"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Другі 100 днів прем'єра Тимошенко

Другі 100 днів прем'єра Тимошенко

Четвер, 27 березня 2008, 10:28 -
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відзвітувала про перші 100 днів роботи свого другого уряду. Її майже годинна доповідь була полум'яною, надемоційною, гідною будь-якого майстра революційного красномовства.

Головними тезами виступу стали дві ідеї. Перша: уряд Тимошенко - це національне надбання, яке дається Україні "не кожен день". Друга - краще позбутися тих, що, як вважає прем'єр, перешкоджають нинішньому Кабміну, ніж "руйнувати те, про що ми мріяли стільки десятиліть". Тобто ворогів нинішнього уряду - геть.  

На підтвердження останньої думки Тимошенко пообіцяла, що "на горіхи" дістанеться порушникам усіх рівнів. Із одного боку, зовсім скоро в Україні "без обмитнення навіть птах через кордон не пролетить". Із іншого, коли певні зацікавлені особи не припинять саботувати "чесну приватизацію", прем'єр оприлюднить їхні імена та відповідні документи. 

Про головне... 

"Я би хотіла, щоб ми з вами давали собі звіт, що такі уряди, як наш, кожен день до влади не приходять. Це є надбання, я би сказала, кількох десятків років боротьби демократичних сил в Україні. Це надбання країни", - саме так у підсумку оцінила роботу і значущість свого уряду Юлія Тимошенко. 

Реклама:

Вона наголосила, що особисто пишається кожним міністром, який не дає лобістських завдань, що вперше в Україну прийшов "монолітний" і "з політичної точки зору красивий" уряд, пріоритетом якого є "національний інтерес та інтерес кожної людини", що міністри її уряду "працюють безперервно і майже живуть у своїх кабінетах", і їм скоро "на лацкани треба буде закріпити адреси їхніх власних будинків", щоб вони не забули, де живуть, що "у них ще є десь там родина, але вони про це забули на цей період і дають такі результати".  

Нарешті прем'єр заявила, що хотіла би сто разів потиснути руку кожному з урядовців і керівників центральних органів влади. 

Чого досягли 

З-поміж головних досягнень, що надали такої ваги нинішньому Кабміну, прем'єр назвала здобуття Україною запрошення до СОТ, початок переговорів про зону вільної торгівлі з ЄС, прорив у "газових" переговорах із Росією, підвищення макроекономічних показників, соціальних стандартів тощо. 

Розповідь про досягнення Тимошенко почала з того, що всі звинувачення уряду в популізмі є безпідставними, адже її політична сила, на відміну від інших, просто виконує свої передвиборчі обіцянки. 

"Іноді ми чуємо від політичних сил і окремих керівників, зокрема від опозиції, закиди - мовляв, цей уряд займається популізмом, дає "солодкі цукерки", але нічого реального не робить для зростання економіки, - говорила прем'єр. - Ви знаєте, в принципі, це право опозиції - критикувати... Але я хочу нагадати, що на вибори всі політичні сили йдуть із лівими гаслами: в кожній програмі ви побачите зростання зарплат, пенсій, повернення заощаджень, збільшення робочих місць тощо. А коли ці політики приходять до влади, то чомусь стають лібералами, будують власний бізнес і підпорядковують цьому бізнесу владу". 

"І якщо гасло нашого уряду - "сказали - зробили!", то гасло деяких політичних сил -  "сказали - забули!", - закінчила вона. 

Далі Тимошенко розповіла про зростання ВВП на початку 2008 року, наголосивши на тому, що попередній уряд демонстрував зростання цього показника "головним чином за рахунок такого гнучкого показника, як оптова торгівля, коли, в тому числі й за рахунок колосального обсягу державних фінансів, закуповували через багато ланцюгів товари в 2-4 ціни вище, ніж вони є на ринку". Тепер же Кабмін "зосередив увагу на темпах зростання ВВП у ключових галузях". 

Ілюструючи цю тезу, прем'єр повідомила, що на момент початку роботи її уряду спостерігалося падіння виробництва в багатьох галузях, проте вже з січня-лютого спостерігається зростання в промвиробництві - на 11,5%, легкій промисловості - на 9,5%, харчовій промисловості - на 12,9%, виробництві будівельних матеріалів - на 33,8% тощо. 

Далі прем'єр похвалилася високими податковими надходженнями до Держбюджету. 

"Ми повторюємо рекорди детінізації економіки і податкової системи, не збільшуючи податків, які, власне, дають можливість наповнювати бюджет і показувати, який справді ВВП є в країні. Наприклад, приріст збору податку на прибуток підприємств у січні-лютому 2008 року до січня-лютого минулого року становив майже 62% - це якраз і є наслідком детінізації економіки і того, що ми стаємо на шлях чесної сплати податків", - сказала Юлія Тимошенко. 

Далі вона відзначила збільшення надходжень у перших двох місяцях 2008 року (на 76%) від ПДВ із ввезених на територію України товарів. 

Увесь цей час промову прем'єра уважно слухав колишній перший віце-прем'єр і міністр фінансів Микола Азаров, який з'явився на засідання замість свого шефа Віктора Януковича. Він час від часу гортав додаткові матеріали уряду, роблячи в них якісь позначки та підкреслюючи показники, що за результатами січня-лютого 2008 року вийшли зі знаком "мінус". Окрім того, Азаров, бувало, тихенько зітхав, коли прем'єр оголошувала черговий, на її думку, революційний показник. 

Але коли дійшло до наповнення бюжету, колишній урядовець не витримав і почав розповідати журналістам, що збільшення надходжень відбулося головним чином за рахунок того, що НАК "Нафтогаз" почав "гасити" свій податковий борг перед бюджетом, а також за рахунок відміни податкових векселів. 

Після цього Азаров, судячи з усього, вже втратив інтерес до промови Тимошенко і позичив у Володимира Литвина, що сидів поруч, роздруковки з інтернету зі свіжими статтями. Решту часу екс-урядовець зацікавлено читав, лише зрідка звертаючи увагу на промову Тимошенко. 

Тимчасом, прем'єр нахвалювала роботу головного митника Валерія Хорошковського: "Я думаю, ця людина абсолютно на своєму місці й може звітувати, що ще місяць-два - і в Україні навіть птах без обмитнення через кордон не пролетить". Також Тимошенко висловила сподівання, що в березні надходження від митниці зростуть до 8 млрд грн. 

Далі настала черга соціальних показників.  

"Яка користь із того, що попередній уряд вихвалявся зростанням фіктивного ВВП? Подивіться - абсолютно пряма лінія (на графіку) щодо реальних доходів населення, скорегованих на інфляцію. А тепер подивіться, як працює наш уряд. Ми справді все, що заробляємо зараз, спрямовуємо на економічне зростання в першу чергу, а потім - на збільшення реальних доходів людей. 23,4% - це якраз приріст до відповідного періоду минулого року зростання реальних доходів населення. А тепер подивіться на збільшення зарплати - та ж сама картина", - звітувала Юлія Тимошенко, вказуючи на слайд із позначеним зростанням середньої зарплатні в січні-лютому 2008 року на 15,5%. 

Наступним досягненням у цьому переліку стало підвищення на початку року мінімальної зарплатні на 31,3%, мінімальної допомоги по безробіттю для застрахованих осіб - на 32%, для незастрахованих - на 50% і, нарешті, підвищення пенсій, які з початку року, за даними Кабміну, зросли на 37%. 

"Ми зробили суттєву, я би сказала, навіть масштабну диверсифікацію виплати пенсій у залежності від стажу, середньої зарплати, шкідливості праці. Ми зробили таку диференціацію, що її відчув кожен пенсіонер, можливо й не задоволений тим, що одним підняли пенсію на 300 грн, а іншим - на 10 грн, але це збільшення відбувалося винятково в залежності від трудового стажу і середньої зарплати", - повідомила глава уряду. 

І відразу ж додала, що завдяки такому підходу "сьогодні кожен пенсіонер відчуває, що до нього поставилися справедливо". 

Далі Юлія Тимошенко нагадала, що за її уряду одноразову допомогу при народженні дитини підвищили з 8,5 тис. грн до 12,5 тис. грн, із початку року збільшили зарплату вчителям і лікарям на 14%, а також - що почали повертати знецінені вклади Ощадбанку. 

"Я хочу нагадати всім "лібералам"  від політики, що заощадження людини, її гроші на ощадній книжці - це приватна власність. Я пам'ятаю, що приватну власність у нас захищають усі без винятку. Але коли йдеться про вкрадене підприємство, за яке заплатили 3 копійки замість 3 млрд, то там приватна власність захищена буквально на всі 300% - продажними іноді судами, політиками та керівниками. А коли йдеться про жалюгідні копійки, що їх треба повернути людям, то це вже - "популізм, нищення економіки", бо із простою людиною в цій країні уряди просто не привчені ділитися", - розпалилася прем'єр. 

Також Тимошенко заявила, що всі перешкоди, які виникли під час виплати заощаджень, - це "нахабний політичний саботаж урядових опонентів. Таємна практика інтриг і руйнації інтересів людей". 

Про опонентів 

Далі Юлія Тимошенко плавно перейшла до приватизації, заявивши, що сьогодні "заблоковано чесну приватизацію" з двох причин: щоб не дати уряду залучити до бюджету близько 9 млрд грн і щоб не дати продовжити програму повернення заощаджень. 

"Вигадують такі перешкоди, про які іноді навіть смішно говорити, - наголосила прем'єр і видала останнє китайське попередження своїм "приватизаційним" супротивникам, - Я не хочу зараз говорити, хто руйнує приватизацію, але якщо цей процес продовжиться, то я як прем'єр-міністр змушена буду назвати прізвища і показати документи, якими саботується приватизація, і назвати інтереси тих людей, які її саботують". 

Також від Юлії Тимошенко дісталося й економічним експертам, які з тих чи тих причин критикують урядову політику. 

"Нам зараз деякі макроекономісти закидають: у вас змінилося торговельне сальдо, зменшується експорт, зростає імпорт, і Україна стає імпортоорієнтованою державою. Я би хотіла цим макроекономістам лукавим сказати, що треба глибоко розуміти економічні процеси, а не дивитися так, як це зручно для того, щоби критикувати уряд. Ми сьогодні легалізуємо імпорт, який реально завжди був в Україні. Просто цей показник реального імпорту прикривався контрабандою, корупцією на митниці і практично руйнуванням внутрішнього ринку товаровиробників", - сказала вона. 

Також Тимошенко не погодилася з тими економістами, які вважають, буцімто в Україні зменшується експорт, пославшись на те, що цей показник коригується за рахунок виявлення фіктивного експорту, і виказала сподівання, що впорядкувати цю проблему допоможуть Генпрокуратура і СБУ. 

Проте в підсумку своїх заяв про критиків та опонентів уряду прем'єр прийшла до того, що, врешті-решт, краще б їх не було взагалі. 

"Якщо хтось хоче, щоб наша демократична команда нагадувала сильну, потужну національну родину, а не сімейку Адамсів, то краще позбавитися від цих політиків і певних груп, аніж руйнувати те, про що ми мріяли стільки десятиліть в Україні", - резюмувала Тимошенко. 

Зважаючи на потужний емоційний натиск прем'єра, не дивно, що її опоненти видавалися млявими і непереконливими.  

Микола Азаров та перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак зазначили, що збільшення соціальних виплат було передбачено в проекті Держбюджету, який складав ще уряд Януковича, і залишилося у вже готовому законі майже без змін.  

Шлапак зазначив: у той час, як уряд звітує про перемогу у газових перемовинах із Росією, насправді у нас немає жодних урегульованих стосунків у цій галузі. Представник президентського Секретаріату висловив сумнів і щодо того, чи можна приписувати винятково цьому урядові заслуги зі вступу України до СОТ. 

Обидва політики нарікали на те, що ні прем'єр, ані міністри, які виступали після неї, не порушили майже ніяких нагальних проблем - окрім занадто високої інфляції, а от про те, які зміни мають бути внесені до Держбюджету-2008, не сказали жодного слова.  

Шлапак, хоч і зазначив, що "старт уряду непоганий" і що, спілкуючись із міністрами, він "почуває їхнє колосальне бажання працювати", проте сказав, що також побажав би уряду "бути скромнішим в оцінці своїх результатів та досягнень". 

Реклама: