Приватизація по-БЮТівськи

Приватизація по-БЮТівськи

Середа, 4 червня 2008, 09:48 -
З держави виходить не дуже хороший власник. Якщо навіть віддати не збиткові підприємства у хороші руки, - вони зможуть принести державі більше користі. Вигода від продажу для уряду очевидна – це кошти, необхідні в бюджеті. Але, у той же час, очевидна і втрата позицій внаслідок продажу підприємств стратегічного значення. В ідеалі було б і щось продати, і не продати важливе. Проте, на сьогоднішній день досягнути цього, напевно, нереально.

Верховна Рада в першому читанні ухвалила урядовий законопроект про державну програму приватизації на 2008-2012 роки. "За" проголосувало 227 депутатів. Остаточне затвердження, за словами експертів, залежатиме від "Нашої України".

Найбільше обговорень викликала позиція уряду щодо продажу не лише збиткових, але й високоліквідних підприємств. У проекті сказано, що робиться це для "забезпечення виконання завдань з надходження коштів від приватизації".

"По суті, це зовсім не нова програма, а стара, - вважає член Комуністичної партії України Євген Мармазов, - Тут нового мало: те, що приватизацію треба якось закінчити, та те, що слід продавати високоліквідні підприємства".

"Нехай інвестор лікує збиткові підприємства, навіщо лікувати здорові?" - додає член Партії регіонів Михайло Чечетов.

Реклама:

В свою чергу, депутат фракції НУ-НС Іван Заєць наголошує, що ВР ніколи не розглядала, чи ефективно працюють ті підприємства, які вже приватизовані. Він  вважає за доцільне врахувати це у програмі.

Натомість БЮТ робить наголос на "прозорості" продажу підприємств. "Тепер програма приватизації задає прозорість, багатоваріантність, конкурентність. Унеможливлюються процедури, які були джерелом корупції", - заявляє член блоку Семен Давимука.

"Ця програма дозволяє продавати підприємства за тим варіантом, за яким вдруге продали "Криворіжсталь", - підкреслив перед голосуванням голова ВР Арсеній Яценюк.

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що механізм продажу для забезпечення максимальної прозорості цього процесу удосконалюється "через широке застосування конкурентних способів приватизації (аукціонів, конкурсів з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону)" та передбачається "затвердження умов приватизації об'єктів, що мають стратегічне значення для економіки та держави, або мають ознаки домінування на відповідному ринку, спрощення процедур продажу для досягнення глибини приватизації об'єктів, які протягом останніх років залишаються нереалізованими на аукціонах, конкурсах, на які відсутній попит покупців, з метою забезпечення формування чіткої та ефективної структури власності".

Згідно з програмою, тільки після затвердження Кабінетом Міністрів умов відкритих торгів, виставляються на продаж ті об'єкти приватизації, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави або ознаки домінування на загальнодержавному ринку товарів, робіт чи послуг, економічна діяльність яких є інвестиційно привабливою, а також підприємств оборонно-промислового комплексу, незалежно від виду економічної діяльності.

На думку експерта Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Володимира Дубровського, тільки від партії "Наша Україна" залежить, чи приймуть депутати даний законопроект у другому читанні. Хоча спрогнозувати результат він не береться.

"Комуністи будуть однозначно голосувати проти, як завжди, - це їхня позиція. Регіонали також не підтримають, бо хочуть приватизацію здійснити самі. А от на те, як голосуватимуть "нашоукраїнці", можуть вплинути різні політичні фактори. Наприклад, характер домовленостей між Тимошенко та Ющенком".

Прагнення уряду Тимошенко продавати прибуткові підприємства очевидне - це дасть змогу наповнити бюджет. За словами Дубровського, зробити це за рахунок продажу того чи іншого підприємства - мрія кожного уряду. Адже таким чином можна легко підняти свій рейтинг, використавши такі гроші на соціальну сферу тощо. Проте, приватизація не повинна стати самоціллю. "Тимошенко не винайшла це, до неї у 2004 році таким чином рейтинг собі підняв Янукович", - відзначив Дубровський.

У той же час експерт вважає, що продавати високоліквідні підприємства таки слід. "З держави виходить не дуже хороший власник. Якщо навіть віддати не збиткові підприємства у хороші руки, - вони зможуть принести державі більше користі ".

Довідка ЕП:

Раніше Ющенко заборонив проводити приватизацію стратегічно важливих підприємств до затвердження державної програми приватизації, якщо наслідком цього може стати монополізація відповідного ринку товарів.

Через це було заблоковано кілька гучних приватизаційних процесів, зокрема, продаж Одеського припортового заводу, "Турбоатому", та обленерго.

Реклама: