"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Чим Тимошенко привабили ніжки Буша

Чим Тимошенко привабили ніжки Буша

Четвер, 24 липня 2008, 10:00 -
Уряд заповнить Україну дешевою американською курятиною. Вітчизняні виробники бояться розвалу українського ринку м'яса. І чекають, чи не заступиться за них Президент і на цей раз.

Юлія Тимошенко зробила другу спробу влаштувати обвал цін на курятину. Звичайно ж, обвинувативши цей ринок у значному внеску до росту інфляції.

Голова Держкомрезерву Михайло Поживанов заявив, що близько 18 тисяч тонн курячих стегенець виробництва Сполучених Штатів уже завезли минулого тижня на київські склади. Точної цифри чиновник наразі не назвав, але обіцяє, що після цієї першої партії щомісяця до України буде поставлятися до 20 тонн заморської курятини.

Також він зазначив, що м'ясо птахів для переробних підприємств і роздрібно-гуртової (а не оптової!) торгівлі буде реалізуватися за ціною 10,72 грн. за кілограм. З усіма торговими накрутками, ціна на м'ясо на прилавку сягатиме 12,5-13,5 грн.

Виробники м'яса птиці, звісно, здіймають галас. Мовляв, ціна залежить не від їхніх забаганок, а від вартості бензину, корму, енергії тощо. Адже нині на всіх заправних станціях України дизельне паливо коштує не менше 7 грн./л, що на 40-50 копійок більше за вартість 95-го бензину. А це безпосередньо вплине на ціну кормів майбутнього року.

Реклама:

"Виходить, уряд, не розібравшись у проблемі, почав руйнувати верхівку айсбергу, не зачіпаючи його підводної частини. А це в кінцевому результаті призведе до "неочікуваної" кризи в галузі м'ясо-молочної продукції", - говорить голова "Союзу птахівників" Олександр Бакуменко.

2007 року потужностями українських великих і малих підприємств було вироблено близько 690 тис. тонн чистого м'яса, що на 17% більше, ніж 2006 року. Із цього обсягу 523 тонни було вироблено на великих заводах, а 167 тонн - на приватних невеликих фірмах. Офіційний імпорт минулого року склав порядку 131 тис. тонн м'яса.

Але є ще одна дуже цікава цифра, яка не з'являється у звітах Держкомстату, про яку інколи між іншим говорять урядовці в контексті програми "Контрабанда-стоп" і відкрито заявляють експерти у своїх звітах. Це так звана "сіра" курятина.

Отож, минулого року в Україну було контрафактно завезено близько 200 тис. тонн в основному американського курячого м'яса. Хоча дещо із цієї маси нібито походить з Великої Британії. "Достовірно відомо, що це та ж американська курятина, проведена через британські офшори", - говорить аналітик однієї з провідних інвестиціних компаній України.

Цікаве починається далі: виходить, що закордонне м'ясо й субпродукти вже довгий час імпортуються в Україну. І з цим обсягом ринок не дуже справляється. "На сьогодні, тримаючи ціну на м'ясо в районі 16 гривень, український виробник має рентабельність близько 10 відсотків. Подальше збільшення курячої маси може призвести до краху", - зазначає Олександр Бакуменко.

За його словами, першими в чергу на знищення стануть дрібні виробники свинини та яловичини - продукту, який у населення через високу ціну часто замінюється на курятину. "Потім почнуть зникати малі птахоферми, а вже після цього підприємства з повним виробничим циклом. У нас немає законодавства, яке б захищало вітчизняного виробника від іноземної експансії в Україну. І це все - у світлі "феєричного" вступу України у СОТ", - скаржиться представник птахівників.

До того ж, м'ясо, яке імпортується, за словами вітчизняних виробників, вирощується із застосуванням заборонених законодавством України генно-модифікуючих технологій. "В Америці продукти, вироблені з використанням ГМО (генно-модифікованих організмів), офіційно дозволені, але із зазначенням цього в маркуванні продукту. Що найцікавіше, у вже поставленій в Україну курятині дані позначки загубилися десь дорогою", - говорить Олександр Бакуменко. З його слів виходить, що держава на офіційному рівні буде займатися протизаконними діями.

Але в Держкомрезерві навідріз заперечують цю думку. Судячи з їхніх слів, "абсолютно все м'ясо є безпечним, але задля полегшення транспортування йому роблять глибоку заморозку. А загалом цей продукт прискіпливо перевіряють, і в США, і в Україні санітарні, екологічні та ветеринарні спеціалісти. Без цього поставки просто неможливі", - заявили в держоргані.

Експерти передбачають, що з реалізацією курятини можуть виникнути проблеми. "4-5 гривень за кілограм - різниця, яка буде між американським та українським продуктом, - не стане основним фактором, через який український споживач відразу кинеться купувати заморожену курятину, - говорить Тамара Левченко, - Тим паче протягом останніх декількох десятиліть українці виховали в собі тенденцію до купівлі свіжої, немороженої курятини. А ще значно вплинула негативна кампанія з виведення "ніжок Буша" з українського обігу наприкінці 90-х. Тому скоріш за все цей продукт будуть купувати тільки ті люди, які рахують кожну копійку. А це, в основному, пенсіонери." - говорить експерт.

З нею погоджується й голова "Союзу птахівників". "Жодна розумна людина, яка береже своє здоров'я, не буде купувати неякісної продукції", - говорить він.

Тим не менше, ринок таки відчує приплив цього м'яса. А отже, знайдуться й лобісти у владі, які спробують запобігти діям уряду. Адже 19 травня цього року Президент Віктор Ющенко вже призупиняв аналогічну постанову уряду, що надавала Держрезерву розстрочку на сплату ввізного мита на м'ясо та цукор. Хоча з 7 травня частина закупленої продукції вже була продана на внутрішньому ринку.

Чиї лобісти будуть переконливішими цього разу - невідомо. Але рулетку запущено, й час робити ставки.

Реклама: