Два піарщики в одному рятувальному човні

Два піарщики в одному рятувальному човні

Середа, 30 липня 2008, 10:40 -
Президент просить переглянути методику розрахунку компенсацій за втрату врожаю від стихійного лиха. А уряд не хоче від аграріїв повернення 120 млн. грн., виділених минулого року з цією метою. Отже, ніхто не оминув можливості зробити PR в умовах стихійного лиха.

На нараді з питань ліквідації наслідків повені в західних регіонах Віктор Ющенко звернувся до Юлії Тимошенко з проханням переглянути методику розрахунку компенсацій населенню за втрату врожаю від стихійного лиха.

За словами Президента, за нинішньою методикою кожне господарство може претендувати на компенсацію в розмірі близько 17 грн. за втрату врожаю на присадибних ділянках через стихійне лихо.

"Така методика неприйнятна й вимагає перегляду", - сказав Ющенко.

У прес-службі Юлії Тимошенко відмовилися коментувати виконання розпорядження Президента. "Власне, ніякого розпорядження з цього приводу на даний момент ще немає", - стверджують там. 

Реклама:

Зате Кабінет міністрів, у свою чергу, вирішив, що не вимагатиме від сільськогосподарських підприємств повернення 120 млн. грн., виділених минулого року з резервного фонду на подолання наслідків складних погодних умов.

"Попередній уряд виділив ці гроші на умовах повернення, але господарства в житті їх не повернуть. Це нереально", - сказала в понеділок на засіданні Кабміну Юлія Тимошенко. 

Практика списування аграріям борги з компенсацій збитків від стихійних лих в Україні не нова. "Подібні акції робилися ще під час правління Леоніда Кучми", - нагадав ЕП власник однієї із запорізьких агрофірм. Він також відзначив, що така допомога агропідприємствам справді потрібна.

"Ці заяви Тимошенко та Ющенка сприймаються як політичний PR. Проте він зараз недоречний, адже займатися треба питаннями відбудови пошкоджених залізничних мостів, будівель тощо. Щодо прохання Ющенка, то компенсувати збитки господарям все одно будуть в останню чергу", - говорить  начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник.

PR вимагає зусиль. Юлія Тимошенко у постраждалому від повені Могилів-Подільському, щоб її було краще видно, стала на табуретку.

А Ющенко ходив по коліна у воді. Цього разу він не ризикнув вдягнути білу сорочку, як колись під час гасіння лісової пожежі.

На думку Марії Колесник, необхідно відпрацювати "жорсткий автоматичний механізм" відшкодування збитків від стихійного лиха. "Практично, йдеться суто про підвищення суми компенсації. А отже, рано чи пізно через інфляційні процеси її все-одно доведеться переглядати", - пояснює аналітик.

"Щодо окремих товарних господарств, то в таких ситуаціях вирішується все разовими рішеннями. Можна було б створити окремий фонд для покриття збитків від стихійних лих. Наприклад, якщо лишаються невикористані кошти з минулого року за програмою компенсації страхових внесків, то їх залучали б. Необхідне удосконалення централізованої програми страхування", - говорить керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

Зрозуміло, що окреслені питання вимагають уваги. Але було б краще, аби вирішувалися вони завчасно, а не, як то кажуть, коли смажений півень дзьобне.

Реклама: