"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Медведєв зробив Україні нове газове попередження

Медведєв зробив Україні нове газове попередження

П'ятниця, 28 березня 2008, 15:09 -
Делегація "Нафтогазу України" так і не полетіла до Москви на переговори з Газпромом, хоча на початку тижня президент Віктор Ющенко звелів негайно вирушати. Офіційно в компанії не коментують причини затримки. Неофіційно ж натякають на те, що чиновники не знають, із яких позицій виступати і кого слухатися: президента чи все ж прем'єра.

Нагадаємо, Ющенко під час зустрічі з Путіним у лютому домовився про таку схему газопостачання: Нафтогаз і Газпром на паритетних засадах створюють (до 1 квітня) два СП. Перше мало би постачати газ до українського кордону (як тепер компанія "РосУкрЕнерго"), друге - поставляти його безпосередньо споживачам (замість Укргаз-Енерго).

Уряд в особі Юлії Тимошенко відразу ж заперечив президентові, бо нова схема нічим не відрізнялася від старої, хіба що змінилися назви посередників. До того ж, урядовців обурив факт допуску Газпрому на внутрішній український ринок (до всіх категорій споживачів!). І Тимошенко, і керівники "Нафтогазу України" продовжували наполягати на тому, щоб єдиним постачальником на українському ринку була державна компанія - саме Нафтогаз. А кому Газпром надасть право постачати газ до кордону  - то справа росіян, казали урядовці.

Як відомо, угода між Нафтогазом і Газпромом, підписана 12 березня, дуже сильно відрізнялася від того, про що домовилися президенти. Зокрема, ні про які два СП не йшлося. Газ до українського кордону, за документом, мали поставляти або Газпром, або РосУкрЕнерго . В Україні його викуповував би Нафтогаз. А Газпром на додачу здобував право через свою дочірню або афільовану компанію постачати на український ринок "не менше 7,5 млрд куб. м газу" щорічно. Вказаний обсяг - приблизно десята частина газового ринку України і десь чверть обсягу забезпечення газом промислових підприємств. Чимало.

Але вже 20 березня українська сторона на засіданні уряду до невпізнанності підправила і цей документ. Причому, правки були суттєвими. Уряд завимагав, щоб Газпром уже зараз чітко визначив структуру, яка поставлятиме саме центральноазіатський газ до українського кордону. А співпрацю з Газпромом обмежив: із угоди викреслили слова "не менше", чітко визначивши обсяги прямих поставок - 7,5 млрд куб. м. Термін дії домовленостей про ці поставки теж було обмежено.

Реклама:

"Якщо постачання середньоазіатського газу домовлено тільки на рік, то і всі інші положення цієї угоди, в тому числі й виділення 7,5 млрд куб. м для дочірньої компанії Газпрому, мають діяти стільки ж. Не може бути такого дисбалансу, коли газ постачається за цією угодою лише рік, а певний сектор внутрішнього ринку віддають Газпрому на все життя", - пояснила тоді прем'єр. 

Рівно тиждень із Росії не надходило жодних звісток, котрі би свідчили про реакцію на дії українського уряду. І в Газпромі, і в Нафтогазі взяли паузу: жоден чиновник не бажає коментувати, що відбувається за кулісами.

Проте відомо, що минулої п'ятниці президент Ющенко мав не дуже приємну телефонну розмову з Володимиром Путіним. За офіційними повідомленнями виходить, що український лідер змушений був виправдовуватися за дії свого уряду і підтверджувати колезі, що президентські домовленості не втратили сили, незважаючи на всі перипетії з угодою.

Відразу ж після тієї розмови, на початку тижня, Ющенко публічно роздратувався бездіяльністю уряду і повідомив про накопичену Україною з початку цього року заборгованість за газ у розмірі 2 млрд доларів. Він звелів делегації Нафтогазу терміново вирушати в Москву для розв'язання цієї проблеми.

"Директиви" на переговори мав складати уряд і затверджувати президент. Той факт, що делегація досі сидить у Києві, може свідчити і про неможливість узгодити ці "директиви" через розбіжності у поглядах на газову стратегію між президентом і прем'єром.

До речі, у четвер увечері Тимошенко в телеефірі підтвердила тезу про розбіжності у поглядах із президентом. "Я теж здивувалася, коли почула цю цифру (2 млрд дол. боргу за поставлений із початку року газ - ред.), я миттєво підняла всі бухгалтерські звіти, проаналізувала - безумовно, такого боргу немає і не може бути", - заявила Тимошенко. Вона вважає, що борг не перевищує 900 млн доларів.

Важливо й те, що прем'єр залишає президенту місток для відступу: "Але причина в тому, що дотепер, окрім угоди між Росією й Україною (про те, що ми забираємо посередників і виходимо на стабільну ціну), контрактів на постачання газу не існує, актів підписаних не існує, тому уряд нагромадив гроші і чекає, коли будуть підписані ці документи, - пояснила вона можливу причину непорозумінь із Газпромом.

Російська сторона ще не виставила Україні нових претензій і ультиматумів, але, очевидно, готується до цього. Принаймні заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв в інтерв'ю The Financial Times сказав, що коли Україні востаннє обмежили постачання газу, то "це був не спосіб погрожувати, а лише просте рішення у ситуації, що склалася: немає сплати за наш газ - немає контрактів".

До того ж, Медведєв повідомив, що Газпром не має наміру підтримувати Юлію Тимошенко в її боротьбі з РосУкрЕнерго: "Ми не закінчили наші відносини з РосУкрЕнерго. Бачите, у нас існують довгострокові контракти з цією компанією... І тепер ми дуже ретельно працюємо над тим, щоб не порушувати підписаних контрактів". Джерело в РосУкрЕнерго підтвердило ЕП, що контракти укладалися на понад 20 років і що Газпром не збирається відмовлятися від своєї дочірньої компанії.

По всьому виходить, що газові переговори не тільки не завершені, але й можуть початися з початку - причому, з самого початку. І цього разу - під диктовку Газпрому. Українська позиція, як видається, дуже послаблена протистоянням Ющенка і Тимошенко. Представники Нафтогазу відмовляються від коментарів із цього приводу.

Реклама: