Німці не витримали будівельної кризи

Німці не витримали будівельної кризи

П'ятниця, 25 липня 2008, 14:05 -
Призупинення інвестування у виробництво в Україні компанії Knauf
Knauf спричинить занепад іноземних інвестицій в галузь, а також здешевшання продукції

Я

к грім серед ясного неба прозвучала заява Голови ради засновників міжнародної групи Knauf відомого виробника сухих будівельних сумішей та гіпсокартону співвласника компанії Ніколаса Кнауфа про призупинення вкладання коштів у подальший розвиток потужностей в Україні.

24 липня деякі ЗМІ розповсюдили інформацію про повне згортання діяльності компанії в Україні. В телефонній розмові з кореспондентом ЕП піар-менеджер компанії "Кнауф Гіпс Київ" Марина Коваленко підтвердила, що йдеться лише про інвестиційні програми. "Заводи компанії будуть працювати у звичному режимі", - зазначила вона.

Тим не менш, Knauf згортає принаймні на два-три роки, за оцінками самої ж фірми, в тому числі й будівництво нового заводу гіпсокартонних плит.

Реклама:

Як відомо, рік тому компанія вирішила збільшити потужності лінії гіпсокартону на 50% і лінії сухих будівельних сумішей на 300%. І це було зроблено. Також група вже встигла побудувати завод "Кнауф Гіпс Донбас" в Соледарі на Донеччині, де було запущено три виробничі лінії вартістю 80 млн. євро.

"Але ми зробили велику помилку, вклавши значні кошти в модернізацію виробництва, тому що продаж залишається на рівні минулого року", - зазначає Ніколас Кнауф.

Бізнесмен жаліється, що на складах заводу накопичуються запаси готової продукції на мільйони євро. І це відбувається в літній період, коли майже завжди виникає ажіотажний попит на будівельні матеріали.

У своїх бідах компанія Knauf звинувачує інфляційні процеси в Україні і спекуляції на ринку нерухомості, які стали причиною стагнації будівельної галузі. Що, у свою чергу, призвело до різкого падіння обсягів продажу будматеріалів.

Минулого року компанія збиралася побудувати три нових заводи у Фастові Київської області. Тоді ще ніхто не міг спрогнозувати теперішньої кризи на будівельному ринку України, тому плани компанії були дуже серйозними.

Проте влітку 2007 фірмі неодноразово довелося судитися з таким собі ПП "Штиль" з Херсона, яке претендувало на ту ж саму земельну ділянку у Фастові, що і Knauf. До того ж, збиралося будувати такі самі підприємства.

Тоді на захист німців став Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба, який заявив у липні минулого року, що, якщо в Україні не будуватимуться нові заводи з виробництва гіпсокартону та сухих будівельних сумішей, то різко підвищаться ціни на цю продукцію.

По суті, тоді маркетингова стратегія будівельної групи була дуже правильною- нарощувати потужності. На щастя Knauf ці заводи так й не були побудовані через судову тяганину.

Що значить для українського будівельного бізнесу заява солідної німецького компанії? Як зміниться ринок після заяви Knauf?

Аналітик Foyil Securities New Europe Станіслав Картавих вважає, що, скоріше за все, це стане серйозним сигналом для багатьох компаній галузі: згортатимуться інвестиційні проекти.

"Сьогодні на ринку сухих будівельних сумішей та гіпсокартону всім працюється несолодко. Наприклад, це стосується французької компанії Lafarge. Ця фірма стабільно розвивається й ніяких проблем не відчуває, і, я думаю, не відчуватиме надалі. Однак можна сказати, що компанії згорнуть плани серйозного інвестування в бізнес-проекти", - зазначає Картавих.

Водночас, в офісі Lafarge відмовилися коментувати подальші плани компанії.

За словами Картавих, виробники скоріше за все знижуватимуть ціни на ці будматеріали. Що, у свою чергу, призведе до деякого зменшення собівартості квадратного метра житлової й комерційної нерухомості.

Реклама: