Газпром прийшов...

Газпром прийшов...

Середа, 9 квітня 2008, 19:20 -
За словами прем’єр-міністра, квота в 7,5 млрд куб. м на рік для "дочки" російської монополії "на порядки менше того, що продавали в минулі роки тіньові посередники". Схоже, уряд сподівається, що зможе контролювати діяльність "Газпромзбуту-Україна"...

Газпром нарешті прийшов на внутрішній ринок України - навіть незважаючи на те, що  й досі фактично не набрала чинності рамкова угода між "Нафтогазом України" і Газпромом, яка передбачає створення в Україні "дочки" російського газового монополіста і окреслює умови її роботи на внутрішньому ринку країни. Адже задля цього український уряд має схвалити угоду своєю постановою, якої й досі немає.

Спочатку деякі ЗМІ з посиланням на поінформовані джерела, а потім і сама прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомили про реєстрацію на території України газромівської структури ТОВ "Газпромзбут-Україна".

Саме цій структурі Нафтогаз, відповідно до рамкової угоди, зобов'язаний щороку продавати для реалізації українським промисловим споживачам не менше 7,5 млрд куб. м центральноазіатського газу, що його отримуватиме через росіян. Генеральним директором підприємства нібито має стати начальник управління по роботі з країнами ближнього зарубіжжя Газпрому Анатолій Подмишальський.

Співробітники Нафтогазу підтвердили ЕП, що у середу бачили цього представника Газпрому у приміщенні української компанії в Києві: "Який мав вигляд? Вигляд людини, яка проводить конструктивні переговори...". Про зміст переговорів у Нафтогазі ніхто повідомити не міг, а керівництво компанії мовчало.

Реклама:

У прес-службі Газпрому ЕП також відмовилися щось пояснювати стосовно деталей реєстрації ТОВ "Газпромзбут-Україна": порадили шукати інформацію в Україні. Проте ЗМІ, які першими дізналися про новину, посилалися саме на свої джерела в Газпромі...

Першим, кого з офіційних осіб вдалося розпитати про реєстрацію газпромівської "дочки" в Україні, виявився міністр палива та енергетики Юрій Продан. Перед засіданням уряду у середу зранку він сказав, що геть нічого не знає про це.

- Це правда, що Газпром уже зареєстрував в Україні свою дочірню компанію ТОВ "Газпромзбут-Україна"?, - запитали журналісти у Продана, який прямував до урядової зали.

- До обов'язків Мінпаливенерго не входить відстежувати, хто коли зареєструвався в Україні, яке підприємство, - відповів міністр.

- То вам справді нічого не відомо про реєстрацію ТОВ "Газпромзбут-Україна"?

- У мене немає інформації, що Газпром... Тільки зі ЗМІ все знаю, - перебив сам себе Продан. - А що це? Будь-яке підприємство можна зареєструвати в Україні вільно. Інша справа, що воно має звернутися до регулювального органу з приводу здобуття відповідної ліцензії.

Проте, як повідомили ЕП прес-секретар Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Олена Слободяник, а потім і сам голова комісії Валерій Кальченко, від газпромівської "дочки" в цю установу досі не надходило ніяких документів із приводу ліцензії. Але, як зазначив Кальченко, "це не значить, що цього не може статися вже завтра". Цебто у четвер.

Не захотів міністр Продан нічого розповідати і про перебіг російсько-українських переговорів щодо ухвалення поправок уряду до газової угоди на 2008 рік. Але за нього це зробила сама Юлія Тимошенко.

За її словами, Нафтогазу таки вдалося домогтися врахування зауважень її уряду щодо діяльності "дочки" Газпрому в Україні.

"У переговорному процесі ми зняли застереження уряду стосовно підписання угоди (щодо постачання імпортного газу - ЕП). Зокрема, ви пам'ятаєте, що навколо 7,5 млрд куб. м, які має реалізовувати дочірня компанія Газпрому українським споживачам, були різні зауваження. По-перше, там було сказано "не менше 7,5 млрд куб. м", а також, що ці обсяги будуть постачатися протягом невідомої кількості років. Це все знято", - запевнила Тимошенко.

Що ж до реєстрації нового ТОВ, то Юлія Тимошенко повідомила, що у неї немає інформації про те, чи справді вже воно зареєстроване в Україні, проте підтвердила, що "процес реєстрації триває".

Загалом, за словами прем'єра, квота в 7,5 млрд куб. м на рік для "дочки" російської монополії "на порядки менше того, що продавали в минулі роки тіньові посередники". Схоже, уряд сподівається, що зможе  контролювати діяльність "Газпромзбуту-Україна".

"Ця дочірня компанія на 100% належить Газпрому. Її очолить один із працівників Газпрому, і там немає вже ні Чуйченка, ні Панченка, ні Вороніна, ні інших екзотичних постатей. Тому ми контролюватимемо цей процес, і вони будуть не експортувати, а отримувати газ від Нафтогазу, в тому числі для чітко визначених споживачів", - сказала Тимошенко.

Також прем'єр вважає, що за наявних обставин "Нафтогаз України" зможе цілком контролювати внутрішній газовий ринок, адже стає єдиним імпортером у країні.

Реклама: