Банки наживаються на інфляції

Банки наживаються на інфляції

П'ятниця, 11 липня 2008, 14:46 -
За перше півріччя 2008 року українські банки отримали прибутку на 71% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Експерти пояснюють це збільшенням процентних ставок. За друге півріччя вони передбачають зріст прибутку до 90%.

Безцінні кредити

За даними Національного банку України (НБУ), чистий прибуток українських банків за перше півріччя 2008 року склав 5,3 млрд. грн., що на 71% більше, ніж за відповідний період 2007 року (3,1 млрд. грн.).

Експерти вважають, що цей результат був дуже очікуваним. "За тих ставок, за якими вони видають кредити населенню, і за порівняно низьких показників неповернених кредитів, - це досить нормально", - вважає інвестиційний управляючий КУА "Бонум Груп" Аудрюс Міцюкявічус.

Його слова підтримує аналітик ІК "Міленіум Капітал" Вікторія Безверха: "Процентний дохід є найбільшою часткою у кінцевому прибутку банку. А у зв'язку з інфляцією процентні ставки за кредитами стали більшими, ніж процентні ставки за депозитами. Тому різниця між процентними доходами і процентними витратами була занадто великою".

Реклама:

До того ж перші чотири місяці інфляція була занадто високою - і банки очікували подальшого її збільшення, тому вони переглядали свої процентні ставки не тільки за новими, але й за виданими раніше кредитами.

На що Вікторія Безверха додає, що найкращі прибутки отримали не тільки великі фінустанови, а й менші, які мають доступ до іноземних ресурсів для видачі кредитів. "Весною доходило до того, що деякі банки на певний час припиняли видачу навіть споживчих кредитів. Наприклад, "Укрсоцбанк" у квітні-травні на деякий час призупинив видачу споживчих кредитів", - говорить експерт.

Це підтверджує начальник управління інвестиційно-банківських послуг "Укрсоцбанку" Ерік Найман, зазначаючи, що, на відміну від початку року, у квітні-травні надто погіршилася ситуація через укріплення гривні. "Загалом, у такій ситуації важко працювати на прибуток. Клієнти забирають гроші з депозитів, що призводить до невеликого колапсу. Єдине, що може зберегти, - це накопичений результат і досвід", - переконує він.

За даними інвестиційної компанії "Міленіум Капітал", банки, акції яких торгуються на ПФТС, збільшили прибутковість на 100-150%. Лідером росту за перші 5 місяців 2008 року став Український професійний банк, який збільшив прибуток на 343% в порівнянні з тим же періодом 2007 року. Банк "Форум" покращив результат на 179%, "Родовід-банк" - на 172%, ВТБ (Мрія) - на 160%, "Укргазбанк" - на 152%.

Хоча були й невдачі. Так, "Надра" отримала 4 млн. дол. прибутку, що на 88% менше, ніж за 5 місяців минулого року, "Кредо-банк" отримав 0,4 млн. дол., що на на 55% менше за торішній результат.

За цей же період власний капітал банків збільшився на 21,7% - до 84,7 млрд. грн., а активи - на 16,7% - до 722,6 млрд. грн.

Аналітик "Ренесанс Капітал Україна" Володимир Дінул зауважує, що банки повинні підтримувати певне співвідношення активів до капіталу. Так, за його даними, минулого року річне зростання капіталу становило 58%. Тобто було майже таким самим, як і зростання активів (57%). За словами Володимира Дінула, подібне неспівпадіння може викликати невдоволення національного банку.

Ситуація може навть дійти до того що НБУ банально відкличе ліцензію на надання певних послуг, наприклад ліцензування.

У структурі загальних активів частка кредитних операцій - 80,2%, високоліквідних активів - 9,2%, вкладень у цінні папери - 4%. При цьому довгострокові кредити за січень-червень збільшилися на 20,7% - до 352,5 млрд. грн. (60,8% від суми наданих кредитів).

Золотий дощ не закінчиться

На думку Володимира Дінула, інфляція заохочує позичальників брати кредити. Бо потім вони зможуть віддавати гроші, які будуть менш вартісними. "Інфляція має негативний вплив на рівень депозитів. "Судячи з динаміки, яку ми бачили в 1-му півріччі, я думаю, можна очікувати стабільний попит на кредити від корпоративних позичальників", - зазначає експерт.

За словами Вікторії Безверхої, Нацбанк, незважаючи на свої погрози, досі не збільшив резервування за споживчими кредитами.

"Це могло б призвести до зменшення або навіть призупинки видачі цих кредитів. Але такі банки, як "Аваль", "Укрсоцбанк", які належать до іноземних банків, або такі як "Мегабанк", який має кредитні лінії, поєднані з німецьким банком, зможуть отримати доступ до дешевих іноземних ресурсів. І не виключено, що вони будуть збільшувати видачу кредитів приблизно тими ж темпами", - говорить вона.

В той же час, експерт сумнівається, що ці банки досягнуть темпів минулого року.

"Що ж стосується процентних ставок, то вони ще принаймні 3 місяці точно не будуть знижуватися. На їх зниження має подіяти йімовірне падіння росту інфляції, прибутковість банківської системи очікується на рівні 4,8%. Це прибуток до власного капіталу. А власне сам прибуток зросте на 80-90% ", - говорить експерт.

Біржева ж ціна українських банків, за даними аналітиків, незабаром знизиться.

"Інвестори купували акції банків, очікуючи такої й більш високої динаміки розвитку. Тому наші банки й коштували 2007 року на порядок більше, аніж аналогічні закордонні. Хоча після того ціни на акції наших банків пішли донизу. Було б досить дивно, якби наші банки не падали. На відміну від європейських фінустанов. Тим більше, у нас зараз монетарна політика стримуюча, а не стимулююча", - розповідає Аудрюс Міцюкявічус.

Виходить так, що банки в намаганнях зберегти свою шкуру, банально нажилися на пересічних споживачах, збільшивши свій прибуток в декілька разів. І, судячи з прогнозів експертів, цю тенденцію вони не припинять. Хоча не всі банки в кінці цієї кризи витримають подібних випрбовувань. Деякі з них можуть фактично збанкротувати.

Реклама: