До Євро-2012 готова лише Одеса

До Євро-2012 готова лише Одеса

П'ятниця, 13 червня 2008, 09:55 -
Більшість міст України ще не готові прийняти футбольних уболівальників ЧЄ 2012 року у своїх готельних комплексах. Будівництво ведеться без ентузіазму - немає, ні бажання, ні належної законодавчої бази.

Вболівальників - на вулицю!

Україна, фактично, не має де розмістити півмільйонну армію вболівальників, які з'їдуться з усіх усюд на фінал Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Особливо не вистачає готельних комплексів - навіть разом з тими, що будуються.

Як не дивно, але краще за всіх готелями може забезпечити Одеса, яка разом із Харковом залишається резервним містом. Натомість основні міста проведення матчів: Київ, Львів, Дніпропетровськ, Донецьк - мають ледве не нульову готовність.

За словами президента Асоціації малих готелів та апартаментів України Дмитра Заруби, непогану готовність "перлини біля моря" визнали навіть в УЄФА, яка серед всіх міст Україні тільки Одесі показала  "зелену картку".

Реклама:

Одеса має чудовий п‘ятизірковий готель "Кемпінськи", готель на чотири зірки "Лондонський". Високими темпами в місті будуються численні приватні готелі, що відповідають від одної до чотирьох зіркам.

"До того ж в одеський порт можуть спокійнісінько зайти чотири чотиризіркових круїзних судна, місць для проживання в яких вистачить офіційним особам футбольної сієсти", - зазначає Заруба.

Вимоги УЄФА в основному стосуються лише багатозіркових готелів для прийому так званих офіційних осіб: суддів, тренерів, журналістів, представникам сервісу тощо. У них не йдеться про масового вболівальника - це, як зазначають фахівці, вже справа держави та її престижу.

Тобто вітчизняні плани будівництва готелів на 3-5 зірок, які спираються на вимоги УЄФА, є, м'яко кажучи, заниженими. Навіть якщо такі готелі будуть побудовані, то й тоді вони не зможуть прийняти охочих туристів, бо всі будуть зайняті офіційними особами.

До речі в містах, які отримали від УЄФА "червоні" картки, Донецьку та Дніпропетровську, нині замислилися: а чи варто взагалі будувати чотирьох- та п'ятизіркові готелі? До сьогодні (за різними чутками) цього питання не вирішив голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк.

Ці два міста, м'яко кажучи, не дуже туристичні. Побудувавши велику кількість супердорогих готелів, де номер коштуватиме від 300 до 500 доларів на добу, "столиця" шахтарського краю та славетне місто на Дніпрі після футбольної сієсти просто не знатимуть, хто буде в них селитися.

Тим часом, сьогодні Донецьк не готовий на 100% зустріти гостей Молодіжного чемпіонату Європи-2009, який мусить стати своєрідним екзаменом для міста перед Євро-2012.

Як зазначають фахівці, за рік до проведення подібного дійства в Інтернеті повинні з'являтися пропозиції щодо бронювання готелів. Цього "вугільна столиця" ще не зробила і, скоріше за все, не робитиме. Бо особливо і пропонувати нічого. А, за даними Донецької ОДА, на "молодіжку" з'їдуться кілька десятків тисяч туристів.

Не вистачає дрібниць

Врятувати Донецьк та інші міста і 2009, і 2012 року мали б малі готелі та хостели. За даними експертів, більше 70% вболівальників серед тих, що приїздять на такі спортивні шоу, є небагатими людьми і, відповідно, шукають найдешевші готелі.

Жити ж у хостелах, місце в яких коштує не більше 25-30 євро за добу, полюбляють студенти, молоді люди, які є найпалкішими прихильниками футбольного туризму. Тим більше, чимала їх частина приїде з Росії, Бєларусі та Молдови, а отже - не вирізнятиметься статками.

За даними Асоціації малих готелів та апартаментів, на сьогодні в Україні в різних містах діють лише 25 хостелів, із них тільки 5 у Києві. Малі готелі будуються хаотично і під впливом великого ентузіазму.

Справа в тому, що в Україні так і не прийняли жодного документа про спрощення введення в експлуатацію готелів, як було зроблено, наприклад, у Росії 2006 року. Великі проблеми існують із землею: розмова про зниження відсоткової ставки з оренди залишилася тільки розмовою.

Відтак, бізнесмени не поспішають вкладати кошти в будівництво не те що малих, а й великих готельних комплексів. Навіть Київ отримав "жовту картку" від УЄФА. На 1 тис. мешканців приходиться 2,5 номера в готелях столиці, тоді як у Будапешті та Празі цей показник становить 10, у Мілані - 35.

Поки що лише великі світові готельні компанії висловлюють бажання будувати готелі до Євро-2012. Але й вони знаються на всіх підводних течіях ведення бізнесу в Україні.

Саме ці фірми (Sotitel, Rixos, Hilton, Rezidor Hotel Group) до 2012 року побудують у Києві, за даними начальника Головного управління комунального господарства Київської міської держадміністрації Юрія Галушка, 10 п'ятизіркових та 30-40 чотирьохзіркових готелів.

Серйозна інвестиційна програма планується у Харкова (місту не вистачає 14 тис. готельних номерів). Відоме бажання володаря футбольного клубу "Металіст" Олександра Ярославського інвестувати досить велику суму, 340-410 млн. дол., у будівництво спорткомплексу та готелю на 5 зірок.

Міський голова Харкова Михайло Добкін начебто вирішує питання будівництва іншого п'ятизіркового готелю на місці Палацу дитячо-юнацької творчості.

Та й Донецьк, як би там не було, планує будівництво. Новий великий корпус збирається відбувати "Донбас-палас", ще один готель на 4 зірки з'явиться в Калінінському районі. За даними із джерел Донецької ОДА, приватні інвестори планують побудувати 10-15 двох- та трьохзіркових готелів.

Для втілення цих планів і звільнення від тяжких роздумів місцевої влади, уряд з парламентом мають негайно забезпечити прийняття необхідних нормативно-правових актів у сфері готельного господарства й будівництва.

Тільки таким чином можна прискорити будівництво готелів до Євро-2012. Інакше вже вкотре Україна може не витримати випробування на довіру.

Реклама: