Інвестори зібралися при Кабміні, щоб повернути Тигіпка в політику?

Інвестори зібралися при Кабміні, щоб повернути Тигіпка в політику?

Середа, 19 березня 2008, 09:32 -
Автор поцупив після конференції матеріали, які роздавали учасникам Ради, і таким чином дізнався, що найбагатші інвестори на засідання не з'явилися. Єдиним вартим уваги підсумком стало нове пришестя Сергія Тігіпка, який зник із політики після першого туру президентських виборів 2004 року.

Установче засідання Ради інвесторів при Кабінеті Міністрів у вівторок тривало дві з половиною години і видавалося добре підготовленим. Юлія Тимошенко кілька разів наголошувала, що надалі інвестори працюватимуть самі - й самі ж визначатимуть формат роботи. Але у підсумку всі рішення Ради прийняли у тому вигляді, в якому вона пропонувала.

Скажімо, керуючому партнеру міжнародної консалтингової компанії Ernst & Young Кредісову прем'єр заявила, що має досвід менеджерської роботи і вважає недоцільними його пропозиції з організації робочих груп. Більше до цих пропозицій ніхто не повернувся.

Автор поцупив після конференції матеріали, які роздавали учасникам Ради, і таким чином дізнався, що найбагатші інвестори на засідання не з'явилися. Не було, наприклад, занесених у список запрошених голови Ради директорів ІСД Сергія Тарути і Лакшмі Міттала, голови корпорації Arcelor Mittal.

Більшість закордонних інвесторів були представлені на рівні директорів українських представництв, наприклад, Microsoft уособлював Ерік Франке.

Реклама:

Можливо, Рада інвесторів справді матиме якийсь уплив, адже голова правління "ТАС-Груп" Сергій Тігіпко таки постарався, щоб його обрали співголовою разом із Тимошенко. У виступі він старанно похвалив уряд. Незважаючи на всю критику, запевнив Тігіпко, всім інвесторам подобається те, що робить Тимошенко.

У кінці засідання глава уряду сказала, що в неї спонтанно народилася ідея призначити співголову Ради із середовища бізнесменів. За її словами, для цього потрібна людина, яка "має прекрасний досвід урядової роботи, знає всі коридори, знає, як все функціонує, і в той же час прекрасно знає і розуміє бізнес". Стало ясно, що йдеться про Тігіпка.

Бізнесмен та екс-урядовець пізніше підтвердив, що з ним цього не погоджували, але самовідводу не вимагав, і сказав, що "здогадується, як це робити". Інших кандидатур, звісно, у інвесторів не виникло.

Проте може статися, що це був тільки спосіб ненав'язливого повернення Тігіпко в політику після років бізнесового забуття. Адже прем'єр одразу призначила його своїм радником: "Тому що Вам (Тігіпкові - ред.) потрібно мати хоча би посвідчення для того, щоб потрапляти в ці коридори".

За словами прем'єр-міністра, основні завдання роботи Ради - це створення сприятливого інвестиційного клімату та рівних умов для роботи всього бізнесу в Україні. Тимошенко похвалилася, що дещо в цьому напрямку її уряд уже зробив. Зокрема, з її слів, уже лібералізовано порядок проведення аукціонів для передачі в оренду або продажу землі несільськогосподарського призначення. Крім того, ліквідовано фіктивний експорт і зовсім лібералізовано імпорт, прописано процедури прозорої приватизації. Першим її об'єктом Тимошенко назвала Одеський припортовий завод.

Але бізнес відповів, що протягом останніх місяців жодного поліпшення не відчув. Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко, щоправда, сказала, що бачить певні зусилля для допомоги інвесторам, але запевнила, що прогресу немає. Тимошенко відповіла радикально. Мовляв, "ваші проблеми накопичувалися роками, а нашому уряду ще й ста днів немає". Але вже найближчими днями запропонувала скасувати Господарський кодекс, який, за словами Дерев'янко, багато в чому суперечить Цивільному.

Григорій Гуртовий із компанії "Ренесанс капітал" заявив про проблеми на українському фондовому ринку: він посів торік друге в Європі місце за темпами зростання, але цю тенденцію не використали. Зокрема, він наголосив, що слід відкрити фондовий ринок для всього населення і лібералізувати роботу нерезидентів на ньому.

Натомість, Тігіпко, говорячи про банківський ринок, запевнив, що на ньому взагалі великих проблем і ризиків немає. На відміну, скажімо, від казахської економіки, в якій дуже мало банків із іноземним капіталом, які би підтримувалися за допомогою вливань. З іншого боку, за його словами, Україна ще дуже слабко інтегрувалася в світову економіку, і ї не торкаються фінансові кризи.

Врешті-решт, Рада інвесторів створила п'ять робочих груп, зокрема, із розвитку фондового і валютного ринків, із аграрних питань, а також із адаптації законодавчої бази для інвестування у об'єкти для Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

У залі звучала критика, мовляв, при міністерствах існує 11 робочих груп, але з них збиралися тільки 3, інші виявилися недієздатними. Прем'єр порадила бізнесменам самим виявляти ініціативу для зібрання таких груп, адже це, на її думку, потрібно, перш за все, їм, а не державним службовцям.

За підсумками зустрічі склалося враження, що єдиним вартим уваги її підсумком стало нове пришестя Сергія Тігіпка, який зник із політики після першого туру президентських виборів 2004 року. Тоді довірена особа кандидата Януковича відмовився від цих обов'язків і від посади голови Нацбанку, пізніше не брав участі в парламентських виборах 2006-го і 2007 років. Влітку минулого року Тігіпко несподівано заявив в одному з інтерв'ю, що планує повернутися в політику, хоча й не негайно. "Мені ще треба "наїстися" бізнесом", - пояснив він. У лютому цього року експерти журналу "Фокус" віддали Тігіпку 28 місце в рейтингу українських багатіїв, його активи оцінюються в 900 млн доларів (минулого року - 780 млн дол.).

Утім, прем'єр-міністр бачить перспективи для роботи з бізнесом: вона запропонувала проводити засідання Ради інвесторів раз на місяць і під час кожної зустрічі визначатися з переліком пріоритетних питань на наступне засідання Ради.

Реклама: