складали більше 50 млн. грн.

Реклама: