Ігор Діденко: Газпром технічно може перекрити газ, але наслідки цього вдарять і по росіянах

Ігор Діденко: Газпром технічно може перекрити газ, але наслідки цього вдарять і по росіянах

П'ятниця, 8 лютого 2008, 15:01 -
Діденко фактично підтвердив скасування Кабінетом Міністрів постанови уряду Єханурова про створення спільного підприємства "УкрГазЕнерго". Ми записували його за кілька годин після того, як із Москви пролунали погрози про відключення газу.

Заява Газпрому про можливе обмеження поставок до України зірвала плани на вечір у керівництва компанії "Нафтогаз України". Наради тривали до глибокої ночі - українська компанія написала листа у відповідь до Москви, де нагадала про їхнє зобов'язання.

Відповідь готувалася у кабінеті першого заступника глави "Нафтогазу України" Ігоря Діденка, звідки близько 21 години вийшов Олег Дубина. Після того консиліум продовжився у керівника НАКу. Зрештою, через кілька годин очікування "Українській правді" вдалося пробитися на інтерв'ю до Діденка.

Про цигарки, викурені Дубиною протягом екстреної наради, свідчила атмосфера в кабінеті Діденка. Час від часу він зупиняв розмову - у цей момент президент України виступав у ефірі "1+1". Перший заступник керівника Нафтогазу шукав у словах Ющенка підтримку намірам позбутися УкрГазЕнерго. Зрештою, почувши їх, комусь радісно зателефонував...

Ігор Діденко є одним зі старожилів газового ринку України. Свою кар'єру в НАК "Нафтогаз України" він починав за часів Ігоря Бакая, працюючи його заступником.

Реклама:

В його біографії є навіть 75 днів виконання обов'язків голови НАКу в 2000 році. Пізніше Юлія Тимошенко говорила, що "таким як Ігор Діденко, які займаються відвертими махінаціями," не подобається її бажання обмежувати тіньову сферу.

Але минуло сім років, і лідерка БЮТу кардинально змінила свою думку. Призначення Ігоря Діденка заступником голови НАК "Нафтогаз України" приголомшило багатьох членів її команди. Але це також стало підсиленням Олега Дубини досвідченим газовиком, до переваг якого належить і те, що він ніяк не пов'язаний із РосУкрЕнерго.

З перших же днів новий керівник ретельно виконує всі накази голови уряду: веде активні бойові дії з УкрГазЕнерго, забороняє своїми листами розмитнювання газу посереднику...

Етапом у боротьбі з УкрГазЕнерго стало скасування Юлією Тимошенко постанови уряду Юрія Єханурова про створення цього спільного підприємства.

За інформацією наших джерел, рішення було ухвалено на засіданні Кабміну в середу, 6 лютого, однак воно поки не оприлюднено, оскільки прем'єр взяла час для консультацій зі президентом.

Дехто вважає, що своїм призначенням пан Діденко має бути вдячним тіні Ігоря Бакая з минулого життя - нібито саме Бакай і є тією "чарівною паличкою", яка вирішить проблеми Юлії Тимошенко в Москві.

Це інтерв'ю ми записували за кілька годин після того, як із Росії пролунали погрози про відключення газу. Пан Діденко збирався в Газпром і запевнював, що в нього знайдуться аргументи, аби переконати сусідів.

- Перше питання випливає з сенсаційної заяви Газпрому - який газ ми зараз споживаємо?

- Зараз ми споживаємо газ, сертифікат походження якого або туркменський, або казахський, або узбецький. У побутовому діалекті він називається "середньоазійський газ" і входить в ті 58 мільярдів кубометрів газу, який наш партнер Газпром передбачив для РосУкрЕнерго для постачання до України в 2008 році. Документальний стан цього газу зараз в процесі оформлення.

- А що значить "Газпром передбачив для РосУкрЕнерго"? Тобто цей газ фактично перебуває на балансі Газпрому?

- Розумієте, специфіка споживання газу полягає в тому, що товар кінцевим споживачем споживається зі зникненням у режимі майже он-лайн. Документи, що підтверджують споживання тим чи тим кінцевим споживачем, так само, як і транзит, оформлюються дещо пізніше.

Тобто дуже важливим і наріжним документом у газових справах і в реалізації будь-яких контрактів є технічний акт передачі газу, який підписується лише двома організаціями, і вони називаються - НАК "Нафтогаз України" і Газпром.

- Але якщо ви вже забрали газ, ви ж не можете оформити цю операцію після того, як використали газ?!

- О! Цим і користуються наші контрагенти і опоненти - УкрГазЕнерго. Всі знають, із ким НАК уклав контракт на купівлю газу. Але жоден контракт на купівлю газу не може коректно виконуватися без існування технічної угоди на конкретний рік. 

У цьому документі виписані потоки, перетоки газів, їх сертифікатне сполучення в конкретній трубі до споживача. От у минулому році технічної угоди між Газпромом і НАК "Нафтогазом" узагалі не було. Пидписаний лише додаток до технічної угоди 2006 року. І цей додаток на 2007 рік було підписано аж 20 квітня - на мій день народження!

- А який ви газ брали у листопаді і грудні?

- Ми брали газ, який належав УкрГазЕнерго.

- Скільки він коштував?

- Він коштував 130 доларів за тисячу кубометрів плюс маржа, яку собі наміряло УкрГазЕнерго в кількості 12 доларів.

- Так. Але ж ви не сплатили за споживання цього газу?

- Яким чином будь-яка юридична особа може сплатити за газ, не маючи рахунку на його оплату, не маючи акта на передачу цього товару?

- Тобто ви просто брали газ і не укладали  контрактів?

- Ні! Угода між між НАК "Нафтогаз" і УкрГазЕнерго укладена, але актів щодо передачі цього газу нам досі не дали.

- А ви питали УкрГазЕнерго про це?

- Ми питаємо кожен день!

- А що вам каже голова УкрГазЕнерго Ігор Воронін у відповідь?

- Він каже, що не має договору.

- Якщо зараз ви підпишете акти передачі газу, вам доведеться сплачувати газ за ціною цього року - 185 доларів США?

- Ні. Ми ж сьогодні отримаємо акти передачі газу у листопаді-грудні, за цінами листопаду-грудня.

- Але ж це підписання заднім числом!

- Ні. Якщо я з вами домовлюся, що беру в вас шкарпетки в листопаді за сорок доларів, і я вам кажу, що я тобі зможу заплатити тільки після того, як ти мені виставиш рахунок, то незалежно від того, коли ти мені виставиш рахунок, ці шкарпетки будуть коштувати 40 доларів. У нас зараз немає актів приймання передачі.

- Чому?

- Вони придумали собі, що між нами немає угоди.

- Що ви називаєте угодою, і що вони не називають угодою?

- Ми називаємо укладеною угодою комплекс документів, який випливає із варіанта їхньої угоди, який виник у прикінцевих датах листопада на грудень. Вони поставили печатку - тобто нате, підписуйте, і все - на грудень є угода.

Ми їм дали наш протокол розбіжностей, де йшлося, що ми доробимо такі доповнення, які тлумачаться нашою стороною так, що це контракт на листопад і грудень. Ми поставили печатку і передали їм у встановленому порядку. По процедурі цивільного кодексу вони, як де-факто монополісти, протягом 20 днів мали звернутися з нашими розходженнями до суду. Вони цього не зробили, отже є така угода.

- Де-юре вони не є монополістами...

- Не є, бо між ними і керівництвом Антимонопольного комітету існують незрозумілі стосунки. Точніше, мені ці стосунки дуже зрозумілі...

- Добре, а от що ви будете робити? Сьогодні Газпром виступив із заявою про те, що 12 лютого вони перекриють газ.

- Ну то й що! Зараз ми оприлюднимо нашу заяву у відповідь.

- Але все ж таки, скажіть, що ви будете робити?

- Якщо здоровий дух прагматизму і бізнес-розрахунків повернеться до керівників ВАТ "Газпром", і якщо вони перестануть бути оплутаними бізнес-забаганками приватної структури, і якщо на це накладеться воля політичної еліти, то все буде прозоро.

- Але Газпром може технічно перекрити газ 12 числа?

- Це питання некоректне.

- Але ви повинні або заспокоїти людей, або підтвердити загрозу... Ви можете сказати відверто: чи існує технічна можливість у Газпрому перекрити нам газ у понеділок?

- Так! Можливо. Але: наслідки цього перекриття будуть як по один бік, так і по інший бік кордону.

У них вийдуть із ладу родовища газу, які перебувають у кліматичних умовах, де зараз трошки нижча температура, ніж у нас у Києві. І там цілі міста і селища, де живуть люди. Багато тисяч людей. І вони будуть приречені загинути. Цього мало?

- Які наслідки цієї війни?

- Війни починаються, щоб досягнути компромісу між НАК "Нафтогаз" і Газпромом.

- Але в Газпромі кажуть, що ціна їхньої дружби коштує 314 доларів, який може бути компроміс?

- Я почав із того, що пояснив: ми використовуємо середньоазійський газ. В їхньому балансі є 58 мільярдів кубометрів такого газу.

- Тоді яка доля буде у РосУкрЕнерго й УкрГазЕнерго? Керівництво останньої стверджує, що в них є багаторічні угоди з українськими споживачами, підприємствами... Що з ними буде?

- Я думаю, що УкрГазЕнерго знайде вихід із ситуації, а їхніх кінцевих споживачів НАК не залишить без газу, якщо вони будуть сумлінно сплачувати за газ.

- Чи може НАК "Нафтогаз" скористатися своїм правом і призначити свого керівника УкрГазЕнерго - це ж спільне підприємство?

- Ні. На сьогодні надзвичайно тяжко прийняти будь-яке рішення в наглядовій раді. Бо воно може бути прийняте лише консенсусом.

Але. При всьому цьому  там ухвалювалися рішення про підняття ціни для України.

Оскільки, на жаль, при створенні ЗАТ "УкрГазЕнерго" не було виконано до кінця розпорядження Кабінету Міністрів у частині погодження статуту ЗАТ із усіма міністерствами. Я надзвичайно вдячний тодішньому міністру фінансів пану Пинзенику і міністру економіки пану Яценюку, що вони принципово поставились до цього питання. Статут УкрГазЕнерго не захищає інтересів України.

- Ми правильно розуміємо, що Кабінет Міністрів хоче скасувати цей статут?

- Так. Здається, Кабінет Міністрів розглядає це питання, можливо, навіть уже розглянув.

- Ви можете сказати, юридично СП "УкрГазЕнерго" ще існує?

- Я цього не знаю. Я такого не читав, можу казати лише про те, що тримав у руках.

Я знаю, що вчора питання розглядалося на Кабміні, воно було проголосовано. Мало того, представник президента у Кабміні сказав, що це питання узгоджене з президентом, і він його завізував. Але Юлія Володимирівна говорила, що вона це питання додатково узгодить із Віктором Андрійовичем.

- Як ви ставитеся до тези:  що якщо ми підвищуємо транзит Росії, то вони нам підвищують транзит із Середньої Азії, і вся ця ідея зі збільшенням ставки транзиту зводиться нанівець, бо кінцевий продукт - газ - стає дорожчим для України?

- Питання транзиту я вважаю надзвичайно відповідальним, надзвичайно технократично залежним і надзвичайно серйозним. І воно не може вирішуватися на медійному ринку супер-ньюсів. Іде копітка щоденна робота. І до чого вона приведе - побачимо.

- Транзит є важелем України на переговорах?

- Моя стара теза - існує неперервний трикутник: ресурсно-транспортно-фінансове рівняння. Це означає, що ресурси природного газу, розташовані на сході від нас - Росія та Азія, - мають найбільш фінансово вигідний ринок збуту в Західній Європі. Між ресурсом і грошима лежить транспортна складова, яка є в нас. І подумайте, що із цього триєдиного рівняння найважливіше: європейські гроші, російський газ чи наша труба?

Не можна спекулювати своїм правом власності на один із трьох ресурсів - як трубою, ресурсами газу, так і грошима.

Потрібно толерантно, взаємовигідно - підкреслюю, взаємовигідно! - домовлятися.

- Ми можемо перейти на такі стосунки, що Україна відмовиться від купівлі середньоазійського газу,  укладе прямий договір із Газпромом, який постачатиме газ за фіксованою ціною, а ми - за фіксованою ціною будемо здійснювати транзит.

- Ціна має бути взаємовигідною, і це - питання переговорів. Бо уявіть: завтра нам скажуть, що ціна - 500 доларів. Потрібно переходити до формули ціни на газ. І Росія переходить на формули, і вони у них виписані в урядових документах...

- Тобто можливо прибрати РосУкрЕнерго з ринку і залишитися з нинішньою ціною на газ?

- Так, абсолютно!

- А хто тоді буде постачати цей середньоазійський газ на кордон України?

- Сьогодні цим займається РосУкрЕнерго. Якщо забрати РосУкрЕнерго, то постачати буде або Газпром напряму, або нове спільне підприємство, але засновником якого будуть Газпром і Нафтогаз. Ми за прозорі, двосторонні, взаємовигідні довготермінові стосунки.

- Коли можуть початися такі стосунки?

- Робота в цьому напрямку вже ведеться з приходом нового керівництва Нафтогазу.

- Але відомо, що РосУкрЕнерго законтрактувало середньоазійський газ на 25 років.

- Неправда. Власником контракту на ресурси і транспортування туркменського газу є Газекспорт. Це - стовідсоткова дочірня компанія Газпрому. А РосУкрЕнерго просто купило у них право користуватися цими контрактами. Але якщо завтра Газпром запропонує своїй дочірній компанії РосУкрЕнерго передати ці права іншій компанії, то у Газпрому знайдеться достатня кількість аргументів, щоб їх у цьому переконати.

Але для цього треба, щоби панував здоровий глузд, добра воля керівництва Газпрому і підтримка політичної еліти.

- Ви зверталися з листом до керівника Держмитслужби Валерія Хорошковського, щоб він не розмитнював газ УкрГазЕнерго?

- Ми працюємо з державною митницею в установленому порядку.

Шановні журналісти, НАК "Нафтогаз" розшифровується як "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз". "Національною" вона називається тому, що її діяльність спрямована на підвищення добробуту всіх соціальних верств наших співгромадян, незалежно від їхніх електоральних симпатій.

- Чому зараз Укртрансгаз повертає гроші, які УкрГазЕнерго перераховує їй за транзит?

- Тому що Укртрансгаз повідомив УкрГазЕнерго, що у них більше немає можливості виконувати двосторонні стосунки. Тому передоплата УкрГазЕнерго, зроблена в січні 2008 року за лютий, була повернута.

- А за листопад-грудень?

- Все, що було між ними в листопаді-грудні, є предметом вивчення міжвідомчої комісії, створеної в зв'язку з розпорядженням Кабінету Міністрів.

- Ідеологи попередньої схеми з УкрГаз-Енерго Юрій Бойко та Ігор Воронін мали лобі в Росії. А хто є тими людьми, які допомагають Юлії Тимошенко переконати Газпром?

- Треба визначитися з поняттями - що таке лобі, її лобі? У кожного є своє лобі.

- Можна відверте питання? Коли ви востаннє бачили Ігоря Бакая?

- В новому році ця зустріч уже мала місце.

- Наскільки правда, що Бакай обіцяв Юлії Тимошенко допомогти в переговорах у Москві.

- Це не було темою моїх розмов із Ігорем Михайловичем.

- Була зустріч Тимошенко, Діденка і Бакая?

- Такої зустрічі не було. (Пауза.) Я навіть чітко пригадаю і скажу, що такої зустрічі не було ніколи в житті!

- Але така зустріч могла бути тет-а-тет між Тимошенко і Бакаєм?

- Я не знаю про це.

- Ми не можемо не порушити в цьому інтерв'ю тему про літак, яким ви поверталися з Москви до Києва. Ви скористалися літаком Макарова?

- ... (Діденко показує квиток за маршрутом "Внуково-3 - Київ").

- Це був літак Макарова, "Ітери"?

- Так.

- Розкажіть, що тоді сталося, чому ви поверталися літаком "Ітери"?

- ...В Олега Вікторовича (Дубини) і в мене було рутинне відрядження до Москви, в Газпром. Щоб провести ці переговори, ми придбали квитки на вранішній рейс до Москви і на вечірній рейс того ж дня. Ми забронювали готель, якщо ми не встигнемо на останній рейс. І підстрахувалися, забронювавши місця на вранішній рейс наступного дня.

Коли ми прилетіли в Москву, надійшла інформація, що ми терміново, в службових справах маємо повернутися до Києва цього ж дня. Через деякий час надійшла інформація, що випадково бізнесмен Макаров летить у своїх справах до Києва. І ми скористалися цим.

- Ви сплачували грошима квиток назад до Києва?

- Не пам'ятаю. Я все виклав у відповіді на запит народного депутата Олени Лукаш. Зверніться до неї...

Навіть Савік Шустер за зрозумілими для мене мотивами дуже активно сконцентрував на цьому увагу в останній передачі. Однак ця тема, на відміну від теми Могилевича, не здобула жодної репліки продовження у залі. Тому вона ні для кого не  актуальна.

Це те ж саме, якщо уявити, що у члена уряду від БЮТ зламався автомобіль, і йому треба негайно потрапити на якесь засідання. І він буде голосувати на початку вулиці Грушевського...

Повз проїжджатиме чорний мерседес, і його власник знатиме, що це стоїть урядовець. І він зупиниться, а урядовець сяде і з удячністю під'їде. Але в мерседесі буде, наприклад, пан Ахметов. То чи буде вважатися, що урядовець корумпований Партією регіонів?

- Але урядовець має пояснити свій вчинок, якщо преса дізналася про це!

- Я категорично проти, щоб НАК "Нафтогаз" був джерелом сенсацій. Повірте, і я кажу з повною відповідальністю: Нафтогаз - не місце для цього!

Реклама: