Тимошенко: Києву - нового мера до Дня космонавтики!

Тимошенко: Києву - нового мера до Дня космонавтики!

Четвер, 13 березня 2008, 09:32 -
Чергові урядові збори у середу перетворилися на велику виставу, в якій не брав участі її головний герой - київський мер Леонід Черновецький. Більшу частину п'ятигодинного засідання присвятили розгляду рішення про подання президенту України щодо звільнення чинного голови КМДА.

Глава уряду настільки захопилася цією темою, що на підсумковій прес-конференції навіть не повідомила про решту документів, які цього дня ухвалив Кабмін. Головне завдання, що ставилося перед урядовим засіданням цього тижня, Юлія Тимошенко сформулювала такими словами: "Я б дуже хотіла, щоби до дня Космонавтики (12 квітня) були оголошені вибори мера Києва. Думаю, що так воно і буде".

На початку

Юлія Тимошенко почала засідання зі звіту про свій брюссельський візит, що відбувся напередодні. Головними результатами цього заходу, як випливало зі слів прем'єра, стали подовження ще на рік наявної програми співробітництва України та ЄС, принципова згода єврочиновників на початок переговорів щодо безвізового режиму між Україною та ЄС, а також на запровадження спільного автоматизованого митного контролю товарів, що перетинають українсько-європейський кордон.

Окремим пунктом прем'єр виділила те, що в Євросоюзі є країни, готові вкладати кошти (як донори) в технічну підтримку та модернізацію української газотранспортної системи.

Реклама:

"Є донори, які хочуть зібрати кошти, як це було на Чорнобильській атомній станції, - сказала Тимошенко. - Та ж сама технологія: збирають гроші та інвестують на незворотній основі більшу частину".

Після цього прем'єр похвалилася, що її урядові вдалося переломити тенденцію до зростання інфляції й пообіцяла, що до середини 2008 року Кабмін упорається з проблемою. На виклад усього цього знадобилося ледь більше 15-ти хвилин.

А де ж хлопчик?

Далі вступне слово Юлії Тимошенко і більшу частину урядового зібрання присвятили київському меру Леоніду Черновецькому, який мав на урядовому засіданні цього тижня звітувати про виконання законодавчих актів та розв'язання проблем розвитку столиці.

Оголошуючи цей пункт порядку денного, Тимошенко чітко сформулювала завдання для уряду.

"У Києві вже давно назріла ситуація, яка пересічними киянами сприймається просто як махрова корупція, абсолютно нахабне нехтування інтересами столиці, невиконання стратегії її розвитку. І ви знаєте, що кияни очікують від демократичної команди, - дострокових виборів мера і Київради", - проголосила вона.

Але ні столичний мер, ні жоден із його заступників не з'явилися цього дня в уряді.

"Я б хотіла, щоб уряд зафіксував таке ставлення пана Черновецького до уряду, бо за Конституцією КМДА - підзвітна уряду, і уряд має право координувати роботу Київської міської державної адміністрації. Черновецький так себе поводить, бо захищений у тіньовій сфері тими, що зобов'язані його притягнути до відповідальності", - обурилася Тимошенко.

За відсутності міського голови Києва про стан справ у столиці почали звітувати інші чиновники. Першим був міністр економіки Богдан Данилишин, який повідомив про результати роботи міжвідомчої комісії, що перевіряла діяльність КМДА.

Він оголосив, що в Київській адміністрації досі, всупереч відповідному указу президента, працюють підрозділи, які дублюють діяльність територіальних органів міністерств у земельних відносинах, охороні навколишнього середовища тощо. Все це, за словами міністра, створює умови для чиновницьких зловживань.

Міністр згадав, що на початку жовтня Київрада безплатно віддала під житлову забудову ділянку площею близько 1 тис. 200 га, яку можна було би продати приблизно за 2 млрд грн; сказав про нанесення шкоди Голосіївському парку - через потурання мерії діям комерційних структур на заповідній території; про необґрунтоване введення керівних посад у деяких підрозділах КМДА; про надмірні надбавки до заробітної плати службовцям Київської адміністрації і ще багато таких речей.

Із добіркою фактів виступив і керівник ГоловКРУ Микола Сивульський, який заявив про те, що КМДА є лідером у країні за кількістю фінансових порушень у земельних питаннях, загальна шкода від чого становить близько 1 млрд 225 млн грн.

Із звітом про реагування (у вигляді кримінальних справ) на дії чиновників КМДА з боку прокуратури виступив перший заступник генпрокурора Сергій Винокуров, у якого прем'єр особисто перепитала, чи порушено бодай одну кримінальну справу саме проти мера Леоніда Черновецького. Винокуров відповів, що таких справ немає, оскільки прокуратура не має інформації й доказів, на підставі яких можна відкривати справу.

Страждання Омельченка

Нескінчена констатація "досягнень" київської влади неабияк утомила урядовців, багато з яких усе обговорення, що тривало майже три години, відверто нудьгували. Проте дещо розвеселив присутніх попередній київський голова Олександр Омельченко.

Екс-мер нібито почав із викриття так званого кумівства в кадровій політиці мерії, проте сказавши буквально одне речення на цю тему, заявив, що другою надважливою проблемою в КМДА є рівень володіння її службовцями, зокрема мером, українською та російською мовами. Омельченко продемонстрував присутнім одну з київських газет, яка опублікувала фото власноруч написаної Леонідом Черновецьким записки, де в кількох рядках було близько семи помилок. Після чого екс-мер запропонував, аби чиновників КМДА проекзаменували на знання обох мов - хай, мовляв, напишуть диктанти по одній сторінці тексту російською та українською.

"Це ж будуть жахливі дві сторінки!", - веселив присутніх Омельченко.

Далі із факту незадовільного знання нинішнім столичним головою російської граматики Омельченко зробив висновок про незадовільний стан його здоров'я.

"Не може людина, що має загальну та вищу освіти, зостатися з такою грамотністю, це стало наслідком чогось, - розмірковував колишній мер. - Особа не здорова! Ну чому ми соромимося, коли в житті людини відбувся якийсь етап, що вплинув на стан її здоров'я?.. Хіба ми не бачимо... Поведінка людини, її розмови... Ми це бачимо, і медики бачать".

Далі Омельченко вже спрямував свої ремствування на міністра охорони здоров'я Василя Князевича, ніби закликаючи того прямо на урядовому засіданні засвідчити стан здоров'я Черновецького.

"Я ж Князєвіча знаю добре... Чого ти голову нахилив? - звернувся екс-мер до міністра. - Я ж тебе на роботу брав у Київ із Волині... Ти ж був кращим начальником головного управління у Києві, ти ж виріс у Києві на міністра! Почервонів, голову нахилив... Дивись на мене! Хіба немає медиків, які сьогодні скажуть: не здорова людина?".

Далі Олександр Омельченко почав жалітися на безкарність київських чиновників, звинувачувати Секретаріат президента в тому, що "безкарність, безконтрольність і безвідповідальність із його боку дала можливість два роки поспіль грабувати і ганьбити Київ". Омельченко згадав лист голови Секретаріату президента Віктора Балоги до уряду, в якому той зазначав, що уряд не має права перевіряти діяльність київської мерії. Омельченко назвав цей лист "корумпованим" і пообіцяв, що буде домагатися, щоби Балога дав пояснення з приводу цього документа.

"Хіба даром такі листи пишуться?" - запитав він у присутніх.

Далі Омельченко кілька разів пожалівся на те, що ні президент, ні його Секретаріат не відреагували на його прохання порушити проти Омельченка ж кримінальну справу. Він закликав у свідки присутнього в залі віце-прем'єра Івана Васюника.

"Нехай Васюник скаже правду, - майже зі страждальницькими інтонаціями проголосив колишній мер столиці. - Я ж був у Балоги, я ж письмово просив президента порушити проти мене кримінальну справу. І я так і не дістав відповіді, мене ніхто не запросив".

Звільнення Черновецького: уряд проти президента

Виступи чиновників у справі Черновецького підсумував міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який запропонував спрямувати президенту подання про відсторонення мера Черновецького від посади на час роботи комісії при Кабінеті Міністрів із розслідування діяльності КМДА.

Але, як виявилося, проти цієї ідеї виступають усі, які потрапили до влади за квотою "Нашої України".

Першим  згадану пропозицію заперечив міністр юстиції Микола Оніщук, який заявив, що президент не може самостійно ухвалювати жодних кадрових рішень стосовно мера Києва. Оскільки останній не тільки призначений головою держміськадміністрації, але й обраний на виборах міським головою. Таким чином, на думку Оніщука, президент не може ні звільнити, ні відсторонити мера. Ініціювати його перевибори, а також дострокові вибори до Київради, може тільки парламент, констатував міністр.

Оніщук послався на те, що таке розуміння ситуації дає рішення Конституційного Суду стосовно схожої проблеми сумісництва народними депутатами інших посад: у рішенні йдеться про те, що ця проблема має вирішуватися через процедуру припинення саме повноважень депутата, а не за іншим місцем роботи.

"Голова КМДА здійснює виконавчу владу саме як обраний київський міський голова" ,- пояснив міністр.

Проте керівнику Мін'юсту заперечив міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко, який послався на частину 4 Конституції, згідно з якою голів місцевих адміністрацій призначає і звільняє президент за поданням Кабміну. І запропонував просити Віктора Ющенка про звільнення Черновецького з посади голови КМДА.

У результаті уряд ухвалив пропозицію Крупка, а також рішення звернутися до Верховної Ради з пропозицією невідкладно розглянути питання щодо проведення дострокових виборів мера Києва і Київради.

Утримались від голосування лише п'ять осіб: міністр АПК Юрій Мельник, міністр юстиції Микола Оніщук, віце-прем'єр Іван Васюник, міністр молоді та спорту Юрій Павленко й міністр охорони здоров'я Василь Князевич. Всі вони так чи так належать до владної квоти "Нашої України".

І, нарешті, проти пропозиції звільнити Черновецького виступив перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак. Він назвав відповідне рішення уряду неправовим і таким, що може поставити президента "у незручне юридичне становище".

"Звичайно, президент буде радитися з юристами, але я вважаю, що чинне рішення Конституційного Суду не дозволяє йому (звільняти голову КМДА), - сказав він. - Можна відсторонити Черновецького на час детальнішого вивчення ситуації, доки включиться Генпрокуратура - з усіма її можливостями. Але сьогодні звільнити голову КМДА і надати відповіді на питання, що буде з важливими державними функціями, які виконують він і його команда, не можливо. Такої відповіді немає. Якщо є якісь сумніви, треба порадитися з юристами, щоб не ставити президента в незручне правове становище".

На закінчення

Уже після засідання, на прес-конференції, прем'єр повідомила: БЮТ наполягатиме на тому, щоби парламент розглянув питання Черновеького в першу чергу вже на найближчому засіданні. І наголосила, що слідкуватиме за поіменним голосуванням депутатів. Вона весь час підкреслювала, що політичні сили коаліції під час виборів до ВР обіцяли киянам домогтися перевиборів мера та міськради.

Сам же головний герой урядових зборів Леонід Черновецький відразу вирішив відповісти прем'єру тією ж монетою: оголосив, що звернеться до президента з пропозицією відправити уряд у відставку, зазначивши, що не буде звітувати перед таким "політизованим урядом", як нинішній. А результати роботи міжвідомчої комісії з перевірки діяльності КМДА назвав "надуманими", при цьому заявивши, що розцінює їх як спробу тиску на себе та президента.

Проте вже на ранок наступного дня київський мер раптово змінив свою думку на протилежну: Черновецький сам попросив президента Ющенка відсторонити його від посади на 10 днів і на цей час створити нову альтернативну комісію, яка би розслідувала діяльність уже не тільки КМДА, але й райдержадміністрацій.

Реклама: