Ігри патріотів на Дніпроенерго

Ігри патріотів на Дніпроенерго

Понеділок, 24 березня 2008, 16:19 -
Схоже, Юлія Тимошенко зайняла більш виважену позицію щодо своїх передвиборчих обіцянок. Нагадаємо, після того, як збори акціонерів ухвалили 27 серпня 2007 року рішення про збільшення статутного фонду компанії-банкрута (для виводу її з кризи), Тимошенко заявила про незаконність цього кроку. Здобувши прем'єрського портфеля, вона додала, що останнє слово у справі Дніпроенерго буде за судом.

8 квітня Верховний Суд повинен розглянути справу Дніпроенерго. Попередня інстанція ВГСУ підтвердила законність усіх дій щодо санації енергокомпанії. Але деякі держчиновники, зокрема у НАК "ЕКУ", штовхають прем'єра на більш популістичні дії. Кабмін не захотів чекати судового вердикту. 19 березня уряд прийняв рішення приватизувати 60%+1 акцію Дніпроенерго та ще трьох генеруючих компаній. Але на вартість державного пакета акцій Дніпроенерго (згідно з інформацією ДКЦПФР - 50%+1 акція) зможуть негативно вплинути незавершені корпоративні конфлікти, Тобто держава має всі шанси недоотримати великі кошти до бюджету.

Авансцена

На 21 березня були заплановані позачергові збори акціонерів ВАТ "Дніпроенерго". Вони мали відбутися в актовій залі центрального офісу компанії у Запоріжжі.

О сьомій годині ранку адміністративний будинок ВАТ "Дніпроенерго" вже охороняли співробітники відомчої охорони. При вході була дошка з оголошенням про перенесення позачергових зборів акціонерів, призначених на 21 березня. На подвір'ї стояли кілька легковиків та автобусів. Якраз навпроти входу на стоянці між ікарусом та білим мікроавтобусом хтось поставив 2 столи з надписом "реєстрація".

Реклама:

На ґанку офісу виднілися люди. Серед них були депутати Партії регіонів Ельбрус Тадєєв, Дмитро Колесніков, Ігор Глущенко, Олексій Білий, Владислав Лук'янов, Юрій Воропаєв.

Навпроти центрального входу зібралися близько трьох сотень людей різного віку, здебільшого молодь та пенсіонери. Вони тримали стяги і плакати з уже всім відомими антиприватівськими лозунгами типу "зупинимо реПРИВАТизацію Дніпроенерго".

Були й виразно креативні: "Если звать тебя "Приват" - рейдер ты, захватчик. Каждый знает в Украине - ты коварный мальчик".

Сварка і тиша

На початку сьомої з'явився мікроавтобус із молодиками у камуфляжі без розпізнавальних знаків. Вони рушили до столів. Кілька депутатів також підійти туди, щоб з'ясувати, що відбувається.

Зчинилася сварка. Хтось закричав: "Міліція! Міліція!". Люди заскандували: "Ганьба!". Хтось трощив меблі. Хвилин за десять з'явився "Беркут". Молодики розбіглися, так і не пояснивши своїх намірів. У сутичці одному з депутатів порвали кишеню, інші відбулися синцями.

Пізніше представник фінансової компанії "Гамбіт" Євген Данканич заявив, що реєстрація успішно завершилася і збори вже відбуваються, але вказати, де саме, категорично відмовився. На запитання журналістів, чому реєстрацію здійснює Укрнафтогаз, якщо у компанії анульована ліцензія, він відповів, що дозвіл на реєстрацію є, але йому не відомо, чи є рішення суду про поновлення ліцензії.

Близько 10 години ранку у Дніпроенерго уповноважений державної виконавчої служби вручив голові правління Юрію Бочкарьову постанову Господарського суду Запорізької області про заборону  реєстрації і проведення зборів акціонерів.

Об 11:00 представник ДКЦПФР Олександр Уколов констатував, що збори акціонерів не відбулися, оскільки у встановленому місці в установлений час (із 8-ої до 10-ої години ранку) реєстр не був наданий компанії, реєстратор відсутній, отже - реєстрація не відбувалася, і збори не починалися.

Пізніше голова правління компанії Юрій Бочкарьов пояснив, що позачергові збори акціонерів перенесли на інший час, на пізніший строк, коли визначиться ситуація з реєстратором, оскільки Укрнафтогаз досі не віддав реєстру акціонерів.

На запитання журналістів про те, чи спілкувався він із представниками НАКу, Бочкарьов відповів, що на території компанії того дня нікого з "Енергетичної компанії" не було. Із НАК "ЕКУ" він спілкувався кілька разів, але у телефонному режимі під час робочої наради. Проте виявилося, що збори, за версією протилежної сторони, таки відбувалися десь поряд.

Збори невідомо де

Лише після закінчення робочого дня (близько 16:20), коли мітингувальники та більшість працівників Дніпроенерго пішли додому, під стіни офісу заявилися два помітно знервованих представники НАКу - заступник директора департаменту корпоративного управління Ігор Малий та його колега Володимир Соломченко. Мета прибуття -  ознайомлення з матеріалами до зборів акціонерів та відмітка про відрядження.

Заодно "наківці" повідомили, що збори акціонерів відбулися. До того ж, "у безпосередній близькості" від адміністративного будинку компанії. А закінчилися збори "об одинадцятій годині п'ятдесят п'ять хвилин", коли учасники (загалом близько 30 осіб) розглянули зміни до статуту й замінили менеджмент компанії.

"Наківських" чиновників негайно ощасливили печатками у відрядних листах і провели всередину будівлі, хоча вони й прийшли в неурочний час.

Хвилин через 20 вони швидко полишили офіс і попрямували до чорної тойоти, що стояла за рогом. Кілька журналістів прожогом кинулися навздогін, на ходу розпитуючи, що ж сталося, хто проводив збори, хто реєстрував учасників, чи відомо чиновникам про заборону суду, про рішення Держкомісії з цінних паперів тощо.

Майже на всі запитання чиновники відрізали: "Ні, не знаємо" або "Не уповноважені відповідати", однак вдалося з'ясувати, що про заборону суду вони нічого не знають, а рішення ДКЦПФР їх не переймає.

Слід зазначити, що у "безпосередній близькості" до адмінбудинку виявити ознаки "альтернативних" зборів акціонерів журналістам не вдалося. Відповідно до чинного законодавства, збори акціонерів можуть відбуватися лише за адресою, вказаною в оголошенні.

Незважаючи на це, ввечері того ж дня Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України" заявила про зміну всіх членів правління, спостережної ради та ревізійної комісії, а також про призначення реєстратором ТОВ "Об'єднаний фондовий реєстратор - Запоріжжя", який, подейкують, пов'язаний із "Приватом", як і Укрнафтогаз.

Закулісні ігри патріотів

Близько полудня 21 березня Кабінет Міністрів оприлюднив сенсаційне розпорядження про приватизацію у 2008 році 60%+1 акції чотирьох енергогенеруючих компаній: "Захід-", "Схід-", "Центр-" та "Дніпроенерго" (постанова № 196 та розпорядження № 478-р від 19.03.08).

Поки що не відомо головного - звідки в уряду  60%+1 акція Дніпроенерго? 23 жовтня ДКЦПФР видала Дніпроенерго свідоцтво про збільшення статутного фонду - тоді  державна частка зменшилась до 50%+ 1 акції. Наскільки відомо, НАК навіть не намагався відмінити зміни до статутного фонду.

Зараз свої інтереси відстоюють у судах лише приватні структури - компанії "Бізнес-Інвест" та "Гамбіт". 25 січня Вищий господарський суд визнав законність проведення додаткової емісії, а засідання Верховного Суду у справі Дніпроенерго планується лише на 8 квітня.

При цьому у своєму офіційному повідомленні з приводу подій 21 березня НАК заявляє, що "справа не в тому, хто веде реєстр акціонерів, а у фундаментальних принципах ведення бізнесу", і рекомендує ДТЕК сісти за стіл переговорів та вести конструктивний діалог із урядом.

На 27 березня призначені чергові збори акціонерів Дніпроенерго. Продовження буде. 

Довідка:

Унаслідок збільшення статутного фонду компанії на 52,7%, із 98 млн гривень до 149 млн гривень, у зв'язку з приєднанням "Інвестиційного товариства", що входить до складу "Донбаської паливно-енергетичної компанії", державна частка зменшується з 76% до 50%+1 акції, при цьому кількість акцій, що належать державі, залишається незмінною.

У свою чергу, інвестор зобов'язався погасити борги компанії та вкласти у її розвиток близько 1 млрд гривень.

3 березня ДКЦПФР позбавила Укрнафтогаз ліцензії. Відтак Дніпроенерго прийняло рішення укласти договір про тимчасове ведення реєстру з Промінвестбанком, який колись уже вів реєстр компанії впродовж кількох років. 18-го, 19-го та 20-го березня компанія разом із Промінвестбанком безрезультатно намагалася добитися у реєстратора Укрнафтогазу передачі списку акціонерів.

Реклама: