"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко знову проти газових посередників

Тимошенко знову проти газових посередників

Середа, 5 березня 2008, 18:50 -
Прес-секретар "Нафтогазу України" Валентин Землянський уточнив, що українська делегація поїде до Москви наступного тижня. Директиви до цих переговорів, за словами Тимошенко, має складати саме вона.

Під час і після чергового засідання уряду події, пов'язані російсько-українським газовим конфліктом, розгорталися у середу з блискавичною швидкістю. Десь близько опівдня Газпром заявляв про чергове скорочення поставок газу до української ГТС, звинувачував Нафтогаз у скороченні транзиту російського газу до ЄС, а після цього о пів на другу перший заступник Секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що, на його думку, Україна втягується в газову війну.

Проте вже через годину прем'єр Юлія Тимошенко повідомила про телефонні переговори між головою правління Газпрому Олексієм Міллером та головою правління Нафтогазу Олегом Дубиною. Керівники компаній домовилися продовжити переговори і зняти обмеження з постачання імпортного газу до України. Близько п'ятої вечора Газпром відновив постачання газу до української ГТС.

Тож, судячи з усього, хтось із політиків винайшов спосіб, як Україні зробити правильний крок до перемоги в черговій газовій суперечці з Росією.

Олімпійський спокій прем'єра

Реклама:

Перед засіданням і на самому його початку здавалося, що уряд мало бентежить скандал навколо імпорту природного газу в Україну. Зранку з'ясувалося, що, всупереч очікуванням журналістів, у засіданні Кабміну цього разу не братиме участі міністр палива та енергетики Юрій Продан, який поїхав разом із президентом Віктором Ющенком до Казахстану і має повернутися лише в п'ятницю. Замість нього прийшов заступник Олег Бугайов.

Не було нічого стосовно газу і в порядку денному, оприлюдненому на сайті Кабміну. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко також почала своє вступне слово з речей, дуже далеких від Газпрому та його посередників в Україні, наче намагалася переконати всіх присутніх, що стан газових справ у країні досить далекий від катастрофи і того, щоб уряд розглядав їх у першу чергу та оголошував надзвичайний стан.

Так, Тимошенко наголосила, що Кабмін почне свою роботу із моніторингу виконання пропозицій малих, середніх та великих підприємців.  Потім, за словами прем'єра, на черзі була бюджетна резолюція на 2009 рік, пріоритети роботи центральних органів виконавчої влади та державна цільова програма розвитку аеропортів до 2020 року...

І тільки після цього голова уряду перейшла до газу, проте присвятила вказаній темі майже половину свого виступу. Тимошенко повідомила, що на засіданні мають ухвалити спеціальну постанову щодо розрахунків за імпортний природний газ у 2008 році "у системі відсутності будь-яких угод, актів звіряння та інших документів, які НАК "Нафтогаз" може покласти в бухгалтерію". За її словами, це буде такий самий документ, яким врегульовувалася сплата боргів перед Укргаз-Енерго за останні місяці 2007 року.

"Ми просто будемо зобов'язувати Нафтогаз розраховуватися на базі постанови уряду, і це дасть нам можливість вийти із ситуації, нав'язаної Україні", - сказала Тимошенко.

Далі прем'єр таки вирішила прямо заявити, що уряд не робить ніякої трагедії з чергового газового конфлікту з росіянами, адже, за її словами, Україна наразі цілком забезпечена газом. Тимошенко знову назвала "шантажем" усе, що відбувається навколо цієї теми.

"Незважаючи на істерію, яка сьогодні розгорнулася щодо постачання природного газу, Україна має всі необхідні ресурси і резерви, нормально функціонуючі газові сховища, - говорила вона. - І як би сьогодні не підіймали хвилю провокацій навколо природного газу, Україна буде безперебійно отримувати газ, тепло, гарячу воду".

Відтак Тимошенко згадала відключення від тепла через обмеження поставок газу кіровоградських дитсадків, шкіл, пологового будинку та лікарні. Напередодні засідання уряду такий крок учинив Кіровоградгаз. Голова уряду пригрозила всім винним, і зокрема співвласникам компанії, прокуратурою.

"Якщо в деяких регіонах, як учора в Кіровоградській області, штучно і необґрунтовано обмежується постачання тепла або гарячої води для людей, я як прем'єр-міністр буду звертатися до Генеральної прокуратри, щоб практично порушувалися кримінальні справи проти керівників, у тому числі й газопостачальних організацій, які абсолютно свідомо вдаються до саботажу, штучного створення панічних настроїв", - заявила вона.

"І можу ще раз вам повідомити, що всі події, які вчора відбулися в Кіровоградській області, після того, як ми розібралися, були створені Кіровоградгазом, котрий у закритому режимі був викуплений РосУкр-Енеро й Укргаз-Енерго, а практично - Фірташем і Бойком", - додала Тимошенко.

Далі прем'єр наголосила, що ситуація була врегульована вчора протягом кількох годин, і попередила (або пригрозила?), що особисто вимагатиме звітів генпрокурора про перебіг розслідування кіровоградських подій.

"Я буду практично на прямому проводі працювати з керівником прокуратури, генеральним прокурором, щоб більше жодна провокація з вимкнення газу, тепла або гарячої води для людей в Україні не відбулася", - попередила прем'єр.

На закінчення Тимошенко відзначила, що її уряд підтримує постійний зв'язок із Єврокомісією, яку регулярно інформує про ситуацію з газопостачанням в Україні, а також підкреслила, що цього дня вранці кілька країн  "уже почали виступати проти "газового" шантажу, що чиниться проти України".

"Можу сказати - ми у світі не самотні, всі розуміють, як Україну сьогодні гнуть під абсолютно невигідні умови в газовій сфері. Але Україна, думаю, цього разу протримається чітко і дасть результат на багато років уперед, а не ситуативний - на кілька місяців", - завершила вона.

А президент проти...

Проте відразу після закінчення урядового засідання впевненість Юлії Тимошенко похитнув перший заступник голови Секретаріату президента України Олександр Шлапак, який у трихвилинному інтерв'ю журналістам заявив, що, на його думку, Україна втягується в газову війну з Росією, а газові переговори Нафтогазу і Газпрому зайшли в глухий кут.

"Війна - це теж можливий варіант розвитку подій. Але я вважаю, що такий конфлікт - це наслідок того, що переговори зайшли у глухий кут. На мою думку, поки вони не закінчені, ми в цій війні шукаємо не істини, а конфлікту", - сказав Шлапак.

Також він додав, що геть не розуміє постанови, яку цього дня ухвалив уряд для розрахунків за газ без контрактів, і вважає, що цей документ "може потягнути за собою цілу купу бухгалтерських та інших рішень", а саме - Кабмін дасть команду Нафтогазу розраховуватися за газ "без будь-яких паперів".

Як з'ясувалося пізніше, постанова щодо розрахунків за газ, про яку Тимошенко згадувала у вступному слові, передбачала директиви, по-перше,  для митниці - весь середньоазіатський газ розмитнювати тільки на "Нафтогазі України"; по-друге, для самого Нафтогазу - продавати цей газ винятково українським споживачам.

Початок перемир'я?

Після засідання уряду прем'єр відкинула всі звинувачення Газпрому у скороченні Україною транзиту російського газу до Європи.

"Ми не можемо нічого ні додати, ні забрати, ми тільки транспортуємо. Якщо Росія хоче знизити свої обсяги експорту газу, вона їх знижує, а ми в це не втручаємося. На сьогодні НАК "Нафтогаз" перевиконує план,  передбачений по експорту російського газу до Європи", - заявила Тимошенко.

Також вона наголосила, що категорично проти присутності будь-яких посередників в українсько-російських газових відносинах.

"Щоб купити газ і його поставити, є потужні підприємства - "Газпром", "Газпром-Експорт" і НАК "Нафтогаз". Я не бачу ніякої потреби в створенні додаткових спільних підприємств", - сказала прем'єр.

Цікаво, що цього разу прем'єр дещо пом'якшила свою позицію щодо присутності самого Газпрому на українському ринку. Якщо раніше вона була категорично проти, то наразі заявила, що російський монополіст може прийти в Україну на загальних умовах із іншими трейдерами.

"Якщо російська сторона хоче реалізовувати обсяги газу українським споживачам, - немає ніяких проблем. Якщо російська сторона визначить таких постачальників, то вони, як і всі інші постачальники, отримають свої ліцензії та зможуть реалізовувати газ", - зазначила вона.

Також під час прес-конференції Юлія Тимошенко повідомила, що тривають телефонні переговори між керівниками Нафтогазу Олегом Дубиною та Газпрому Олексієм Міллером. Як стало відомо пізніше, результатом розмови стало припинення обмежень в постачанні газу до української ГТС, а також домовленість про продовження переговорів між двома компаніями. Прес-секретар "Нафтогазу України" Валентин Землянський уточнив ЕП, що українська делегація поїде до Москви наступного тижня.

Директиви до цих переговорів, за словами Тимошенко, має складати саме вона.

"Директиви, які я видам Нафтогазу на переговори, - це створення моделі постачання газу без двох спільних підприємств, адже достатньо державних підприємств і з російського, і з українського боку, які можуть забезпечити постачання природного газу", - сказала вона.

Разом із тим, голова уряду дала зрозуміти, що збирається знайти спосіб переконати президента Віктора Ющенка в тому, щоби він відмовився від ідеї створення замість РосУкрЕнерго та Укргаз-Енерго двох СП Нафтогазу і Газпрому.

"Уряд і президент запропонують одну узгоджену модель забезпечення України природним газом, без будь-яких штучно створених посередників і без штучно створених СП", - зазначила прем'єр

Відповідаючи на питання про те, наскільки така позиція узгоджується з домовленостями президентів Віктора Ющенка і Володимира Путіна, Тимошенко сказала: "Домовленості відбувалися усно, а в подробицях, як відомо, зберігається суть. Якраз про подробиці говоритимуть НАК "Нафтогаз" і Газпром на переговорах, які найближчим часом розпочнуться".

Валентин Землянський сказав ЕП, що зараз рано прогнозувати, будуть створені два СП чи Газпром і Нафтогаз підпишуть прямі контракти. Він стверджує, що причина тимчасового газового перемир'я між Москвою і Києвом полягає, в першу чергу, в тому, що сторони визнали безперспективність подальшого протистояння. Російська компанія фактично пішла на поступки українській, погодившись, що весь газ, який надходить в Україну з початку і до кінця поточного року, коштує 179,5 долара за 1 тис. куб. м, а не 314 доларів, як раніше наполягали посередники. Всі інші питання ще будуть з'ясовуватися і узгоджуватися, сказав Землянський. Відповідаючи на питання ЕП, він не заперечив, що газова криза може повторитися.   

Отже, наступний раунд українсько-російських газових переговорів має показати, хто ж саме (президент чи прем'єр, або взагалі хтось інший) має стати якщо не переможцем і тим, хто дасть змогу Україні розмовляти на рівних із Росією в газових питаннях, то принаймні новим містком між Україною та Газпромом.

Реклама: